zondag 16 februari 2014

Stef Ekkel zingt Mexicaans volkslied

#71 Stef Ekkel: Adelita

Vorig jaar zat Stef Ekkel 15 jaar in het artiestenvak. Dat heuglijke feit is echter nog niet voldoende gevierd en dus gaat dat alsnog gebeuren op zaterdag 15 maart in Music Club in zijn geboorteplaats Kampen. Tegen die tijd zal ‘Adelita’ nog wel genoteerd staan, want gemiddeld genomen staat hij minimaal 8 weken met een nummer in de singlelijst.

Adelita’ is zijn 22e notering. Het nummer werd in 1978 op de plaat gezet door het Spaanse duo Baccara, bekend van de #1-hits ‘Yes sir, I can boogie’ en ‘Sorry I’m a lady’ (beide in 1977). ‘Adelita’ stond op hun tweede album ‘Ligth my fire’.

Baccara had het echter ook niet zelf bedacht. ‘la Adelita’ is één van de beroemdste volksliederen uit de Mexicaanse revolutie. Het nummer zou gebaseerd zijn op Altagracia Martínez, beter bekend als Marieta Martínez. Het zou echter ook kunnen gaan over Adela Velarde, een vrouw die ten strijde trok ten tijde van de Mexicaanse revolutie. Vergelijkbaar met de Franse Jeanne d’Arc. Volgens Arnold Rypens van ‘The Originals’ stamt het origineel van ‘Adelita’ uit 1919 en is van het Trio Gonzales. Het nummer is daarna diverse keren gecoverd, onder andere door Nat King Cole (1958) en Helmut Lotti (2000).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten