zondag 20 maart 2011

3Js keren terug aan de top

3Js: Je vecht nooit alleen/ Never alone (1) *** tweede week op #1 ***

Kijk, dat is nog eens een verrassing! De 3Js waren al bijna bij de uitgang van de Single Top 100 aanbeland, maar ineens slaat de songfestivalkoorts weer toe in Nederland en klimmen ze vanaf 75 naar #1! Wat een terugkeer!

Terugkeer? Ja, inderdaad: ‘Je vecht nooit alleen’ heeft al een weekje op #1 gestaan, vijf weken geleden. Daarna dook de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival al snel de diepte in, van 6 naar 32, 51 en vorige week naar #75. Vanwaar dan die plotselinge ommekeer?

Da’s eenvoudig te verklaren: afgelopen vrijdag is de Engelstalige versie van het nummer uitgekomen, ‘Never alone’. De downloads van de Nederlandse en de Engelse versie worden bij elkaar opgeteld en wat resulteert is een dubbelnotering op #1.

De 3Js en de TROS besloten vorige week dat de band in het Engels gaat zingen op het songfestival. Alle partijen denken dat ze met het Engelstalige nummer meer kans hebben op succes dan met de Nederlandse variant. ‘Never alone’ is vorige week vrijdag in première gegaan op Radio 2 in het TROS-programma ‘Gouden uren’ van Daniël Dekker. “Tachtig procent van de deelnemers aan het Eurovisie Songfestival zingt in het Engels. Dus dat gaan de 3Js ook doen”, zegt Gerard Rutte, oprichter/eigenaar van Artist & Company. “Nee, we brengen ‘Never alone’ vooralsnog niet uit als fysieke single. Maar wie weet wat er na 12 mei allemaal nog gaat gebeuren…” Op die dag doen de 3Js mee aan de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Düsseldorf. Mochten de 3Js door de halve finale komen, dan staan zij op zaterdag 14 mei in de finale van het Eurovisie Songfestival.

Een sprong van 75 naar #1, nee dat ze je niet elke week. Nick en Simon gingen twee weken geleden ook hard, toen ze van 52 naar de bovenste plek klommen. Maar opvallend genoeg is de snelste stijger naar de top aller tijden ook een single die pas naar #1 klom toen er een tweede track werd bijgeplaatst. Op 13 september 1997 kwam ‘Something about the way you look tonight’ van Elton John bescheiden binnen op 94. In de week die daarop volgde stierf de Britse prinses Diana bij een auto-ongeluk en stond de wereld ineens op z’n kop. Elton John zong een aangepaste tekst in op het nummer ‘Candle in the wind’, de track werd aan de cd-single van ‘Something about the way you look tonight’ toegevoegd en het nummer vloog ineens door naar #1 en brak vervolgens alle verkooprecords.

Nou, die verkooprecords zullen de 3Js vast niet gaan breken, maar met ‘Je vecht nooit alleen’ zijn ze sinds deze week in ieder geval de snelst stijgende Nederlanders naar een eerste plaats. Ze verslaan Thomas Berge, die op 10 oktober 2009 van 59 naar #1 steeg met ‘Kon ik maar even bij je zijn’. In de top 10 van snelste stijgers naar #1 staan trouwens maar liefst acht Nederlandse acts, waaronder twee keer Thomas Berge en twee keer Nick & Simon. Alleen de bovenste twee posities in dat klassement zijn voor buitenlandse artiesten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten