maandag 3 september 2007

Nightwish laat nieuwe zangeres horen

Nightwish: Amaranth (51)

Het is weer even Finland Boppe in de Single Top 100: De gothics van Nightwish melden zich voor hun vierde hit in Nederland. De vorige drie hielden het telkens maar twee weken uit, dus Within temptation-proporties zullen de Finnen wel nooit aannemen. Maar het is toch prettig om af en toe eens een ander geluid te horen dan een Nederlandse meezinger of een house-12 inch, nietwaar? In Finland loopt het in ieder geval al lekker met ‘Amaranth’, want daar was de single al twee dagen na de release goud waard en kwam het plaatje op #1 binnen in de hitlijst.

Zangeres gewipt

Nightwish mag dan wel niet zo populair zijn hier als Within temptation, mannen en dame uit Kitee staan wél mooi bekend als een van de bands die gothic populair hebben gemaakt de afgelopen jaren. Na drie hits bij ons kregen ze het in 2005 effe lastig, toen zangeres en frontvrouw Tarja Turunen uit de band werd gemikt. Die vier overige leden vonden dat Tarja’s man, de Argentijnse zakenman Marcelo Cabuli, én de commerciële belangen rondom de band het gedrag en de positie van Tarja in de band dusdanig hadden veranderd, dat het beter was om zonder haar door te gaan. Dat de band dat in een brief aan haar meedeelde en dat die brief een dag later op de site van de band stond, was iets dat bij Tarja in het verkeerde keelgat schoot. Dus kwam ook zij met een eigen open brief, waarin ze haar kijk op de zaak gaf. Haar positie binnen Nightwish was echter uitgespeeld: in 2006 werd Anette Olzon, afkomstig uit het Zweedse Katrineholm, de nieuwe stem van de groep.

‘Amaranth’ is de tweede single van het nieuw te verschijnen album ‘Dark passion play’ (de Megaman verwacht het eind september in de winkels); het eerste album waarop Anette Olzon te horen is. De Megaman is overigens al benieuwd naar de volgende single: die gaat ‘Bye bye beautiful’ heten en verhaalt over het gedwongen afscheid van Tarja Turunen.

plantje

Amarant is overigens een plantje: in het verre oosten eten ze de blaadjes (het geldt als Chinese spinazie), in Zuid-Amerika de zaadjes (daar heet het kiwicha) en bij ons doen ze het prima als snijbloem of potplant (wel pas planten als de kans op nachtvorst voorbij is en geef ‘m een plekje in voedselrijke, zonnige, goed ontwaterde grond).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten