zondag 17 februari 2013

Jan Smit brengt voor de vijfde keer een ode

Jan Smit: Hoop. liefde en vertrouwen (1)  *** hoogste eerste weeks ***

De ene zanger scoort een #1-hit dankzij een schaatsactie: Gerard Joling met ‘De nacht voorbij’. De ander brengt een cd-single uit met allerlei extraatjes en reist stad en land af om zijn singletje te signeren bij filialen van de MediaMarkt: Jan Smit met ‘Hoop. liefde en vertrouwen’.

Je kunt deze praktijken afkeuren, maar het zijn legale verkopen en vallen, mits aangekondigd, geheel binnen de regels. Alleen hadden de heren het niet gered zonder deze acties. ‘Hoop. Liefde en vertrouwen’ komt binnen op de vierde plaats van de Download Top 50, dus de fysieke cd-single gaf weer de doorslag. Overigens is de eerste plaats maar voor één week, want de komende week doet Jan geen instores meer. De nieuwe #1 zou wel eens een oude bekende kunnen zijn. Wie? Luister maandag naar Giel en kijk vrijdagavond naar De Wereld Draait Door!

‘Hoop. liefde en vertrouwen’ is de achttiende #1-hit van Jan Smit en is opnieuw een ode aan een persoon. Eerder zong Jan al voor:
-  zijn oma: Ik zing dit lied voor jou alleen (1997)
-  Yolanthe Cabau van Kasbergen, zijn toenmalige vriendin: Dan volg je haar benen gekoppeld aan ‘Calypso’ (2007)
-   Emma, zijn dochter: Niemand zo trots als wij (2011)
-  Liza, zijn vrouw: Hou je dan nog steeds van mij (2011)
En nu voor zijn stiefdochter Fem, die op 24 januari 5 jaar werd: ‘Hoop. liefde en vertrouwen’

voor Fem

Jan: “Fem is een geweldige meid en een heel lieve zus voor onze Emma. Ze zijn stapelgek op elkaar. Veel mensen weten niet – en dat neem ik ze ook niet kwalijk – dat wij thuis met z’n vieren zijn. En dat ik minstens net zo trots ben op Fem als op haar kleine zus Emma. Daarom schreef ik dit nummer voor haar. Fem vindt het natuurlijk erg mooi en ook heel speciaal dat het over haar gaat.”

buitenland

Wij zijn benieuwd hoe deze nummers in een andere taal klinken, want Jan komt met een Duitstalig album (‘Ich bin da’) én een Engelstalig album. Het Duitstalige album komt 15 maart uit in Duitsland en zal door zijn vele Nederlandse fans hier heen gehaald worden. Het Engelstalige album hoopt Jan nog dit jaar uit te brengen.

Marco Borsato ingehaald

Met zijn achttiende #1-hit haalt Jan Smit de man in die altijd meer #1-hits scoorde: Marco Borsato. Eigenlijk scoorden ze beide nog eentje, ‘Als je iets kan doen’ van Artiesten voor Azië in 2005, maar dat was een nummer voor een goed doel (slachtoffers van de tsunami in Azië) en maakten ze niet onder hun eigen naam. ‘One thousand voices’ van The voice of Holland tellen we wel mee bij de #1-hits van Marco Borsato, die nu weer aan zet is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten