vrijdag 22 februari 2013

Hitflits: eerste #1 voor One direction én Nick Cave & the bad seeds

Nog voordat het nummer de eerste plaats bereikt van de Britse hitparade (aanstaande zondag), staat het al bij ons bovenaan: ‘One way or another (teenage kicks)’ van One direction. De vijf Britse jongens scoren hiermee in ons land hun vijfde en grootste hit. Het nummer is een mashup van 'One way or another' van Blondie en 'Teenage kicks' van the Undertones, beide geen hit in ons land. De nummers zijn nu speciaal opgenomen voor Comic Relief, een Britse instantie dat geld inzamelt voor kinderen in Groot-Brittannië. Al eerder leverde Comic relief een #1-hit op: ‘Living doll’ van Cliff Richard & the Young ones in 1986). Meer over de hits die Comic relief opleverde, in de nieuwe Megaman.

TOP 3

  1. E.W.   One direction: One way or another (teenage kicks)
  2. (2)       P!nk feat. Nate Ruess: Just give me a reason
  3. (5)       Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz: Thrift shop

‘Hoop, liefde en vertrouwen’ van Jan Smit keldert in de tweede week van de eerste naar de zevende plaats. Het nummer is niet de vijfde maar zeker zevende ode aan een persoon. Ook daar meer over in de nieuwe Megaman.

Nieuw bij de bovenste tien zijn:
#5 (16) Baauer: Harlem shake
#6 (13) Rihanna feat. Mikky Ekko: Stay

YouTube-hit nu al #1 in Amerika

In de Amerikaanse Billboard Hot 100 van zaterdag 3 maart 2013, komt ‘Harlem shake’ van Baauer op #1 binnen. Niet dat het nummer zoveel te horen is op de Amerikaanse radiostations (112 keer) of zoveel is gedownload (262.000 keer goed voor een top 15-positie). Nee de #1-positie is geheel te  danken aan een nieuw element dat vanaf deze week is toegevoegd aan de samenstelling: het aantal keren dat een videoclip op YouTube is bekeken. Alle versies samen van ‘Harlem shuffle’ stond de teller vorige week op 103 miljoen. ‘Harlem shuffle’ is nog maar het 21e nummer van 1023 #1-hits, dat vanuit het niets binnenkomt op de eerste plaats van de Hot 100.

Dus wat Psy met meer dan 1 miljard views van ‘Gangnam style’ niet lukte, #1 komen, lukt Baauer nu wel. Psy was net te vroeg met z’n hit of heeft juist de nieuwe regels versneld.

Volgende week donderdag, 28 februari 2013, komt Baaer naar Nijmegen, voor een optreden in poppodium Doornroosje. Een kaartje kost € 15,--! Zo goedkoop krijg je hem nooit meer te zien!

Dankzij een #1-positie in de Britse hitparade afgelopen zondag en alle aandacht daaromheen, stijgt ‘I could be the one’ van Avicii feat. Nicky Romero van 29 naar #20 en is nog 5 plaatsen verwijderd van de hoogste notering twee weken geleden: #15.

Voice kids – de finale

Een week geleden alweer was de finale van de tweede editie van The voice kids. Winnares werd de 14-jarige Laura van Kaam, die haar auditieliedje ‘I’ll will always love you’ ziet stijgen van de achttiende naar de veertiende plaats. Nieuw deze week zijn de zes finaleliedjes, met achter de komma de originele uitvoerende artiest. Eerst de drie die het eerste deel van de finale overleefden:
#19 Laura van Kaam: Edge of glory, Lady Gaga (#9 in 2011)
#42 Irene Dings: I wanna dance with somebody, Whitney Houston (volledige titel: ‘I wanna dance with somebody (who loves me))’, #1 in 1987. Ook nog door DJ Alive & Kicken (#54 in 2002)
#51 Jurre Otto: Misery, Maroon 5 (#32 in 2010)

En dan de drie afvallers:
#57 Silvana Pleisier: Diamonds, Rihanna (#4 in 2012)
#58 Jesse Parson: Angels, Robbie Williams (#14 in 1998)
#66 Joep Reijen: Come together, Kane (#12 in 2012)
In totaal staan er 21 liedjes uit de tweede editie van The voice kids in de Single Top 100.

Fabiënne Bergmans, winnares van de eerste editie, presenteerde tijdens de finale haar nieuwe single, ‘It’s that moment’, en red het net niet. Het nummer staat in de wachtkamer, de Bubbling Under Top 100, op #104.

Maandag was slechts de radiopremière van ‘Tangled up’, de langverwachte single van Caro Emerald. Pas op woensdagmiddag ging het nummer in de verkoop en de notering op #71 is dan ook slechts op basis van ruim één dag. Vanochtend was Caro te gast bij Giel en liet ze nog een nummer van haar nieuwe album ‘The shocking Miss Emerald’ horen: ‘Liquid lunch’. Vanavond staat ze in De Wereld Draait Door en brengt ze ‘Tangled up’, dat komende week de 1000e Megahit is op 3FM. ‘Back it up’, haar allereerste single, kreeg in 2009 ook al de steun van de 3FM dj’s en was Megahit #829.

Het restant eerste weeks noteringen:
#22 Sharon Doorson: High on your love
#46 Freshkid: Lay low, uit de nieuwe talentenjacht The next pop talent van SBS6
#68 YS feat. Rasskulz & Alexx: Nacht
#81 Mike & Colin: Altijd met je varen
#86 the Script: If you could see me now
#88 Ferry Doedens: Hoger en verder
#90 Ornette: Crazy (Nòze remix), uit de Valentijnaflevering van GTST
#92 Drake: Started from the bottom
#100 Rigby: Earth meets water

ALBUMS

TOP 3

1. E.W. Nick Cave & the Bad seeds: Push the sky away
2 (36)  Daniël Lohues: Ericana [NL], hoogste notering voor Lohues
3. (-1)  Sandra van Nieuwland: And more [NL]

Nederland eerste

Vorige week verraste Nick Cave & The bad seeds al met de single ‘We no who ‘u’ r’ (deze week gestegen van 85 naar #69). Deze week is de verrassing nog groter, want na twaalf noteringen met #7 als hoogste plaats voor ‘Abattoir blues / The lyre of Orpheus’ in 2004, scoort het Australische gezelschap deze week hun eerste #1-notering met ‘Push the sky away’. Het is niet zomaar een nieuwe #1, deze heeft een overwicht van meer dan een derde op ‘Ericana’ van Daniël Lohues. Nederland is het eerste land waar een album van Nick Cave & The bad seeds de eerste plaats haalt.
Daarnaast is Nick Cave & the bad seeds de eerste Australische groep met een #1-album in Nederland sinds ‘One night only’ van the Bee Gees in 1999. De broers zijn geboren op het Britse eiland Man, maar emigreerden in 1958 naar Australië, waar hun muzikale carrière begon. In 1967 keerden ze terug naar Groot-Brittannië.

Alvorens we overgaan naar de andere nieuwkomers van deze week, even een felicitatie aan het adres van Daniël Lohues. ‘Ericana’, zijn zevende soloalbum stijgt in de tweede week van 36 naar #2. Daarmee is het zijn hoogste genoteerde album. Tot deze week was dat ‘Gunder’, dat vorig jaar maart de derde plaats bereikte. Volgende album #1 Daniël?

De andere eerste weeks noteringen:
#6 Gary Clark Jr.: Blak and blu, derde album van 29-jarige Amerikaanse zanger/acteur

#11 Jan Keizer & Anny Schilder: The two of us, opvolger van ‘Together again’ (#5 in 2010 én goud)

#24 Emeli Sandé: Live at the Royal Albert Hall
Na het succes van haar debuutalbum ‘Our version of events’ (wereldwijd #1 in 2012 en afgelopen woensdag bekroond met een Brit-Award voor beste album), komt Emily Sandé met een registratie van het concert dat ze op 11 november 2012 gaf in de Royal Albert Hall in Londen. Naast de bekende nummers van haar debuutalbum, staan op de DVD twee nieuwe nummers: ‘Enough’ en ‘Pluto’

#30 Bertolf Lentink (rechts op de foto) en Kasper van Kooten: Harde noten
Zanger Bertolf Lentink stopte in november met zingen om zich te richten op andere projecten. Het eerste project is ‘Harde noten’, een muzikaal theaterprogramma met drummer en theatermaker Kasper van Kooten onder de naam Harde noten. Afgelopen dinsdag was de première in de Kleine Komedie in Amsterdam.

#64 Jamie Lidell: Jamie Lidell, vijfde studioalbum geproduceerd door Lidell zelf

#84 Pignose willy’s: Who do you love, duo uit Haarlem bestaande uit Joost Varkevisser (orgel, gitaar, zang) en Pieter Kamp (mondorgel) dat bluesmuziek brengt. De naam is geïnspireerd op de Pignose amp, een legendarische mondharmonicaversterker, die ze zelf gebruiken.

#91 Neal Morse: Momentum – live, Amerikaanse Multi-instrumentalist met live versie van album ‘Momentum’ uit 2012 (#51)

#97 Kristóf Baráti & Klára Würtz: Complete violin sonatas, Hongaarse violist en pianiste spelen tien sonates van Ludwig von Beethoven

Achtergronden bij de albums staan iedere zaterdagmiddag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten