zondag 4 februari 2018

Albumflitsen bij week 5 - 3 februari 2018

Afgelopen vrijdag (zie de Hitflitsknalde het album Black Coffee van Beth Hart & Joe Bonamassa binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.

Helaas zal het album, net als Better Than Home in 2015 van Beth Hart, het niet langer dan één week volhouden bovenaan de Album Top 100. Er staat alweer een andere gegadigde te trappelen om, en dat zal voor het eerst zijn, de leiding over te nemen. Maar daarover volgende week meer. Nu eerst over naar de andere nieuwe noteringen van deze week in een nieuwe editie van de albumflitsen.

#2 Migos: Culture II
Al binnen een jaar komt het Amerikaanse hiphoptrio Migos, met de opvolger van Culture (#9 in 2017).  Daarbij is niet lang over de titel nagedacht: Culture II. Met een tweede plaats scoort het album zelfs nog beter. Aan het album werkten Cardi B, Nicki Minaj, Big Sean, Drake, Travis Scott, 2 Chainz, 21 Savage, Gucci Mane, Ty Dolla Sign en Post Malone mee.

#5 Frank Boeijen: Palermo
“Ik luister nooit naar Nederlandstalige muziek. De enige die ik kan hebben, zijn Herman van Veen en Spinvis”. Aldus Frank Boeijen in Trouw. Zelf heeft hij nooit overwogen om in het Engels te gaan schrijven, ‘want dan weet je niet wat je doet’.

Palermo, ‘veilige haven’ in het Italiaans, is in totaal zijn 27e notering (inclusief albums van de Frank Boeijen Groep, verzamel en live albums) en zijn twaalfde top 10-notering. Het album is een ode aan de liefde in de breedste betekenis en daarmee een statement tegen cynisme.
Twee jaar heeft Frank Boeijen aan Palermo, dat uiteen valt in twee delen, gewerkt. De tien nummers op de eerste cd zijn chronologisch geschreven en opgenomen in Praag met het City of Prague Philharmonic Orchestra. Daarna schreef hij de zeven nummers voor het tweede deel, dat gaat over de vergankelijkheid.

‘Niets Is Volmaakt’ is een nummer ter nagedachtenis aan vriend en muziekjournalist Geert Henderickx, die vorig jaar op 64-jarige leeftijd is overleden aan kanker. Het nummer is
de Nederlandstalige bewerking van ‘When The Deal Goes Down' van Bob Dylan, één van de  muzikale helden van Frank Boeijen. De twee cd’s zijn ook uitgebracht in boekvorm.

#21 Calexico: The Head That Keeps Us
Hits scoort het Ameirkaanse Calexico niet in ons land, maar de fans weten hun albums telkens hoog te waarderen. Ook het negende album The Head That Keeps Us scoort met een 21e plek goed.

#30 Nils Frahm: All Melody
Howel de Duitse muzikant Nils Frahm, van origine pianist, al sinds 2005 albums uitbrengt, brak hij pas in 2014 door met Spaces (#92). Het jaar daarop verscheen de compilatie LateNightTales (#15) en nu is er All Melody, dat binnenkomt op de dertigste plaats.

#41 Machine Head: Catharsis
Na vier jaar is er weer een album van de Amerikaanse heavy metal bamd Machine Head. Catharsis, het negende studioalbum, is het eerste sinds Bloodstone & Diamonds (#38 in 2014).

#52 Rambo: Turk Van Het Jaar
Op Turk Van Het Jaar, de debuut EP van Rambo, staan tien nummers. Op twee daarvan werkt hij samen met Murda, Hef, Lijpe en Aryan Parsa. Nystrovin en Monsif namen de productie voor hun rekening. Ramobo groeide net als Boef op in Alkmaar.

#56 Craig David: This Time Is Now
Na een stilte van zes jaar, bracht de Britse muzikant Criag David in 2016 het album Following My Intuïtion uit, dat tot de 62e plaats kwam. Met This Time Is Now wachtte hij niet weer zes jaar, want het ligt al twee jaar later in de (digitale) schappen. Op het album, zijn zevende, krijgt hij hulp van onder andere JP Cooper en Bastille.

#78 Sandy Coast: Subject Of My Thoughts
Op 9 november 2017 overleed Hans Vermeulen in Ko Samui, Thailand op 70-jarige leeftijd. Vermeulen was de man achter het succes van onder andere Anita Meyer (‘The Alternative Way’, haar eerste single belandde in 1976 op de eerste plaats), die zangeres was bij zijn Rainbow Train.

Vermeulen, geboren in Voorburg, begon in 1961 als zanger/gitarist in de Haagse band the Sandy Coast. Tussen 1965 – 1971 scoorde de band hits als ‘I See Your Face Again’ en ‘True Love That’s A Wonder’. Daanra ging Vermeulen zich toeleggen op het ontdekken en produceren van andere artiesten, zoals Margriet Eshuijs, Ruth Jacott  en de eerder genoemde Anita Meijer.

Begin jaren tachtig maakte the Sandy Coast een comeback en scoorde in 1981 met ‘The Eyes of Jenny’ een top 15-hit. In 1988 viel het doek definitief voor de groep.

Solo scoorde Vermeulen nog enkele hits, waaronder ‘Teygo Makandra’ (#27 in 1990) met Ruth Jacott. Toch ging het bergafwaarts met zijn carrière (belastingschuld) en huwelijkse problemen. Nadat er regelingen waren getroffen, vertrok hij in 1994, met slechts 110,00 gulden op pad, maar schuldenvrij, naar Thailand. Daar hertrouwde hij met de Thaise zangeres Jariya Chatsuwan en heeft hij nog ruim twaalf jaar een mooi leven geleid.
Subject Of My Thoughts is een box met albums van the Sandy Coast, maar ook met nummers uit zijn solocarrière.

#88 Steve Hackett: Wuthering Nights: Live In Birmingham
Op 1 mei 2017 gaf de Brit Steve Hackett, voormalig gitarist bij Genesis, een concert in de Symphony Hall in Birmingham. Het optreden was er eentje ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van het album Wind & Wuthering (#15 in 1977), het laatste dat hij maakte met Genesis. Dat optreden is vastgelegd in audio (3 cd’s) en video (1 DVD).

#91 Khruangbin: Con Todo El Mundo
Khruangbin is een trio uit Texas, met Laura Lee op bas, Mark Speer op gitaar en Donald "DJ" Johnson op drums. Na hun debuutalbum The Universe Smiles Upon You uit 2015, met Thaise funk uit de jaren ’60, speelt het trio op Con Todo El Mundo muziek uit India en het Midden-Oosten, met name de rock uit Iran.

#96 Ray Fuego: Zwart
Volgens Ray Fuego hebben artiesten een voorbeeldfunctie. Ray: “Alle kids luisteren nu Nederlandse hiphop. Voor de guys die nu groot zijn is het bijna gevaarlijk om zichzelf uit te spreken, maar uiteindelijk snap ik niet wat het uitmaakt. Ik zeg gewoon waar ik aan denk. Ook al kost dat me geld of fans. I don’t give a fuck. Geld gaat je niet gelukkig maken en verlamt alleen maar.”

Rayvel Pieternella, de echte naam van Ray Fuego, was al op de basisschool bezig met poëzie, rijm en rap. Serieus werd het nadat hij, op aandringen van zijn zus, zijn rapteksten naar een hoger niveau tilde. Vervolgens maakte hij deel uit van verschillende rapgroepjes. Met anderen vormde hij de groep Yungkumodo, waaruit het huidige multidisciplinaire collectief SMIB  (het omgekeerde van Bims, de Bijlmer in Amsterdam) is voortgekomen.

Een jaar geleden stond Yung Nnelg, rapper bij SMIB een weekje op de 69e plaats met zijn EP Contra. Deze week doet frontman Ray Fuego een gooi naar eeuwige roem met het project  Zwart, dat een vervolg is op de EP Wit, die eind december verscheen. De naam Zwart heeft hij een aantal keren veranderd en tot drie keer zijn alle tracks bijna weggegooid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten