dinsdag 14 augustus 2012

Zomergast bezorgt Jeanette alsnog een notering

Jeanette: Porque te vas (85)

Het kan raar lopen met een nummer. In 1974 bracht de Britse zangeres Jeanette het nummer
Porque te vas’ uit, dat het bij ons net niet redde; de hitparade besloeg nog maar 30 noteringen in plaats van nu 100.

film

Twee jaar later werd het nummer een internationale hit, doordat het een aantal keren voorkomt in de film ‘Cría cuervos’ van de Spaanse regisseur Carlos Saura. Tijdens zowel het filmfestival van Cannes als op het filmfestival van Berlijn was de jury lovend over de film en kende het een speciale prijs toe, waardoor ‘Porque te vas’ internationaal aansloeg. Wereldwijd zijn er meer dan 6 miljoen stuks van het nummer verkocht.

tv

Internationaal, want in ons land ging het nummer niet in de herkansing. Die krijgt het nu wel, dankzij vertoning van de film op tv, vorige week zondag, 5 augustus 2012, in het VPRO-programma ‘Zomergasten’. Daarin mag een gast 3 uur lang fragmenten laten zien die een bepaalde betekenis voor hem of haar hebben, waarna de avond wordt afgesloten met de keuzefilm. Gast was die avond de Nederlandse historisch sociologe Jolande Withuis en de film ‘Cria cuervos’ met daarin ‘Porque te vas’ van Jeanette. En dit keer scoort het nummer wel, zei het nog lang niet bij de bovenste 30.

Helaas voor Withuis, heeft ze de film niet kunnen zien, want halverwege de avond werd ze getroffen door een hardnekkige aanval van migraine en moest verder verstek laten gaan. Op een later tijdstip zal ze opnieuw aanschuiven bij presentator Jan Leyers, voorheen zanger van de Belgische band Soulsister, en zal ze de film alsnog kunnen zien.

Jeanette heet eigenlijk Janette Dimech, geboren op 10 oktober 1951 in Londen. Haar ouders, een Spaanse moeder en Congolese vader, hadden een import en exportbedrijf, waardoor ze veel in het buitenland verbleef, vooral in Chicago en Los Angeles. Vanaf haar twaalfde, na de scheiding van haar ouders, ging ze met haar moeder in Barcelona wonen.

Ze leerde gitaar spelen, ging eigen liedjes schrijven en zong die in de studentenband Pic-nic. Eind jaren zestig stopte de band, en verhuisde ze met haar man, een Hongaarse voetballer, naar Wenen. Daar werd ze moeder van een dochter en leefde een huiselijk bestaan. Rond 1971 haalde HISPAVOX, haar platenmaatschappij, haar over terug te komen naar Barcelona.

Janette of Jeanette

Ze nam het nummer ‘Soy rebelde’ op, alleen op de hoes werd haar naam verkeerd gespeld, geen Janette, maar Jeanette. Na Spanje werd het nummer ook een succes in Frankrijk (in het Frans) en Japan (in het Japans!). Dus het zou nu niet slim zijn om haar naam aan te passen en dus liet ze het daarbij. Jeanette bracht diverse singles en albums uit, in 1996 verscheen haar laatste album ‘Sigo rebelde’. Voor vorig jaar stond een comeback album van Jeanette gepland. Wellicht dat het alsnog komt, nu ‘Porque te vas’, dat ‘Omdat je gaat’ betekent, alsnog succes heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten