zondag 17 juni 2012

Drukwerk komt op voor gedupeerden

Drukwerk: Je loog tegen mij 2012 (89)

Eind 1981 scoorde Drukwerk hun eerste hit met ‘Je loog tegen mij’ dat in drie weken tijd de eerste plaats bereikte van de toenmalige Nationale Hitparade, de voorloper van de huidige Single Top 100 en daar zes weken doorbracht. Oorspronkelijk was het nummer onder de titel ‘Terug naar Troje’, een punkliedje, bestemd voor de groep Door mekaar. Die veranderde het in een ballad en zette het op de elpee ‘Voor mekaar’. Vervolgens schaafde Drukwerk het nummer nog wat bij en gaf het de titel ‘Je loog tegen mij’.

Na ‘Je loog tegen mij’ volgden nog dertien hits, en probeerde zanger Harry Slinger het meermalen solo, maar zonder succes. Wel scoorde hij een hit in 1985 met ‘’t Is weer fijn langs de lijn’ met het Nederlands Elftal (#27), een nummer dat de toenemende agressie rond het voetbalveld moest afremmen. In 1989 was de koek op en besloot Drukwerk er mee te stoppen en deed eind 1990 nog een afscheidstournee langs de theaters. Slinger ging intussen verder en trad vanaf 2000 op als Harry Slinger en Drukwerk, waarbij hij begeleid werd door Next one uit Volendam.

zo vader zo zoon

Vorig jaar besloten vader Harry en zoon Bram Slinger ‘Je loog tegen mij’ opnieuw op te nemen. De directe aanleiding was niet het 30-jarig jubileum van ‘Je loog tegen mij’, maar een optreden van Bram (toetsen) en Mike Floris (gitaar) op een zomerfeest in Westzaan. Kort daarna werd Bram gevraagd om een band te regelen voor het jubileumconcert van het Zaandijks Fanfare Corps.
Mike kende hij al en bij de twee voegden zich Erik Bes (bas) en George Menkveld (drums). Naast nummers van the Beatles en the Rolling stones, wilden ze ook nummers van Drukwerk spelen. Daar hadden ze de bladmuziek voor nodig en dat regelde Bram met zijn vader Harry. Na een aantal repetities vroegen de jongens of Harry gastzanger wilde zijn. Dat wilde Harry wel, want dan zou hij samen met zijn zoon op het podium staan en dat was een stille wens. Het optreden was een groot succes en meerdere volgden als Drukwerk 2012.

nieuwe versie

Eerder dit jaar schreef Harry de nieuwe versie van ‘Je loog tegen mij 2012’, met een andere tekst, maar met hetzelfde refrein. De tekst is nu een aanklacht tegen de handelwijze van verzekeringsbedrijven tegenover gepensioneerden. Aanvankelijk werd het nummer alleen gebruikt in een spot van Brand new day, als algemene aanklacht tegen verzekeraars.

Maar sinds mei richt de band zich op verzekeraar Aegon, dat pensioenverzekeraar Optas heeft overgenomen, en daardoor onvoldoende geld heeft voor gepensioneerden. Harry: “Het is schrijnend te zien dat de politiek aan de leiband van de financiële markt loopt. Het wordt tijd dat dat ophoudt. Voor deze havenarbeiders, maar ook voor andere gedupeerden van financieel bedrog.” De opbrengst van het nummer gaat naar het actiecomité van de havenarbeiders.

1 opmerking:

  1. Leuke informatie waar je echt wat aan hebt. Echt een aanrader om te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen