zondag 17 juni 2012

EK voetbalhits 2012 (7)

Nou, we hadden ons dit EK wel anders voorgesteld. Eerst het verlies tegen de Denen (0-1) en vervolgens werd Oranje ingemaakt door de Duitsers (1-2). Zondagavond was de beslissende avond voor het al dan niet doorgaan naar de kwartfinales. De wedstrijd werd echter verloren met 2-1 van Portugal, terwijl Duitsland van Denemarken won met 2-1. Dus Oranje heeft het volledig aan zichzelf te wijten.

Het Nederlands Elftal mocht er dan niet klaar voor zijn, het Nederlandse supporterslegioen wel. En dat vertaalt zich in niet minder dan veertien EK-nummers, waarvan er tien overblijven van vorige week. Eerst de harde kern van tien:

#1 (2) René Froger: Samen (zie ook daar)
#4 (4) Wolter Kroes & Yes-R & Ernst Daniël Smid: Ben je ook voor Nederland? (De geluksvogeltjesdans)
#6 (12) Edwin Evers, Johan Derksen & Wilfrd Genee: Helden
#9 (14) Gebroeders Ko: Oranje springt
#14 (18) Wilfred Genee & Johan Derksen: Nederland is helemaal oranje
#24 ( 8) Tim Leon: Oranje kampioen
#28 (24) Armin van Buuren: We are here to make some noise
#70 (34) Dikdakkers: Klap maar in je handen
#80 (67) Johnny Gold feat. Lee Towers: Ga door
#92 (49) Dries Roelvink: Oeeh … roept heel Oranje!!

Naast twee nieuwe spelers, komen er ook twee oude bekenden langs. ‘Orange glow’ van Danny Vera, dat stamt uit 2010 en dus eigenlijk gekoppeld is aan het WK-voetbal. Vera, huisartiest van het tv-programma ‘VI international/ VI Oranje’, speelt het nummer sindsdien en scoort daarmee. In 2010 stond het twee weken genoteerd met als hoogste plaats #77. Dit jaar gaat het nummer op herhaling op #93.

De andere voetbalhit die op herhaling gaat, is ‘Wij houden van Oranje’ van André Hazes & het Nederlands Elftal, de meest succesvolle EK-hit aller tijden. Het nummer stamt uit 1988 en krijgt sinds 2008, tijdens elk EK of WK, een notering. De noteringen tot nu toe:
1988: #1
2008: #14
2010: #16
2012: #48

reservebank

Vorige week kwamen Danny de Munk feat. DJ Galaga met ‘We brullen voor Oranje’ op de reservebank terecht en daar blijven ze deze week: op #108. Ze zitten daar niet alleen, want deze week komt daar Los Angeles the voices met ‘Hart van een leeuw’ bij, vorige week nog onderdeel van het hitelftal op #91, deze week op #110.

grootste hit voor René Schuurmans

René Schuurmans feat. Factor 12: Oranje de kleur van ons hart (11) *** hoogste eersteweeks ***

“Ik vind het altijd fantastisch om te zien hoe het hele land nog maar in de ban is van één ding. Hoe we massaal achter Oranje gaan staan. Jong, oud, vrouwen, mannen, arm en rijk, een aantal weken is er geen onderscheid tussen wie of wat dan ook. Er wordt vaak gezegd ‘sport verbroedert’ en ik denk dat het ook echt zo is. In het nummer ‘Oranje de kleur van ons hart’ probeer ik dat unieke ‘wij’ gevoel te bezingen”.

Aldus René Schuurmans vorige week vrijdag (8 juni), tegen Edwin Evers in diens radioprogramma ‘Evers staat op’, toen hij hoorde dat zijn liedje ‘Oranje de kleur van ons hart’, was verkozen tot ‘beste EK-nummer’ van 2012. Zowel van de luisteraars (37%) als van de jury (15 punten, het maximum), kreeg het nummer de meeste stemmen. De jury bestond uit André Ooijer, Willem van Hanegem en voorzitter Evert ten Napel.
De hele week waren er dagwinnaars en op vrijdag koos het team van ‘Evers staat op’ de wildcard en dat werd het liedje van René Schuurmans. Samen met de EK-nummers van René Froger (‘Samen’, 14%), Wolter Kroes c.s. (‘Ben je ook voor Nederland’, 24%), Gebroeders Ko (‘Oranje springt’, 6%) en het Feestteam (‘Hij gaat weer mee’, 19%), streed hij om de eerste plaats.

Schuurmans had voor zijn EK-nummer, het nummer ‘Laat de zon in je hart’ genomen, dat al twee keer eerder een hit was: in 2007 (#18) en in maart van dit jaar (#25) als ‘Laat de zon in je hart 2012’. ‘Laat de zon in je hart’ is een cover van het gelijknamige nummer van Willy Sommers uit 2006.
Oranje de kleur van ons hart’ is nu de grootste hit van René Schuurmans. Tot deze week was dat ‘Blij dat ik leef’ (#12 in 2009). Hij nam het EK-nummer op met het Brabantse feestorkest Factor 12, waar onder andere Jumbo-directeur Frits van Eerd deel van uitmaakt, die trompet speelt. Factor 12 was pauzeact bij de Toppers en is ook te horen op ‘Oranje springt’ van de Gebroeders Ko, deze week op #9.

‘Bondscoach’ laat EK-housenummer maken

Bart van Merwijk: Koekoek (39)

‘Eén van de 16 miljoen bondscoaches, een tikkeltje cynisch, flauw en flamboyant’, zo omschrijft de persoon die zich voordoet als Bart van Merwijk, en naar het schijnt uit Appelscha afkomstig is. Hoewel hij als uitvoerende wordt opgevoerd van het nummer ‘Koekoek’, heeft hij er niet aan meegewerkt.

Merwijk is alleen de initiatiefnemer van het nummer. Een tijdje geleden benaderde hij DJ David Mills (= Eelco Ladan) en DJ BigBooming Bart (=Bart van Hylckana) met een wel heel apart verzoek: ‘Maak een kneuter van een houseplaat, met een knipoog naar de voetbalwereld.’ Hij wilde er geen geld aan verdienen en dus werd afgesproken dat eventuele verdiensten naar KiKa (kinderen kanker vrij) zouden gaan.

Vervolgens kwamen de dj’s op het idee om in het nummer ‘Koekoek’ te verwerken, naar de uitspraken van Sport1-verslaggever Sierd de Vos, dat de nodige hilariteit veroorzaakte door de mannen van VI Oranje. Mills ging er mee aan de gang en op vrijdag 8 juni, klokslag 5 uur, net voor de start van het EK, kwam de track beschikbaar op iTunes, dat na een week binnenkomt op #39.

nog een koekoek

Overigens is Bart van Merwijk niet de enige die ‘Koekoek’, de uitspraak van de Vos , in een EK-nummer gebruikt. Ook Justine Pelmelay en Kleintje pils gebruiken het in hun nummer ‘Met Holland op het EK 2012’, op de melodie van ‘De uil zat in de olmen’.

what’s in a name

De naam Bart van Merwijk komt niet uit de lucht vallen. In 2010, ten tijde van het WK-voetbal in Zuid-Afrika, had 538-dj Edwin Evers in zijn imitatie van Frank de Boer, het telkens over Bart van Merwijk in plaats van Bert van Marwijk, zoals de bondscoach van het Nederlands Elftal heet.

parodie

En over Evers gesproken, ook dit jaar heeft hij de broertjes de Boer weer geïmiteerd. Deze keer maakten ze een andere versie van ‘Ben je ook voor Nederland’, de EK-hit van Wolter Kroes, Yes-R en Ernst Daniël Smid. De broertjes maakten daarvan ‘Ben je nog voor Nederland?’, niet al te positief dus, maar met een optimistisch einde. De tekst hiervoor zou afkomstig zijn van zanger Robert den Brok en een vriend, die deze aan Evers hebben gestuurd, die daarop de parodie maakte. Robert is bekend van zijn hit ‘Vind ik leuk!’, deze week op #68.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten