vrijdag 22 juni 2012

Hitflits: Jannes ‘Op volle kracht’ naar #1; Echte vrienden terug naar #1

Pech voor Justin Bieber, want in de week dat hij met ‘Believe’, zijn derde studioalbum komt, verschijnt ook ‘Op volle kracht’, het nieuwe album van Jannes. Als dat er niet was geweest had Bieber zijn eerste #1-album in Nederland gescoord. Nu moet hij genoegen nemen met een tweede plaats, waarmee het album al wel zijn bestgenoteerde is. ‘My world 2.0’ bereikte twee jaar geleden de vierde plaats en ‘Under the mistletoe’ stond in november 2011 een weekje op de tiende plaats.

‘Op volle kracht’ van Jannes is dus de nieuwe #1 in de Album Top 100. Niet verwonderlijk, want vorige week vrijdag werd het album gepresenteerd in ‘De bonte wever’ in Assen, dat tevens een avond voor de fans was. Naast het album + handtekening kreeg de koper ook nog een speciaal cadeautje van Jannes.
‘Op volle kracht’ verkoopt ruim een vijfde meer dan ‘Believe’ van Justin Bieber. ‘Op volle kracht’ is het vijfde #1-album van Jannes, die alle vijf vanuit het niets op #1 binnenkwamen. De vier voorgaande, ‘Als het zonnetje schijnt’ (2005), ‘Laat me vrij …’ (2006), ‘Mijn naam is … Jannes’ (2007) en ‘De nieuwe van …’ (2009) stonden allen één week bovenaan.

Hoewel dus statistisch gezien ‘Op volle kracht’ het ook niet langer dan één week op #1 zal volhouden, doet Jannes er alles aan omdat te voorkomen. Donderdag deed hij een instore bij Blokker in Emmen, die zeer goed bezocht is. Dus wie weet, staat zijn album volgende week ook nog #1. De enige act die dat nog kan voorkomen is Linkin park met hun album ‘Living things’, dat sinds vandaag te koop is.

Na twee albums als LeLe (met Pièt Par’ra) en drie als P. Fabergé met de Jeugd van tegenwoordig, komt Pepijn Adriaan Lanen als Faberyayo met zijn eerste soloalbum. ‘Coco’ heet het, komt binnen op de 38e plaats en is een ode aan zijn gelijknamige vriendin. Het album is geproduceerd door Tim van Berkestijn alias Benny Sings.

Pepijn: “Mijn eerste idee achter deze samenwerking was een EP van 4 tracks die allemaal een beetje over huiselijkheid gingen. Dat zou dan ‘Thuis’ gaan heten. Maar op een gegeven moment zaten we op de 5 of 6 nummers en toen was het Thuis gevoel veel meer verworven met de liefde, ook inhoudelijk qua nummers. Toen werd dat voor mij ook de logische titel. Bovendien is het ook gewoon een fijne titel voor een album. Margriet of Irene was weer een heel ander verhaal geweest.”

Op #62 komt ‘The idler wheel is wiser than the driver of the screw and whipping cords will serve you more than ropes will ever do, kortweg ‘The idler wheel …’ binnen. Het is het vierde studioalbum van de 34-jarige Amerikaanse zangeres Fiona Apple McAfee Maggart.
Fiona heeft nu al de prijs voor langste albumtitel in de Nederlandse albumhistorie: niet minder dan 94 tekens! Aan het album werkte onder andere Maud Haggert, haar 3-jaar oudere zuster Amber McAfee Haggart mee.

De volgende albums komen ook voor het eerst kijken:
#34 Smashing pumpkins: Oceania
#42 Glen Hansard: Rhythm and repose, soloalbum van de voorman van de Ierse the Frames en the Swell season
#64 Flower kings: Banks of eden, Zweedse rockgroep
#92 Marina and the diamonds: Electra heart
#95 Daniel Barenboim: Beethoven for all – symphonies 1-9

Voor we overgaan naar de singlelijst die ook een nieuwe #1 kent, kijken we nog even naar de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums. Daarin blijft ook deze week ‘Sign no more’ van Mumford & sons de bovenste beste, nu voor de derde week. Er is maar één echte binnenkomer en dat is ‘The essential Elvis Presley’ van … Elvis Presley.

We hadden het al verklapt: de Single Top 100 heeft een nieuwe #1. ‘Samen’ van René Froger, dat vorige week net voor de wedstrijd tegen Portugal naar #1 steeg, zakt deze week als een baksteen naar de 42e plaats. Maar het nummer gaat nog niet zo hard onderuit als ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes, dat vier jaar geleden van #1 naar #52 zakte. Met nog twee weken te gaan, komt deze week ‘Endless summer’, het officiële EK-2012 nummer, van Oceana binnen op #93. Meer over de (teloorgang van) EK-hits in de nieuwe Megaman.

Hoewel het aan het begin van de week wel een beetje duidelijk was wie de nieuwe #1 zou worden, was dat halverwege de week allerminst. De strijd ging toen tussen twee voormalige #1-hits: ‘Balada’ van Gusttavo Lima en ‘Echte vrienden’ van Jan Smit & Gerard Joling. Uiteindelijk winnen de twee vrienden de strijd, en ook nog met een redelijke voorsprong van ruim 10% op ‘Balada’.

Het is de vraag of Smit & Joling ook nog een vierde week bovenaan redden, want gestegen van 7 naar #3 is ‘Feel the love’ van Rudimental feat. John Newman, dat gebruikt wordt door Studio Sportzomer. En anders zal Gusttavo Lima nog wel een poging ondernemen!

Van de drie binnenkomers in de top 10, is er eentje die er nog niet eerder in stond. Dat is ‘Tacata’ van Tacabro dat in de vierde week van 16 naar #4 gaat.

Over naar de andere eersteweeks noteringen van deze week:
#37 Byentl: Already gone [NL]
#48 Y.S.: Uhh uhh [NL]
#74 San cisco: Awkward
#76 Nils van Zandt feat. Yes-R: Dirty midns [NL]
#80 Berget Lewis: Zwart wit [NL], winnares ‘De beste zangers van Nederland’
#81 Morrison: What we do best [NL]
#83 R.i.o. feat. Nicco: Party shaker
#87 Only seven left: Higher [NL]
#88 Keane: Sovereign light café
#90 Arjon: Schudden [NL]
#94 Jason Mraz: The freedom song
#100 Cheryl: Call my name, de snelst verkopende Britse #1 dit jaar

We zetten de hits weer op een rijtje en na het weekend kun jij dat lezen in een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten