zondag 17 juni 2012

Tweede #1-hit voor René Froger

René Froger: Samen (1) *** eerste week op #1 ***

“Ik ben helemaal door het dolle heen en wil iedereen enorm bedanken voor de steun”, meldde René Froger afgelopen vrijdag toen hij hoorde dat zijn nummer ‘Samen’ naar de eerste plaats was gestegen van de Single Top 100. Ook Jan Dulles van 3js deelde in de feestvreugde: “Ik sta dus ook op een in principe, aangezien ik ook heb meegeschreven”.

kwartet

‘Samen’ van René Froger is de vierde #1-hit die een EK tot nu toe heeft opgeleverd. Onder de andere drie zit een komische artiest, eentje die niet meer leeft, maar sinds 2008 wel elk jaar scoort en een artiest die ook dit jaar een gooi deed naar de EK-hit van 2012. Hier volgen ze alle vier:
1980 – André van Duin & het Nederlands Elftal: Nederland, die heeft de bal
1988 – Andre Hazes & het Nederlands Elftal: Wij houden van Oranje
2008 – Wolter Kroes: Viva Hollandia (EK-versie)
2012 – René Froger: Samen
Opvallend dat aan twee van de vier EK-hits, in 1980 en 1988, het toenmalige Nederlands Elftal meewerkte. Kroes scoorde met een van origine Duitstalig nummer en Froger doet het met een eigen nummer. Tot nu toe is 1988 het enige jaar waarin Oranje ook Europees Kampioen werd. Het nummer van Hazes bereikte dan ook twee weken na het behalen van de beker de eerste plaats.

langste tijd

‘Samen’ is na ‘Alles kan een mens gelukkig maken’ dat René met het Goede doel opnam in 1989, zijn tweede #1-hit. Zo’n lange tijd tussen twee #1-hits, 8491 dagen, is nog niet eerder voorgekomen. Tot deze week was dat 7511 dagen, voor ’99 Luftballons’ van Nena (op 19 maart 1983) en ‘Anytime, anywhere, anytime’ van Nena & Kim Wilde (op 18 oktober 2003). Als we kijken naar de tijd tussen de eerste en tweede #1-hit, boekt ‘Samen’ ook het hoogste aantal dagen, met als goede tweede 7511 dagen voor Nena en op #3 de Kelly family met 6139 dagen voor ‘David’s song (who’ll come to me)’ (op 12 januari 1980) en ‘I can’t help myself (I love you, I want you)’ (op 2 november 1996).

Oorspronkelijk is ‘Samen’ geen nummer dat speciaal voor het EK is geschreven. Ruim een half jaar geleden, in november 2011, zong Froger het nummer tijdens de presentatie van zijn album ‘Froger’. Toen werd er ook bijgezegd dat het nummer niet op het album zou komen, maar dit jaar zou worden uitgebracht. Dus wellicht had Froger het nummer toch al voor het EK bedoeld?

ING reclame

Kort daarna namelijk is de deal met ING tot stand is gekomen; ‘Samen’ wordt gebruikt voor de EK-commercial van ING, hoofdsponsor van het Nederlands elftal, dat als thema heeft ‘Oranje zijn we allemaal’. Nick Jue, ceo ING Nederland: “We willen met de campagne een bijdrage leveren aan het Oranjegevoel in Nederland. ‘Samen’ van René Froger is een op en top ‘feel good song’, die juist die saamhorigheid en het ‘Oranje zijn we allemaal’-gevoel feilloos weergeeft.”
Op de Facebook-pagina van ING is het nummer al vanaf het begin af aan (in mei) gratis te downloaden. Al na één week stond de teller op 80.000, waarvoor Froger destijds al een award kreeg uitgereikt. Aanvankelijk zou het nummer kort gratis verkrijgbaar zijn, maar vanwege het succes is, na overleg met Froger en zijn platenmaatschappij, de actie verlengd. Het nummer kan echter nog steeds gratis worden gedownload.

vertrouwen

Vier jaar geleden riep René: “Ik kan als echte voetballiefhebber een EK niet voorbij laten gaan zonder een lied” en dus kwam hij in 2008 met het André Hazes nummer ‘Bloed, zweet en tranen’, dat de tweede plaats bereikte. Over ‘Samen’, zijn 54e notering, zei hij een maand geleden: “Het is een echt voetballied, het ademt voetbal. Samen sta je sterk, we gaan er voor, nu moet het gebeuren, dat gevoel. Ik heb er vertrouwen in!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten