maandag 4 februari 2008

Adele volgt Mika op

Adele: Chasing pavements (63)

In de Britse hitparade is het Adele weer niet gelukt om met ‘Chasing pavements’ de eerste plaats te bereiken. Voor de derde week moet ze genoegen nemen achter ‘Now you’re gone’ van Basshunter feat. DJ Mental Theo, dat daar inmiddels vier weken bovenaan staat. Wel is het Adele gelukt om met haar album ‘19’, vanuit het niets, op #1 te komen.

Die titel ‘19’ slaat volgens Adele Laurie Blue Adkins (Tottenham, Noord-Londen, 5 mei 1988) op het leven dat een negentienjarige leidt. Volgens Adele is het een album vol trieste poëtische teksten over vreemdgaan en dingen die je graag wilt, maar niet krijgt. Zo op het eerste gezicht niet echt iets om vrolijk van te worden. Het zou dan ook kunnen gaan over haar moeder, die bijna negentien was toen ze van Adele beviel. Haar vader heeft Adele nooit gekend, ofschoon ze wel weet wie hij is. Een scheepswerker uit Wales.

Op haar elfde leerde Adele de muziek kennen van onder meer Destiny’s child, Faith Evans, P. Diddy, maar ook van Etta James, Eva Cassidy en Ella Fitzgerald. Adele deed ze allemaal na, maar dan wel op haar eigen manier. Op haar veertiende ging ze naar de BRIT opleiding, waar de leerlingen alle training krijgen op zang, theater en dansgebied. Katie Melua, Kate Nash en Amy Winehouse hebben deze trainingen ook gevolgd. Adele weet dan ook goed wat ze wil, namelijk artiest worden! Maar ze wil ook leven als elk negentienjarig meisje, die van een glaasje houdt, en een sigaretje. Muzikaal gezien doet ze van zich horen op haar eigen MySpace pagina. Doordat de single ‘Hometown glory’ beperkt leverbaar was, kon het geen grote hit worden. Het levert haar wel een contract op bij XL Recordings, het label van haar goede vriend Jack Penate. Ook wint ze op 13 december 2007 de Brit Awards Critics Choice Prize van de BBC. Vorig jaar tipte de BBC Mika, en we weten wat daar van gekomen is …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten