maandag 24 maart 2008

Maribelle verlaat Volendam

Maribelle: Jouw ogen (79)

Elf jaar geleden stond Maribelle voor het laatst in de hitparade; dat was met ‘Geef mij je hand’ dat niet verder kwam dan #94. Daarvoor scoorde ze vier hits, waarvan ‘Marionette’ (#13 in 1981) haar grootste was. Met dat nummer werd ze tweede tijdens de Nationale voorronde voor het Eurovisie Songfestival; eerste werd Linda Williams met ‘Het is een wonder’. Drie jaar later probeerde Maribelle het opnieuw, en nu met succes; ze mocht ons land op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigen en ze werd dertiende. Nog steeds jammer van die roze strik op haar buik; die zou haar jarenlang de bijnaam 'het paasei' opleveren...
Maar haar inzending, ‘Ik hou van jou’, #21 in 1984, werd een klassieker; het is daarna onder meer gecoverd door Gordon (1992), Dana Winner (1996) en Roxeanna Hazes (2007).

Maribelle werd geboren op 4 april 1960 als Marietje Kwakman in Volendam. Al op jonge leeftijd zong ze in diverse koren. Haar zang viel manager Jan Buys op, die een plaatopname regelde met medewerking van Peter Koelewijn. Dat werd ‘Laat het altijd vrede zijn’ met het Volendams operakoor. Haar grote doorbraak had er kunnen komen als zangeres van BZN. Hád, want na een demo-opname van ‘Mon amour’ besloot ze, vooral vanwege haar jonge leeftijd (16 jaar), om daar niet de zangeres van te worden. Vervolgens zong Annie Schilder het nummer in en scoorde BZN haar eerste en enige #1-hit. Marietje nam daarop haar eerste eigen plaatje op, ‘Het is weer een morgen’ onder de naam Anne Marie.

In 1978 voelt ze zich wel oud genoeg om zangeres te worden van een groep. Dat wordt Spryng, dat ze opricht met, inmiddels haar echtgenoot, Jan Buys. In die tijd neemt ze ook de naam Maribelle aan. In 1981 wordt ze gevraagd voor het Eurovisie Songfestival, en daarvan kennen we de afloop. Zowel aan Spryng (in 1991) als aan het huwelijk met Jan Buys (in 1993) kwam een einde.

Sinds vorig jaar heeft ze een relatie met Nicolaas Streefkerk, voormalig bewoner van televisievilla ‘de Gouden kooi’. Onlangs liet ze weten Volendam in te ruilen voor Alkmaar. “Op het moment dat ik de beslissing nam was ik alleen en ik hou niet van saai. Op Volendam is het uitgaansleven alleen maar voor de jeugd en in Alkmaar heb je erg leuke jazzcafeetjes en ik heb er ook vrienden wonen.” Een nieuwe start dus op relatie- (Nicolaas) én op muzikaal gebied (‘Jouw ogen’) voor Maribelle. De single werd haar op 6 maart uitgereikt door Jan Keizer, voormalig zanger van… BZN. “Het is een ritmisch nummer dat precies het positieve gevoel uitstraalt dat ik nu van binnen heb”, zei de zangeres bij de uitreiking. Het nummer is geschreven door Edwin van Hoevelaak, die ook nummers schrijft voor onder andere Nick & Simon (‘Kijk omhoog’) en Jeroen van der Boom (‘Betekenis’).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten