maandag 24 maart 2008

Album Top 100: Amy Winehouse niet te verslaan

In de Album Top 100 staat Amy Winehouse tien weken bovenaan, maar er zijn maar liefst zes nieuwkomers, allemaal binnen in de top 10, die op haar kroon azen. Duffy komt het dichtste bij, maar ook gerenommeerde namen als Rob de Nijs, Bryan Adams of de Smurfen doen een gooi naar de koppositie. Junkie XL zal het een zorg zijn; hij is met zoveel dingen tegelijk bezig dat albumverkopen hem nog het minst interesseren...


Amy Winehouse: Back to black (1)
De single ‘Valerie’ levert met de week wat in (inmiddels op #3), maar het album ‘Back to black’ van Amy Winehouse weet van geen wijken. Voor de tiende week is het album de bovenste beste in de Album Top 100. Vorige week was het Racoon dat met ‘Before you leave’ de grootste kans maakte om #1 te komen; er waren immers meer dan 30.000 stuks van uitgeleverd. Maar nee: Racoon kwam toen net tekort. Deze week doet Duffy een poging met ‘Rockferry’ (zie ook daar).

De laatste keer dat een album meer dan tien weken op #1 stond, was in 2005. ‘Piece by piece’ van Katie Melua stond elf weken bovenaan, maar dan wel in twee sessies: 9 en 2 weken. Voor een album dat meer dan tien weken onafgebroken bovenaan stond, moeten we terug naar begin 2004. Vanaf 18 oktober 2003 stond ‘’n Ons geluk’ van Frans Bauer zelfs twaalf weken bovenaan. Maar het record aantal weken onafgebroken op #1 staat al sinds 1980 op naam van BZN met het album ‘Grootste hits’, dat veertien weken aan de leiding ging. Dus nog even volhouden Amy!

Óf ze het ook vol kan houden, dat is nog maar de vraag, want inmiddels begint de concurrentie wel érg op te dringen: maar liefst zes albums tegelijk komen deze week in één klap binnen in de top 10!

Duffy: Rockferry (2)
Duffy heeft deze week de ondankbaarste plek te pakken in de hitparade: zowel in de Single Top 100 als in de Album Top 100 strandt ze op een tweede plaats, vlak onder de leidster. In de albumlijst is het verschil wat groter dan dat ene procentje dat haar bij de singles van de koppositie scheidt. ‘Rockferry’ heeft 16% achterstand op Amy’s ‘Back to black’. De titel van Duffy’s album is afgeleid van het dorpje Rock Ferry, een buitenwijk van Birkenhead, een kilometer of vijf van Liverpool vandaan. Volgende week wordt een spannende week voor de zangeres uit Wales; nu heeft ze nog twee ondankbare tweede plaatsen in Nederland, maar volgende week kunnen dat twee glorieuze eerste plaatsen zijn!

Room eleven: Mmm... gumbo? (3)
Hun eerste album, ‘Six white Russians and a pink pussycat’, was vernoemd naar een cocktail, maar op hun tweede plaat hebben de leden van Room eleven hun aandacht verlegd naar eten: ‘Mmm… gumbo?’ verwijst naar een stevig gerecht uit de Amerikaanse staat Louisiana. De muziek is grotendeels hetzelfde gebleven, maar waarom ook niet?: hun debuutalbum heeft inmiddels de platina status. Voor de nieuwe plaat had zangeres Janne Schra stoute plannen: ze stuurde een emailtje naar haar idool, Dayna Kurtz, in New York. Of Dayna zin had in een duetje? Nou, dat had ze, en ze wilde ook wel een handje helpen bij het opnemen van het album. De hele band kwam dus in New York terecht, om de plaat op te nemen in de Kaleidoscope studio van Kurtz’ vaste producer Randy Crafton.

Rob de Nijs: Chansons (6)
Voor het eerst sinds negen jaar staat Rob de Nijs weer eens met een album bij de bovenste tien. In 1999 kwam het album ‘Ballades’ zelfs tot de tweede plaats. Vorig jaar nam Rob het nummer ‘Één melodie (This melody)’ op met de Franse zanger Julien Clerc, dat tot #88 kwam. Geen hoogvlieger dus, maar wel de aanloop naar een volledig album met vertalingen van Franse nummers, waaraan twee jaar is gewerkt. Zo werd ‘Les lacs du Connemara’ van Michel Sardou ‘Wieringerwaard’ en ‘Paris s’eveille’ van Jacques Dutronc werd ‘Parijs ontwaakt’. Je ziet dat het ene lied een heel andere inhoud krijgt, en het andere bijna letterlijk is vertaald. De vertalingen zijn van Belinda Meuldijk en Jan Rot. ‘Chansons’ is het 31ste album van Rob dat een notering krijgt. Twaalf daarvan bereikten de top 10, waarvan ‘Pur sang’ zelfs twee keer (info met dank aan André Lageveen).

2008 is het jubileumjaar van Rob. Hij is niet alleen 65 jaar jong, maar zit ook nog meer dan 45 jaar in het vak. Vorige week zondag, 16 maart, vond in Carré in Amsterdam het jubileumconcert plaats met het Metropole orkest. Tijdens het concert maakte de burgemeester van Anna Paulowna (waaronder ook Wieringerwaard valt), bekend dat er een tulp naar Rob de Nijs zal worden vernoemd. Tevens kreeg de zanger uit handen van Ron Stoeltie, de muziekmanager van Radio 2, een plakkaat uitgereikt voor de verkoop van meer dan 1 miljoen albums in Nederland. Waarmee proficiat!

Bryan Adams: 11 (8)
Over het nieuwe album van Bryan Adams is al net zo weinig te vertellen als over Bryan Adams zelf... ‘The groover from Vancouver’ maakt al een kwart eeuw muziek, maar hij is beduidend minder vaak in het nieuws dan, pak ‘m beet, Britney Spears of Amy Winehouse. De spannendste vraag die journalisten dan ook aan Adams voor konden leggen (en dat is geen grapje), is: “Waarom heb je je nieuwe plaat ‘11’ genoemd?” Het antwoord van Bryan was een grote verrassing voor de Megaman: “Het is mijn elfde studioalbum met nieuw materiaal, dus afgezien van livealbums, soundtracks en verzamelaars. Ik heb verder niet nagedacht over andere betekenissen van het cijfer 11. Er zijn vast al drommen mensen speculeren over de titel, maar echt: wat mij betreft is er geen verborgen boodschap.”

de Smurfen: Wij zijn de smurfen! (10)
De afgelopen week meldde AH dat alle 29 miljoen ‘smurfen’(!) op zijn. Sinds 18 februari voerde de grootgrutter een actie met de blauwe poppetjes, waarbij je er eentje kreeg bij elke € 15,--. Dat heeft AH goed gesmurfd, want het leverde maar liefst € 435miljoen op! De actie is niet geheel toevallig, want dit jaar bestaan de kleine poppetjes vijftig jaar. Het kon dan ook niet uitblijven dat er ook een heel album met liedjes zou verschijnen. Dat is er nu, ‘Wij zijn de smurfen!’, binnen op #10. Sinds 1995 is dit het negende album met smurfenliedjes, en het zesde dat een top 10-positie behaalt. Op ‘Wij zijn de smurfen!’ staan versmurfte covers van liedjes als ‘Don’t stop the music’ van Rihanna (werd ‘Wij zijn de smurfen!’), ‘Relax, take it easy van Mika (werd ‘Daar gaat ie weer’) en ‘Maak me gek’ van Gerard Joling (werd ‘Hens aan dek’).

Van Morrison: Keep it simple (16)
Van de meeste artiesten kunnen we wel zeggen hoeveel platen ze gemaakt hebben, maar bij Van Morrison, de 62-jarige bard uit Ierland, zijn we bijkans de tel kwijt. Volgens de Megaman is ‘Keep it simple’ zijn vijfendertigste album. Het is het eerste in negen jaar tijd waarop alleen composities van zijn eigen hand staan, op alle tussenliggende albums was telkens minstens wel een cover te vinden. Om zijn nieuwe plaat te promoten, gaf Van the Man vorige week een exclusief liveconcert op de Britse radiozender BBC 2. Morrison is sowieso een druk mannetje: hij geeft nog altijd zo’n honderd concerten per jaar. En dat is niet niks voor een man die in de jaren ’70 en ’80 amper in concertzalen te vinden was vanwege podiumangst...

Sarah Brightman: Symphony (20)
Je kunt je bijna niet voorstellen dat Sarah Brightman (Berkhamstead, Hertfordshire, 14 augustus 1960) popzangeres is geweest. Haar carrière begon in 1979 met het hitje ‘I lost my heart to a starship trooper’ als Sarah Brightman & Hot gossip, bij ons een weekje op #50. Daarna legde ze zich toe op musicals, onder andere ‘The phantom of the opera’, speciaal voor haar geschreven door haar toenmalige man Andrew Lloyd Webber. Na haar scheiding ging ze over op opera; ze heeft dan ook een stembereik van drie octaven. In 1992 brak ze wereldwijd door tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Barcelona, waar ze het nummer ‘Amigos para siempre (Friends for life)’ zong met José Carreras (#7). Vijf jaar later strikte ze een andere zanger, Andrea Bocelli, voor het duet ‘Time to say goodbye (con te partirò)’, goed voor een vijfde plek. Op ‘Symphony’, deze week binnen op #20, is opnieuw een aantal beroemdheden te horen. Een oude bekende, Andrea Bocelli, maar ook Fernando Lima en Kiss-zanger Paul Stanley in het nummer ‘I will be with you’, het thema van de tiende ‘Pokémon’ film. Wereldwijd verkocht Sarah Brightman meer dan vijfentwintig miljoen cd’s en twee miljoen dvd’s, waarmee ze ‘s werelds best verkochte sopraan aller tijden is.

Junkie XL: Booming back at you (59)
Junkie XL, ofwel Tom Holkenborg, heeft een nieuw album uit, maar eigenlijk interesseert hem dat geen moer: “Flikker muziek maar het internet op! Ik wil dat mijn muziek als een soort virus de wereld over gaat, of dat nu via illegale downloads is, via iTunes, een game of via een cd. Zo’n cd is nu eigenlijk een heel duur visitekaartje geworden.” Holkenborg woont sinds vijf jaar aan de Amerikaanse westkust en besteedt driekwart van zijn tijd aan het componeren van muziek voor games en films. De overgebleven tijd is voor zijn project Junkie XL. “Ik neem mijn muziek niet zo serieus meer, het zijn momentopnames. Je bent zo goed als het laaste wat je doet.”

De tracks heeft hij vooraf uitgebreid getest op zijn fans, door ze te draaien op de internationale dansvloeren, en door zijn fans via internet te laten schieten op nummers in wording. “Ik vind dat ze daar recht op hebben. Sommige collega’s vinden het verschrikkelijk, die willen twee jaar lang met rust gelaten worden in hun studio.” Wanneer een nummer af is, is het dezelfde avond al op Myspace te downloaden. Holkenborg ziet het allemaal als gratis promotie. “Aan elektronische muziek hangt een cultuur die zo akelig snel werkt, daar kan de platenindustrie niet tegenop!”

Ane Brun: Changing of the seasons (85)
Ane Brunvoll heet ze voluit, en exact twee weken geleden vierde ze haar 32e verjaardag. In 1976 werd ze geboren in het Noorse Molde, maar vanaf 2000 woont ze in Zweden. Ze heeft haar eigen platenmaatschappijtje, DetErMine records, en is toe aan haar tweede album, na haar debuut ‘Spending time with Morgan’ uit 2003.

Elbow: The seldom seen kid (94)
De Megaman kende het bandje nog niet, maar de groep Elbow, afkomstig uit Manchester, bestaat al zo’n jaar of elf en is toe aan zijn vierde album. De indierockers brachten hun debuut uit in 2001 en schreven in 2004 een aardig feit op hun naam: ze waren de eerste Britse band die een tournee door Cuba maakten. De titel van het album is de bijnaam van een vriend van de bandleden, Bryan Glancy, die in 2006 plotseling overleed. Het slotnummer van het album, ‘Friend of ours’, is aan hem opgedragen.

DutchCharts.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten