maandag 12 november 2012

Racoon zingt eenmalig in het Nederlands

Racoon: Oceaan (32)            *** hoogste eersteweeks ***

In 2005 zong Racoon al eens over ‘Happy family’ dat tot #84 kwam. Was dat voor de makers van de familiefilm ‘Alles is familie’, die volgende week donderdag, 22 november, in première gaat, misschien een reden om Racoon te vragen voor een nummer?

zelfde gevoel

Voor ‘Alles is liefde’, voorloper van ‘Alles is familie’, had scenarioschrijfster Kim van Kooten in 2007 de band Bløf benaderd, die kwamen met het gelijknamige liedje. Voor ‘Alles is familie’ vroeg ze Racoon om een nummer te schrijven, waarna zanger Bart van de Weide met ‘Oceaan’ kwam. Volgens van Kooten is het liedje, dat niet zoals dat van Bløf aan het begin van de film zit, van wezenlijk belang voor het einde van de film. Bij de montage van de film kreeg zij met regisseur Joram Lürsen (regissseur), Peter Alderliesten (editor) en Frans van Gestel (producent) hetzelfde gevoel als bij ‘Alles is liefde’: kippenvel en tranen.

eng

Dat neemt echter niet weg dat zanger Bart van der Weide het eng vond in zijn moedertaal te schrijven. Bart: “Het wordt al snel zo hoogdravend, omdat Nederlands bij uitstek een taal voor theater en poëzie is. Hollandse bands verzanden daarom nog weleens in eindeloze metaforen. Dat wil ik juist niet. Het moest een aardse tekst worden, die mijn moeder ook zonder moeite kan begrijpen. Randy Newman in het Nederlands, dat was mijn droomscenario.” En dus schreef hij een ode aan zijn zus.

eenmalig

Dat was echt wel wennen, want Nederlandstalig is niet hun ding. Bart verwacht dan ook niet dat alle fans van zijn band meteen enthousiast zijn over ‘Oceaan’, hun 17e notering. Bart: “Maar eigenlijk interesseert me dat geen zak. Het is eenmalig en ik wilde dit verhaal graag op deze manier op muziek zetten.”

Engelstalige versie

3FM dj Giel Beelen vroeg afgelopen dinsdag bij de presentatie van ‘Oceaan’, of ze er ook een Engelse tekst op wilden maken. Bart heeft dit toegezegd en wellicht zullen ze die versie volgende week dinsdag, als ze weer bij hem te gast zijn, laten horen.

Behalve ‘Oceaan’ van Racoon (op #32), scoren Doe maar & Gers Pardoel met ‘Liever dan lief’ (op #9),  ook een hit dat komt uit de film ‘Alles is familie’. Daarnaast zal Stevie Ann in de film te zien zijn als singer-songwriter en zal ze het nummer ‘Leave me standing here’, een nummer van haar nieuwste album, zingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten