vrijdag 20 april 2012

Hitflits: Anouk helpt Trijntje Oosterhuis aan #1-album; Triggerfinger sterker dan Nick & Simon

Samen met haar broer Tjeerd, was Trijntje Oosterhuis in de jaren ’90 de spil van de band Total touch. Twee studioalbums bracht de band uit, waarvan ‘This way’ in 1998 zes weken op #1 stond. Vervolgens ging ze alleen verder en bereikte opnieuw de eerste plaats, nu samen met het Metropole orkest en het album ‘The look of love - Burt Bacharach songbook’. Ook dat album stond zes weken op de eerste plaats, eind 2006/begin 2007.

Na diverse soloalbums, die telkens net niet de eerste plaats haalden, is het deze week eindelijk ook raak, met ‘Wrecks we adore’. Het album, geproduceerd door Anouk en geschreven door Anouk, samen met Tore Johansson en Martin Gjerstad, is de nieuwe #1 in de Album Top 100. ‘Happiness’, de eerste single, zakt in de derde week van 23 naar #44.

grootste hit én album voor Jason Mraz

Sinds 7 april is ‘I’m yours’ (#9 in 2008) niet langer de grootste hit van Jason Mraz, maar ‘I won’t give up’, dat in die week naar de 7e plaats steeg. Vorige week klom het nummer naar de 6e plaats en deze week stijgt het zelfs door naar de 3e plaats. In het jaar van ‘Im yours’, 2008, bereikte zijn album ‘We sing, we dance, we steal things’ de 6e plaats. Ook die hoogste plaats wordt met voeten getreden door de binnenkomst van zijn nieuwe album ‘Love is a four letter word’, op de tweede plaats! Het verschil met ‘Wrecks we adore’, het #1-album van Trijntje Oosterhuis, is zo’n 17%. Op vrijdag 4 mei komt Mraz langs bij Paul de Leeuw, dat op 5 mei wordt uitgezonden.

én album voor Miss Montreal

Door deze twee hoge binnenkomers, moet ‘The Kyteman orchestra’ van The Kyteman orchestra flink inleveren, absoluut slechts twee plaatsen, maar relatief zo’n 60%! Twee plaatsten daaronder, op #5, komt ‘I am hunter’ van Miss Montreal binnen. Het album, volledig ingespeeld in Nashville, is haar meest succesvolle album. Haar debuutalbum, ‘Miss Montreal’ bereikte in 2009 de 15e plaats, ‘So … anything else?’ kwam in 2010 tot #10. De single ‘I am hunter’ stijgt in de tweede week van 82 naar #20.

nasleep 3FM awards

Tijdens de 3FM Awards, op donderdag 12 april 2012, sleepte Racoon er drie in de wacht. Voor ‘beste single: ‘No mercy’ en inmiddels goud, ‘beste artiest pop’ en ‘beste album: ‘Liverpool rain’. Als gevolg hiervan stijgt het album in de 50e week van 22 naar #8. Hoogste plaats tot nu toe: #2 op 14 mei 2011, de week van binnenkomst. Ook de single ‘Don’t give up the fight’ (waarvan een stukje was te horen), zit weer in de lift en stijgt in de zeventiende week van 69 naar #39. Een nummer dat ze morgen, zaterdag, zeker zullen spelen als de band een uur lang te gast is in het TROS Muziekcafé op Radio 2.

En dan het restant eersteweeks noteringen:
#16 Train: California 37
#18 Anathema: Weather systems
#20 Only seven left: Anywhere from here [NL]
#27 Patrick Watson: Adventures in your own back yard
#41 Ryan Ricks: Ryan Ricks, trompetspeler uit Zeeland [NL]
#68 Jack White: Blinderbluss
#74 Jungle by night: Hidden [NL]
#77 Morton Harket: Out of my hands, vijfde soloalbum van de voormalige zanger van de Noorse band A-ha
#81 Woven hand: Live at Roepaen, band uit Colorado, die in december 2010 een concert gaf in poppodium ‘Roepaen’ in Ottersum, Limburg
#96 London Wainwright III: Older than my old man now

De Back Catalog Top 50 kent ook een nieuwe #1. Na twee weken ‘For bitter or worse’ van Anouk, neemt Whitney Houston met haar verzamelalbum ‘The ultimate collection’ het stokje van haar over. Het album stond in februari en maart al vijf weken bovenaan.

classic albums

Wij hadden echter een andere #1 verwacht: ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald, dat wel van 16 naar #2 stijgt en een derde achterloopt op het album van Whitney. Aanleiding voor de stijging zijn twee momenten. Allereerst het minioptreden van Caro tijdens de 3FM awards vorige week donderdag, waar de hits van het album langskwamen. Het tweede moment en misschien nog wel meer bepalend, is vorige week zaterdag. Toen werd op Nl. 3 het uitstekende tv-programma ‘Classic albums’ uitgezonden, waarin het ontstaan van de nummers en het succes van de nummers van Caro werd verklaard. Terugkijken kan nog op uitzendinggemist.nl.

Morgenavond staat ‘At home’ het eerste album van Shocking blue in de schijnwerpers, met zanger/componist Robbie van Leeuwen, die sinds 27 jaar weer op gitaar speelt. We zijn benieuwd hoe hoog dat album volgende week komt!

Over naar de Single Top 100 waar het Nick & Simon weer niet is gelukt om met ‘Vrij’ de eerste plaats te veroveren. Dankzij het uitkomen van de fysieke cd-single, stijgt het nummer nog wel van de 13e naar de 4e plaats, maar daar blijft het ook bij. Meer daarover in de nieuwe Megaman. En dus blijven de Belgen van Triggerfinger met ‘I follow rivers’ de bovenste beste. De single staat nu voor de zevende week bovenaan en is inmiddels platina.

Toch neemt het overwicht van ‘I follow rivers’ af, want ‘Call me maybe’ van Carly Rae Jepsen, voor de derde week op #2, begint flink in te lopen. Vorige week was het verschil nog de helft, deze week is het nog meer een kwart. Volgende week weer een Canadese zangeres op #1?

En als zij het niet wordt, dan zit de toekomstige #1 wellicht onder de tien eersteweeks noteringen, en dat zijn:
#28 Gusttavo Lima: Balada
#42 Simple plan feat. Sean Paul: Summer paradise
#66 Golden earring: Still got the keys to my first Cadillac
#69 Linkin park: Burn it down
#72 Gerard van Maasakkers: Zomaar onverwacht
#73 B.o.b.: So good
#79 Henk Dissel: Lange nacht
#80 Tiësto & Wolfgang Gartner feat. Luciana: We own the night
#83 Xander de Buisonjé: Life
#98 David Guetta feat. Chris Browne & Lil’ Wayne: I can only imagine

Na het weekend alles over deze noteringen en meer in een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten