zondag 15 april 2012

Nick & Simon: vrijheid inspireert ons

Nick & Simon: Vrij (13) *** hoogste eersteweeks ***

Meer dan een zevende plaats zat er de afgelopen week niet in voor ‘Vrij’ van Nick & Simon. Dat was aan het begin van de week. Daarna zakte het nummer via 8,11 en 12 naar de 13e plaats, waar het uiteindelijk binnenkomt. Het zal zeker geen ongeluk brengen, want volgende week staat het nummer bovenaan, waarover zo dadelijk meer.

geheim huwelijk

Zeker geen ongeluk was afgelopen vrijdag de 13e , in Edam, om 13.13 uur, het ‘geheime huwelijk’ van Simon Keizer met zijn vriendin Annemarie Hoek. Alleen naaste familieleden waren er bij, zelfs zijn maatje Nick was er niet bij aanwezig; hij hoorde het pas de avond van te voren. Maar het mooiste komt nog: de volledige roddelpers had het nakijken en is nu woedend!

geen datum

Zij wisten zo zeker dat de trouwerij op 12 mei zou zijn, omdat, naar het schijnt, Albert Verlinde deze datum heeft geroepen. Tja, en dan is het wel zuur als het een maand eerder is. “Maar een datum is nooit genoemd”, verklaarde Simon in ‘Life4you’. En hij voegde daar aan toe dat publiciteit rond Nick & Simon iets totaal anders is dan de trouwerij. Annemarie staat daar helemaal los van en heeft daar niets mee te maken en wilde het privé houden. Nick is dus niet meer ‘Vrij’.

alleen download

En daarover gesproken, ‘Vrij’ is de achttiende notering van Nick & Simon, en de eerste die op #13 binnenkomt. Maar daar maken we ons helemaal geen zorgen over. De notering is enkel op basis van de download van ‘Vrij’. De komende week komen daar de verkopen van de cd-single bij, die sinds vrijdag te koop is. Daarop staan weer de gebruikelijke extra’s, zoals de videoclip van ‘Vrij’, maar ook nog een nieuw nummer ‘De mooiste melodie’, beide nummers van een nieuw album dat dit najaar verschijnt. Bovendien waren ze donderdag te gast in De Wereld Draait Door en afgelopen zondag in Life4you. Als dat geen #1-hit word volgende week?!

ambassadeurs van de vrijheid

‘Vrij’ is niet zomaar een nummer van Nick & Simon, maar is gekoppeld aan hun ambassadeurschap voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In januari werd het duo samen met Go back to the zoo en Alain Clark benoemd tot ambassadeurs van de vrijheid 2012. Het thema van dit jaar is ‘Vrijheid geef je door’. Nick & Simon ervaren de vrijheid ook in hun beroep: “Daardoor kunnen wij ons creatief uiten en gaan en staan waar we willen. Vrijheid inspireert ons. Als wij ervoor kunnen zorgen dat ook jongeren door vrijheid worden geïnspireerd, is ons ambassadeurschap geslaagd.”
Het ambassadeurschap houdt onder andere in dat alle drie de acts met een helikopter de veertien bevrijdingsfestivals zullen afgaan. Nick & Simon zullen die van Vlissingen, Den Haag, Haarlem en Utrecht aandoen. ‘Vrij’ schreef Simon samen met Gordon Groothedde, producer/tekstschrijver van ondermeer 3js, Krezip, Pearl Jozefzoon en Nick & Simon zelf. Tevens is er een opvallende clip bij ‘Vrij’ gemaakt.

bevrijdingsfestivals

In 1990 werd 5 mei officieel uitgeroepen tot een Nationale Feestdag en besloot het Nationaal Comité om in elke provincie een bevrijdingsfestival te organiseren. Sinds 1994 worden er op 5 mei in alle provincies en in de hoofdstad, in totaal veertien, op jongeren gerichte muziekfestivals georganiseerd. Door de jaren heen zijn artiesten gevraagd om op die dag ambassadeur van de vrijheid te zijn. Deze ambassadeurs gaan dan die dag per helikopter een aantal van de festivals af en vieren met de bezoekers de dag van de vrijheid.

Tot en met 1999 was het gebruikelijk om jaarlijks een nummer uit te brengen in het kader van ‘Vier vijf mei – vier je vrijheid’. Dan werd in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een act aangewezen om met een (bestaand of speciaal geschreven) nummer te komen, dat op single werd uitgebracht.

standaardlied

In 2005 werd zanger Thé Lau gevraagd om een tijdloos nummer te schrijven, waarop hij met het nummer ‘In vrijheid’ kwam, dat sindsdien ‘Het lied van de vrijheid’ is en elk jaar in verschillende arrangementen gespeeld. Op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei kun je de bladmuziek downloaden en je eigen draai aan het nummer geven. De bedoeling daarvan is dat het nummer op 5 mei als muzikale rode draad door alle lokale en nationale activiteiten loopt.

Vorig jaar was Moke één van de ambassadeurs van de vrijheid en stonden zij het nummer ‘Grace of God’ af, waarvan de opbrengst naar het Herinneringskamp Westerbork ging.

Ambassadeur(hits)

Tenslotte volgt nog een overzicht van alle artiesten die als ambassadeurs van de vrijheid optraden op de diverse festivals met hun bevrijdingslied:
1991 Hessel: Somebody told me (#25)
1992 Pia Douwes: Hier sta ik (geen notering)
1994 Jazzpolitie: Bommen en granaten (geen notering)
1996 Marco Borsato: Vrij zijn (#34)
1997 Total touch: Standing strong together (#32)
1998 de Kast: Zo jong/Iedereen (#27)
1999 Skik: Als ik wil … (#74)
2005 Thé Lau : In vrijheid (#48)
2011 Moke: Grace of God (#77)
2012 Nick & Simon: Vrij (#3, voorlopige notering)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten