maandag 25 mei 2015

‘Walk Along’ eindigde veertiende

#56 Trijntje Oosterhuis: Walk Along        *** hit op herhaling ***

Al voor de uitschakeling, afgelopen dinsdag, zou ‘Walk Along’ van Trijntje Oosterhuis op herhaling gaan. De vraag was alleen nog op welke positie, en dat was afhankelijk van winst of verlies tijdens de eerste halve finale. Het werd verlies en toen vrijdag de balans werd  opgemaakt, bleek er niet meer in te zitten dan een 56e plaats.
In december kwam ‘Walk Along’ op #7 binnen, zakte naar #62, verdween een weekje, en ging op 10 januari even op herhaling op #90. Nu het nummer alsnog niet #1 komt, wat Anouk en the Common Linnets de afgelopen jaren wel lukten, is ‘Walk Along’ de eerste Nederlandse bijdrage in zes jaar dat niet de eerste plaats bereikt.

acherhoede

Zaterdag na de finale werd bekend op welke plaats ‘Walk Along’ is geëindigd in de eerste halve finale. Dat blijkt een bedroevende veertiende plaats te zijn met 33 punten, evenveel als ‘The Way You Are’ van het Deense Anto Social Media. De Denen eindigden dertiende, vanwege een hoger gemiddelde: ze kregen twee keer 7 punten, Nederland slecht één keer en die kregen we ook nog van Denemarken!

Het hoogste aantal punten, 12, gaven we aan ‘Rhythm Inside’ van Loïc Nottet van België, dat ‘Walk Along’ beloonde met de helft, 6 punten. De Belgen zelf eindigden met 149 punten op de tweede plaats. Eerste werd  'A Million Voices' van Polina Gagarina voor Rusland. Van de 182 punten, kreeg zij er 10 van ons. Van haar landgenoten kregen we geen enkele punt.

uitgesloten

De EBU, de Europese radio-unie, het samenwerkingsverband van voornamelijk Europese publieke omroepen, maakte tevens bekend dat van twee landen tijdens de finale de punten niet worden meegeteld. Doordat zowel Macedonië als Montenegro alleen televoting hebben meegenomen in de jurering en geen punten van een vakjury, worden hun punten helemaal niet meegeteld. In juni volgt daar meer uitsluitsel over.
Dit zal overigens geen invloed hebben op de eindstand, want ook met 355 punten, 10 minder dan de 365, blijft ‘Heroes’ van Måns Zelmerlöw de winnaar. En dus gaan we volgend jaar, voor de zesde keer, naar Zweden! Voor alle rangen en standen, zie de site van Eurovision TV.

Eurovisie 2016

Natuurlijk doen we volgend jaar gewoon weer mee met het Eurovisie Songfestival. De afgelopen twee jaar kwamen we met een nummer dat volgens de kenners niet zou passen op het festival. Anouk en the Common Linnets hebben echter het tegendeel bewezen. Dit jaar weken we daar vanaf door met ‘Walk Along’ te komen, een leuk liedje, maar daar waren er meer van. De podiumpresentatie maakte het nummer er niet beter op, terwijl de mogelijkheden legio zijn, dat zagen we wel aan andere liedjes.

nadruk op liedje én presentatie

Naast een goed liedje is de presentatie belangrijk. Daarbij is het belangrijk dat we bij ons zelf blijven (dus geen circusachtige toestanden). Het liedje moet ook stand houden zonder de presentatie. Dat bewijzen België (vierde) en Zweden (eerste).
Groot-Brittannië daarentegen, pakte flink uit met 'Still In Love With You' door Electric Velvet, maar het liedje was te zwak om te imponeren. Tevens is pijnlijk duidelijk geworden dat Caro Emerald voor Nederland geen optie meer is; een groot deel van Europa heeft het niet zo met een mix van oude swing, het liedje kreeg slechts 5 punten! Ook al waarderen de Britten haar muziek nog zo.

Maar wie dan wel? Namen als Dotan, O’GENE en zelfs Waylon komen via de sociale media langs. Ook worden al een aantal jaren dj’s als Armin van Buuren en Martin Garrix genoemd. En wat te denken van Within Temptation, die al hebben aangegeven er geen trek in te hebben.

Ergens in het najaar horen we het wel van de AVRO-TROS. Hopelijk wordt het nummer niet weer zo vroeg gepresenteerd als bij deze editie, in december! Dat had natuurlijk alles te maken met de finale van The Voice of Holland, waarin Trijntje Oosterhuis voor het laatst als coach optrad.

tijd genoeg

Daarna moest ze nog aan de gang voor haar album Walk Along, dus daarna was er geen tijd meer. Overigens staan er op het album veel betere tracks die meer bij haar passen, meer soul, en waarmee visueel ook meer valt te doen. En daar heb je echt geen vier maanden voor nodig, zoals nu. Je zou zeggen genoeg tijd om na te denken over de kleding en de presentatie …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten