zondag 26 april 2009

Album Top 100: Adele voor de vierde keer terug naar #1

Adele: 19 (1) *** terug op #1 / zesde week op #1 ***
Anderhalf miljoen exemplaren zijn er wereldwijd verkocht van ‘19’ van Adele. Daarvan neemt Nederland er 210.000 voor rekening, drie keer platina dus. Dat kan nog wel een vierde platina plak worden, want het album gaat voor de vierde keer terug naar de eerste plaats en staat twee en zestig weken genoteerd. Inmiddels is ze bezig met een nieuw album. Zes nummers heeft ze al en tijdens de twee concerten vorige week in ons land, zong ze een stukje van ‘Stand by me’, één van de nieuwe nummers. Ze liet echter weten nog niet tevreden te zijn en daarom liet ze het tweede deel weg.

Depeche mode: Sounds of the universe (7) *** hoogste eersteweeks ***
In 2005 bereikte ‘Playing the angle’ de elfde plek en dat was de hoogste notering voor een Depeche mode album. Vier jaar daarna komt de Britse groep met het nieuwe album ‘Sounds of the universe’, hun twaalfde, en knalt daarmee binnen op de zevende plaats. In de Britse hitparade stond het album op de nominatie om hun derde #1-album te worden, maar op het laatst bleek ‘The fame’ van Lady Gaga te sterk met een verkoop van 33.828 albums tegenover 30.537 voor Depeche mode. Never change a winning team, want net als ‘Playing the angle’, is ‘Sounds of the universe’ geproduceerd door de Brit Ben Hillier. Op 10 mei begint Depeche mode aan de wereldtournee ‘Tour of the universe’ in Tel Aviv in Israël. En op 31 mei staan ze op Pinkpop.

Ruth Jacott: Passie (13)
Acht jaar heeft Ruth Jacott (Paramaribo, 2 september 1960) gewerkt aan ‘Passie’ en het is ook nog eens haar achtste studioalbum. Daarnaast verscheen een live album en een verzamelalbum van haar. ‘Passie’ is een dubbelalbum met dertien Nederlandstalige nummers en negen Spaanstalige nummers. Alle liedjes op het album zijn door haar zelf uitgekozen. Op de liedjes die allemaal uit Zuid Amerika komen, zijn door Cees Stolk, Bram Koning en Coot van Doesburgh, Nederlandstalige teksten geschreven. ‘Passie’ is tevens de naam van de theatershow waarmee ze door Nederland toert.

Jiggy Djé: De ark de triomf (32)
Jiggy Djé is het pseudoniem van rapper Vincent Patty uit Amersfoort. Hij begon met rappen in 1997 en maakte met D.a.c. twee albums uit. In 2006 won hij tijdens de Grote prijs van Nederland, de publieksprijs. In dat jaar verscheen ook zijn debuutalbum ‘Noah’s park’ op zijn eigen gelijknamige label en goed voor een week op #75. Aan ‘De ark de triomf’ werkte onder andere Pete Philley mee.

the Sheer: Here and now and long before (48)
Op ‘Here and now and long before’, het derde album van de Haarlemse formatie the Sheer, is gitarist Jan-Peter Hoekstra voor het eerst te horen. Jan-Peter is afkomstig van Krezip, dat er eind juni mee stopt. Jan-Peter kende zanger/gitarist Bart van Liempt al van de cd-winkel, waar Bart één dag per week werkt. Ze wilden altijd al eens iets samen doen, maar het kwam er niet van. Nu Krezip er mee stopt, hebben ze elkaar weer opgezocht. Tijdens het spelen bleek dat Jan-Peter elk instrument kan bespelen, piano, gitaar het maakt niet uit. Daarop vroegen ze hem om bij de band te komen spelen. Stevie Ann zingt mee op twee nummers, waaronder de single ‘The devil on his own’. Ook voor dit album schreef zanger/gitarist Bart van Liempt alle nummers, die soms ver ging voor de inspiratie. Bart: “Ik ben een keer zomaar op de trein naar Maastricht gestapt, heb daar een paar uur rondgelopen en ben weer teruggegaan.” De band heeft niet alleen hun ziel en zaligheid in het album gestopt, maar ook hun geld, dat uitgebracht is op hun eigen label Song one records en gedistribueerd wordt door PIAS.

Lucky Fonz III: A family like yours (50)
Otto Fons Wichers (Gouda, 20 april 1981) ken je beter als Lucky Fons III, bekend van zijn muzikale bijdrage, eens in de maand, aan ‘De wereld draait door’. In 2006 won hij de singer-songwriter-categorie van de Grote prijs van Nederland. Na de albums ‘Lucky Fonz III’ (uit 2005 en uitgebracht in eigen beheer) en ‘Life is short’ (#70 in 2008), is het met ‘A family like yours’ tijd voor het grote werk. Naast singer-songwriter is Lucky ook actief als theatermaker en DJ. Samen met Roos ‘Roosbeef’ Rebergen vormt hij het DJ-duo De Rotjes. Ook speelt hij piano in diverse bands, waaronder Amsterdams/Rotterdamse collectief Aemstellarcreek.

Laura Izibor: Let the truth be told (61)
Uit Dublin, Ierland komt zangeres Laura Izibor, wiens bijnaam Izzy luidt. Volgende maand wordt ze 22. Op dertienjarige leeftijd ontdekte ze de muziek van Stevie Wonder, Marvin Gay, Roberta Flack en Otis Redding. In 2003 wint ze de zangwedstrijd ‘Jacob's/RTÉ 2fm’ en twee jaar later, begint ze met het schrijven van de nummers van haar debuutalbum ‘Let the truth be told’. De nummers zijn opgenomen in studio’s in New York, Philadelphia, Atlanta, en natuurlijk Dublin. In het buitenland mocht Laura de shows openen van onder anderen James Brown, Angie Stone en the Roots. In ons land stond ze twee keer in het voorprogramma van John Legend. Gemist? Op 4 juni komt ze terug voor een optreden in Paradiso Amsterdam. Alvast een voorproefje? Kijk hier naar haar optreden bij Giel.

Lacuna coil: Shallow life (76)
In 2006 stond ‘Karmacode’ van Lacuna coil een weekje op #86. ‘Shallow life’, het vijfde studioalbum, begint deze week op #76, dus dat is al tien plaatsen winst. Het album is opgenomen in het najaar van 2008 in een platenstudio in Los Angeles. Lacuna coil komt uit Milaan, Italië, bestaat sinds 1996. De bezetting bestaat uit Cristina Scabbia, Andrea Ferro (beide zang), Cristiano ‘Pizza’ Migliore, Marco ‘Maus’ Biazzi (beide gitaar), Marco Coti Zelati (bas) en Cristiano ‘Criz’ Mozzati (drums).

Anne Soldaat: In another life (81)
Zes jaar geleden, op 26 mei 2003, stopte de band Daryl Ann er mee. Anne Soldaat was daarvan samen met Jelle Paulusma de zanger en beiden schreven de nummers. Jelle brengt in 2006 het album ‘Here we are’ uit, terwijl Anne Soldaat de Utrechtse formatie Gem coacht bij hun tweede album ‘Escapades’. Ook formeert Anne een eigen bandje Do-the-undo en neemt in 2007 het gelijknamige album op. Een jaar geleden vloog Anne naar Amerika om daar samen met multi-instrumentalist Jason Falkner het album ‘In another life’ op te nemen. Jason werkte mee aan het album ‘10,000 hz legend’ van de Franse formatie Air.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten