maandag 7 december 2009

Susan Boyle boekt verkooprecords

Susan Boyle: Wild horses (99)

Susan Boyle is ongetwijfeld één van de meest besproken vrouwen van 2009. In april deed ze mee aan de derde editie van ‘Britain’s got talent’, een talentenjacht waaraan iedereen aan deel kan nemen. Susan Magdalane Boyle (Blackburn, West Lothian, Schotland, 1 april 1961) zong in het kerkkoor, maar toch was zingen voor haar meer dan een hobby. In 1999 stuurde ze een demo naar diverse platenmaatschappijen en tv-programma’s die talentenjachten organiseerden. Ze won er een paar en haar moeder moedigde haar aan om zich aan te melden voor Britain’s got talent. Haar deelname begin dit jaar heeft haar moeder echter niet meer mogen meemaken. Susan zong ‘I dreamed a dream’ uit ‘Les Misérables’ en mocht door naar de finale op 30 mei waar ze tweede werd achter dansgroep Diversity. Daarna stortte ze in. Maar ze kwam er weer bovenop en nam het album ‘I dreamed a dream’ op. In onze Album Top 100 kwam het op #2 binnen en inmiddels is het met 25.000 exemplaren goud. In Groot-Brittannië werden er in de eerste week 411.820 stuks van verkocht, een absoluut record voor een debuutalbum. Het vorige record stond op 375.872 stuks voor ‘Spirit’ van X-factor winnares Leona Lewis. Tevens is ‘I dreamed a dream’ het snelst verkopende album voor een zangeres daar. Susan verslaat daarmee de vorige recordhoudster, Dido met haar album ‘Life for rent’, waar in 2003, 400.351 stuks van werden verkocht. En ook in de tweede week weet Susan nog 303.708 stuks van haar album te verkopen, waarmee het totaal op 715.571 stuks uitkomt en nu al het op twee na bestverkochte album over 2009 is.

Ook in Amerika werd het album van Susan zeer goed ontvangen met een recordaantal voor een zangeres, van 701.000 stuks. Inmiddels heeft het album al in zeker zes landen de eerste plaats bereikt. Wereldwijd is de verkoop al opgelopen tot drie miljoen stuks en met de kerstdagen voor de deur zal deze alleen nog maar meer worden.

Op één nummer na, ‘Precious’, staan er allemaal covers op haar album. ‘Wild horses’, binnen op #99, is een nummer van the Rolling stones uit 1971. Susan over de keuze voor ‘Wild horses’: “het nummer brengt herinneringen boven van mijn kindertijd, de armoede en de strijd, ironie en bitterheid. Het is één van mijn persoonlijke favorieten”.

The Rolling stones namen het nummer op 2,3 en 4 december 1969 op en belandde op het album ‘Sticky fingers’ dat in april 1971 verscheen. Toch waren zij niet de eerste die ‘Wild horses’ uitbrachten. Dat waren, maar wel met goedkeuring van de Stones, the Flying Burrito Brothers op hun album ‘Burrito deluxe’ dat al in april 1970 in de schappen lag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten