zondag 31 juli 2011

Vato Gonzalez helpt onbekend talent bekend te worden

Vato Gonzalez feat. Foreign beggars: Badman riddim (jump) (93)

Badman riddim (jump)’ van Vato Gonzalez feat. Foreign beggars is door de BBC uitgeroepen tot het themalied van deze zomer. Dat bleef niet zonder gevolgen, want begin deze maand bereikte het nummer de zevende plaats van de Britse hitparade. Zo hoog zal het nummer bij ons niet komen, maar #93 betekent wel de start van de hitcarrière in Nederland voor Vato Gonzalez, dat het pseudoniem is van Björn Franken (Spijkenisse, 6 juni 1983).

Al op jonge leeftijd was Vato met muziek in de weer, maar het duurde tot zijn zestiende voor hij genoeg geld had voor de nodige apparatuur. Hij leerde producer/dj Hardwell kennen, waarmee hij veel heeft samengewerkt en veel van heeft geleerd. In 2007 bracht Vato zijn eerste twee tracks uit op het label van Hardwell. In de afgelopen jaren heeft Vato op eigen kracht het label, het evenement én de muziekstijl ‘Dirty house’ op de kaart gezet. Op zijn eigen label geeft Vato onbekende, talentvolle producers de kans om het grote publiek te bereiken.

Foreign beggars is een rapkwartet uit Londen dat anno 2011 bestaat uit de MC’s Orifice Vulgatron en Metropolis, producer DJ No Names en Human beat boxer Dag Nabbit. Vulgatron en Nabbit ontmoetten elkaar in 1993 in Dubaï, toen ze beide in diverse bandjes speelden. In 1996/1997 vormde ze samen een hiphop groep, draaiden housemuziek in grote sporthallen en danszalen, waarna hun wegen scheidden. Vulgatron ging naar Londen, Nabbit naar Noorwegen. Jaren later kwamen de twee elkaar weer tegen in Londen, waar ze opnieuw samen aan de slag gingen.
DJ No Names ontmoette Metropolis op een universiteit in 2000. Ook zij draaiden op houseparties. Vervolgens leerde No Names, Vulgatron kennen en daarna kwam ook Metropolis erbij. Door de jaren heen hebben nog andere personen deel uitgemaakt van Foreign beggars, waarvan al vijf albums zijn verschenen. In 2004 kregen ze tijdens de Britse Hip Hop Awards, eentje voor ‘beste nieuwe act’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten