zaterdag 6 augustus 2011

Album Top 100: Amy Winehouse scoort postuum #1-album

Is me dat even schrikken: in de Album Top 100 wordt Adele pardoes van de eerste plaats afgedrukt! Amy Winehouse scoort postuum opnieuw een #1-hit met haar album ‘Back to black’. In 2008 stond die plaat bij leven en welzijn van de uitvoerende ook al op bovenaan in de Album Top 100. Adele volgt met 12% achterstand; we rekenen erop dat ze volgende week weer terug gaat stijgen naar de top.

John Hiatt scoort hit van de eeuw

Verderop in de albumlijst komen we nog twee nieuwkomers tegen die inmiddels al zijn overleden, maar gelukkig is de hoogste nieuwe van deze week nog wel in leven: John Hiatt. Met ‘Dirty jeans and mudslide hymns’ komt hij binnen op #24 en dat levert hem zijn hoogste positie van de eeuw op. Sterker nog, met slechts twee van zijn in totaal twaalf voorgaande albumnoteringen heeft de Amerikaanse singer-songwriter hoger gestaan, en dan moeten we helemaal terug naar 1990 (#17 met ‘Stolen moments’) en 1993 (#13 met ‘Perfectly good guitar’). Wat opvallend is, want zijn twee meest geroemde albums, ‘Bring the family’ en ‘Slow turning’, wisten in de jaren ’80 nog maar net de bovenste veertig te halen.

Een stukje lager op #48 is Celtic woman nieuw met ‘Songs from the heart’. Het is de derde albumnotering voor de damesgroep na eerdere hits in 2006 en 2007.

BYentl staat er voor de tweede keer in. Na ‘Payday’ uit 2010 is ze nu terug met ‘Persistence’ op #48.

Ede Staal nog niet vergeten

En dan die twee overleden nieuwkomers. Johnny Hoes is nog maar pas dood; hij overleed op dezelfde dag als Amy Winehouse, maar die impact op de Album Top 100 blijft beperkt tot een bescheiden 62e plaats voor ‘Zijn allergrootste hits’. En nog een stukje lager, op #81, komt Ede Staal binnen met ‘As vaaier woorden’. Maar die Groningse troubadour is al wat langer dood; hij overleed al in 1986. ‘As waaier woorden’ verscheen in Staals overlijdensjaar postuum als zijn tweede en laatste album. Twee weken geleden zond de regionale omroep RTV Noord een anderhalf uur durende documentaire uit over leven en werk van deze streektaalzanger. En dat leidt nu dus tot een notering in de Album Top 100. Zijn tweede al, want ‘As ’t boeten stormt’ kwam in 1996 al tot #22; ook dat was een notering naar aanleiding van een tv-reportage trouwens.

1 opmerking:

  1. Ik begrijp het geloof ik niet meer, horen de beide albums van Amy niet in de Backcatalog lijst?

    BeantwoordenVerwijderen