maandag 1 augustus 2011

Amy Winehouse vier keer op herhaling

Valerie (8) / Rehab (#13) / You know I’m no good (27) / Valerie (version revisited) met Mark Ronson (58)

Zaterdag 23 juli 2011 gaat de muziekgeschiedenis in als de dag waarop weer een muzikant op 27-jarige leeftijd het leven liet. In navolging van Brian Jones (gitarist en bedenker van de naam Rolling stones, verdronken in zijn eigen zwembad), Jimi Hendrix (overdosis slaappillen), Janis Joplin (overdosis heroïne), Jim Morrison (vermoedelijk overdosis drugs) en Kurt Cobain (zelfmoord), overleed ook Amy Jade Winehouse op 27-jarige leeftijd.
Naast deze zes muzikanten, zijn er nog minstens veertien andere muzikanten die overleden op hun 27ste. We noemen nog Robert Johnson (blueszanger), Dave Alexander (Stooges), Pete de Freitas (Echo & the Bunnymen), Pete Ham (Badfinger), Alan ‘Blind Owl’ Wilson (Canned heat), Kristen Pfaff (Hole).

Winehouse werd in de middag van 23 juli 2011 dood aangetroffen door de portier in haar huis in Camden, een buitenwijk van Londen. Zoals bekend had Winehouse een drank en drugsprobleem, maar of dat de oorzaak is van haar overlijden, is onbekend. De autopsie heeft dat niet aangetoond. Aanvullend toxicologisch onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is, maar het kan nog wel enkele maanden duren eer dat bekend is.

Tijdens haar leven bracht Amy twee albums uit: ‘Frank’ (in 2003) en ‘Back to black’ (in 2006). Van ‘Frank’, waarvan de titel zinspeelt op de aard en toon van haar teksten: openhartig, werd ‘Stronger than me’ een kleine hit (#87). Dat nummer heeft de Single Top 100 nu net niet gehaald, maar is één van de zeven nummers in de Bubbling Underlijst, de wachtkamer van de hitparade. Bij ons kwam het album ‘Frank’ in 2004 niet verder dan de 68ste plaats, maar gaat na haar overlijden deze week op herhaling op #7. Wereldwijd zijn er tot haar dood zo’n 1,5 miljoen van verkocht, maar dat aantal zal de komende tijd zeker wel verdubbelen.

In 2006 verscheen haar tweede album ‘Back to black’, waarvan ze de meeste nummers zelf schreef. Het album was tien keer genomineerd voor een Grammy Award en kreeg er uiteindelijk vijf, waarmee ze de eerste Britse zangeres was. Het album werd geproduceerd door Mark Ronson en Salaam Remi. Met Ronson had ze al samengewerkt op diens album ‘Version’, onder andere in het nummer ‘Valerie’, van the Zutons uit 2006. ‘Valerie’ van Ronson & Winehouse was eind 2007 één van de favoriete liedjes van de dj’s in het Glazen Huis van Serious Request.

In drie weken tijd bereikte het nummer de eerste plaats, waar het in totaal zes weken stond. Er was echter alleen een Nederlandse download van ‘Valerie’ beschikbaar, maar die was niet voldoende om de eerste plaats te halen. In het Verenigd Koninkrijk was echter wel een cd-single van ‘Valerie’ uitgebracht van Mark & Amy, die nu massaal werd geïmporteerd door de Nederlandse cd-zaken. De verkopen hiervan werden meegeteld voor de notering hier, dat voor de #1-positie zorgde.

Op 2 februari 2008, in de derde week dat ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse op #1 stond, kwam er nog een versie van het nummer de hitparade binnen. Deze ‘Valerie’’ werd door Amy alleen gezongen en was aanvankelijk samen met ‘Hey little rich girl, een b-kantje in Groot-Brittannië van de single ‘Back to black’. Deze versie was nu ook in Nederland als download beschikbaar en kwam op #9 binnen. Deze week gaat het nummer een plaatsje hoger op herhaling op #8.

Van het album ‘Back to black’ verschenen nog de singles ‘Rehab’ (#14 in 2007) en ‘You know I'm good’ (#40 in 2007). Beide tracks gaan deze week ook op herhaling, op #13 respectievelijk #27.

EN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten