zondag 31 juli 2011

Doek valt voor ‘I gotta feeling’

Black eyed peas: I gotta feeling *** telt niet meer mee ***

Na 108 weken onafgebroken genoteerd te hebben gestaan (een unieke prestatie in binnen en buitenland), komt er deze week een einde aan ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas. Het nummer kwam op 4 juli 2009 binnen op #55, waarna het via 15, 13, 10, 4 naar #3 steeg, tevens de hoogste plaats. In totaal stond het nummer vier weken op de derde plaats. Na zestien weken verliet het nummer de top 10, waar het nog drie keer naar terug zou keren; de laatste keer was op 6 november 2010. Daarna kwam het niet meer boven de negentiende plaats uit.

In de honderdste week steeg ‘I gotta feeling’ nog naar de 42ste plaats, en daarna bewoog het zich rond de 60ste plaats, met als laatste notering #63. In de jaarlijst van 2009 stond het nummer op de zesde plaats, vorig jaar op de zevende plaats en de verwachting is dat het in de lijst over 2011 in de onderste helft zal eindigen. Het zal dan de eerste hit zijn die drie jaar achtereen de jaarlijst haalt.

‘I gotta feeling’ wordt in diverse tv-programma’s gebruikt en is nog steeds een floorfiller in de dansgelegenheden. Na het weekend leeft de verkoop op en wekelijks worden er nog enkele honderden van gedownload, genoeg voor een notering. Waarom valt het nummer dan nu toch buiten de Single Top 100?

GfK Dutch Charts volgt het fysieke en digitale releasebeleid van de maatschappijen, die bepalen wanneer een nummer meegeteld mag worden voor de hitparade. Een platenmaatschappij kan dus ook bepalen wanneer een nummer niet meer mag meetellen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat het nummer andere releases van de betreffende artiest in de wielen zal rijden. Bij the Black eyed peas hebben we echter gezien dat daar geen sprake van is. Na ‘I gotta feeling’ scoorden ze nog zonder moeite vijf hits.

eigen beleid?

Maar behalve de platenmaatschappij, kan ook de hitparade instantie zelf besluiten een nummer niet meer mee te tellen, en dat is het geval bij ‘I gotta feeling’. Schijnbaar wil de hitparade instantie hiermee aantonen dat ze zich (dit keer) niet laat leiden door platenmaatschappij Universal, dat twee weken geleden bepaalde dat de beide nummers van Lucenzo bij elkaar genomen moesten worden tot één notering.

Overigens lijkt het beleid van zowel de platenmaatschappijen als GfK Dutch Charts volstrekt willekeurig. Een nummer als ‘Waka waka (This time for Africa)’ van Shakira feat. Freshlyground stond voor het laatst genoteerd op 26 februari 2011 in de 42ste week. Het nummer verkoopt echter wekelijks genoeg voor een notering, soms zelfs meer dan ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas en zou dus deze week de 64ste week in moeten gaan.

Platenmaatschappij SONY besloot echter anders en bepaalde dat het nummer niet langer een notering kreeg. Zoals je weet was het nummer het thema van het WK 2010, dat alweer een jaar achter ons ligt. SONY is waarschijnlijk bang dat ‘Waka waka (This time for Africa)’ andere releases van Shakira in de wielen rijdt. Bij the Black eyed peas hebben we gezien dat daar helemaal geen sprake van hoeft te zijn. Ja zo gaat dat (tegenwoordig) in hitparadeland!

3 opmerkingen:

 1. GfK doet -met hulp van de platenmaatschappijen- wel z'n uiterste best om de waarde van de Single Top 100 onderuit te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "I gotta feeling" is niet het eerste nummer dat drie jaar op rij het jaaroverzicht gaat halen. Dat was "Heb je even voor mij" van Frans Bauer
  2002 #88
  2003 #3
  2004 #8

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Walter, 'Heb je even voor mij' was in 2002 nog de (onbekende) b-kant van 'Eens schijnt voor jou de zon'. Pas na de reallife soap 'De Bauers' eind 2003, waarbij 'Heb je even voor mij' het themalied was, kreeg dit nummer een officiele notering, dat in 2003 en 2004 de jaarlijst haalde. Officieus stond 'Heb je even voor mij' drie jaar genoteerd. Daar valt wat voor te zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen