vrijdag 29 juli 2011

Hitflits: Amy Winehouse postuum in single en albumlijsten

Zo'n gekte als met de dood van Michael Jackson in 2009, toen 33 aan hem gerelateerde nummers de hitparade binnenkwamen, zal het nu niet worden. Maar sinds de dood van Amy Jade Winehouse, vorige week zaterdag, zijn haar nummers massaal gedownload, waardoor maar liefst zeven nummers van haar binnenkomen in de nieuwe Single Top 100. Daaronder zitten drie nummers die niet eerder een notering kregen. Hier volgen ze alle zeven, met tussen haakjes, indien van toepassing, de oorspronkelijke notering:
#8 Valerie (#4 in 2008)
#13 Rehab (#14 in 2007)
#18 Back to black, uit 2007, maar niet eerder in Nederland uitgebracht
#27 You know I’m no good (#40 in 2007)
#58 Valerie (version revisited) met Mark Ronson (#1 in 2008)
#88 Love is a losing game
#100 Tears dry on their own
Daarnaast staan er ook nog eens 7 nummers van haar in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100, voornamelijk albumtracks.
Tijdens haar leven bracht Amy Winehouse slechts twee albums uit, en ook die zien we terug in de lijsten van deze week. ‘Frank’ uit 2003, dat in 2004 niet hoger kwam dan #68, gaat op herhaling op #7. En ‘Back to black’, binnen op 6 februari 2007 op #86 en pas begin 2008 #1, mede door het succes van de singleversies van ‘Valerie’, komt binnen op de tweede plaats en staat voor de 100ste week genoteerd. Beide albums zou je verwachten in de Backcatalog Top 50, omdat beide albums ouder zijn dan twee jaar. Die regel is echter met ingang van deze week aangepast, omdat het om een bijzondere situatie gaat. Binnenkort worden de regels voor de BC-lijst aangepast.

In de Amerikaanse albumlijst, die qua verkopen werd afgesloten op zondagavond, gaan beide albums ook op herhaling. ‘Frank’ komt binnen op #57 en ‘Back to black’ op #9. In iets meer dan 1 verkoopdag, zijn er 7.600 resp. 37.332 van verkocht, waarvan 95% digitaal. Qua losse tracks gingen er in totaal 111.000 stuks van Amy over de digitale toonbank, de week daarvoor nog 5.000! De meeste, zo’n 38.000 waren er voor ‘Rehab’, dat binnenkomt op #46 in de Amerikaanse Download Top 50.

In de Britse lijst van afgelopen zondag, die op zaterdagavond werd afgesloten, dus met slechts een halve verkoopdag, ging ‘Back to black’ op herhaling op #59 (2.446 stuks), een stijging van 299%.De verwachting is dat het album zondag naar #1 stijgt, waar het eind 2006 ook al stond en eind 2007 opnieuw, maar dan in deluxe versie. ‘Frank’ zal rond de negende plaats binnenkomen.

Wat ‘Back to black’ betreft, in het Verenigd Koninkrijk worden de verschillende versies apart geregistreerd en krijgen dus ook elk een notering. De deluxe versie van ‘Back to black’, waar ‘Frank’ ook bij zit, zal vermoedelijk op #8 uitkomen. Dit in tegenstelling tot Nederland waar alle versies op één hoop worden gegooid en dus ook maar één notering krijgen. De definitieve noteringen, die zondag bekend worden, nemen we mee in de nieuwe Megaman.

De komende weken zullen we sowieso de verkopen van Amy Winehouse blijven volgen. Haar derde album ligt klaar om te worden uitgebracht. En er gaan geruchten dat er nog wel materiaal ligt voor nog meer albums. Morgenavond, zaterdag 30 juli 2011, zendt de NTR om kwart over tien een optreden van haar uit, dat ze in 2007 gaf in Londen.

Terug naar onze eigen hitparades, waar ‘Vem dancar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Alien en ‘Danza Kuduro’, van Lucenzo feat. Don Omar voor de tweede week de Single top 100 aanvoert. Na een weekje stilstand, schuift ‘Moves like Jagger’ van Maroon 5 feat. Christina Aguilera een plekje op naar de tweede plaats, maar verkoopt nog wel een derde minder dan de dubbelhit van Lucenzo. ‘Give me everything’ van Pitbull feat Ne-Yo, Afrojack & Nayer stijgt terug naar de derde plaats.

Vorige week steeg ‘Na na na’ van Jannes van 32 naar #12 en deze week zet die stijging door tot bij de bovenste tien, want het nummer belandt zelfs op de vijfde plaats. Het levert Jannes zijn achtste top 10-notering op, de eerste sinds ‘Ik wil altijd bij jou zijn’ uit 2010 dat tot de vierde plaats kwam.

Ook nieuw in de top 10, is ‘Talking back my heart’ van Byentl dat in de negende week ineens van 21 naar #10 stijgt en haar vijfde top 10-hit is. Daarnaast boekt ook ‘Let me rule the world’, haar nieuwe single flinke winst, door te stijgen van 87 naar #41. Vandaag ligt haar derde album ‘Persistence’ in de winkels en morgenmiddag is Byentl te gast in het TROS Muziek Café, dat live wordt uitgezonden vanuit ‘De Vorstin’ in Hilversum.

De hoogste eersteweeks komt ook binnen in de top 10: ‘Alleen maar schoenen aan’ van de Gebroeders Ko entert de Single Top 100 op #6 en dat levert de broers direct hun tiende top 10-notering op.

De overige eersteweeks noteringen op een rij:
#16 Rihanna: Man down
#20 Danny Vera: Tomorrow will be mine
#21 Stef Ekkel: Waarheen, waarvoor
#32 Gym class heroes feat. Adam Levine: Stereo hearts
#80 Splendid: Again
#82 de Jeugd van tegenwoordig: The big Smurfout
#83 Krystl: Fool for you
#89 Pitbull feat. Marc Anthony: Rain over me
#93 Vato Gonzalez: Badman riddim
#94 Gré Parelmoer: Knijp me in me kont
#95 R.i.o.: Miss sunshine

Zoals je weet volgen we al wekenlang de verrichtingen van ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas. Tien weken geleden stond het nummer 100 weken genoteerd, een absoluut record in binnen en buitenland. Vervolgens steeg het door naar #42 en bewoog de weken daarna tussen 57 en #63. Deze week komt na 108 weken een einde aan een nummer dat sinds 4 juli 2009 genoteerd stond en nooit hoger kwam dan de derde plaats. In de nieuwe Megaman komen we daar uitgebreid op terug.

Voor de 27ste week staat ‘21’ van Adele in de Album Top 100 genoteerd, waarvan 23 weken op de eerste plaats. Toen ‘21’ twee weken geleden 21 weken bovenaan stond, was Nederland het eerste land waar dat aantal werd bereikt. Bij ons is de teller al ruim over de 300.000 heen, bij de Britten stond de teller afgelopen zondag op 2.764.356 stuks. Meer dan 2,5 miljoen stuks dus, een aantal dat bij de Britten nog maar 39 keer eerder werd bereikt.
Bovendien is ‘21’ van Adele bij de Britten het op negen na bestverkochte album van dit decennium; de #1 is (nog) ‘Back to Bedlam’ van James Blunt met 3.239.713 stuks. Het is slechts een kwestie van tijd dat ‘21’, dat nog maar een half jaar oud is, ook dat aantal gaat overtreffen. Voorlopig is de verwachting dat ‘21’, komende zondag, na achttien weken, de eerste plaats kwijtraakt aan ‘Back to black’ van Amy Winehouse. Maar of dat voorgoed zal zijn?

In de Amerikaanse albumlijst daarentegen pakt Adele de eerste plaats weer terug. Er werden in de afgelopen week 77.130 stuks van verkocht, waarmee het totaal aantal op 2.750.250 stuks komt. ‘21’ staat daar nu voor de elfde week bovenaan, een zelfde aantal als ‘Fearless’ van Taylor Swift in 2007/2008. Sowieso is elf weken het hoogste aantal voor een Britse act sinds ‘Faith’ van George Michael dat in 1988 twaalf weken op #1 stond.

‘21’ is met een aantal van meer dan 8 miljoen exemplaren, het bestverkochte album wereldwijd. Ook bij de singles voert Adele de wereldlijst aan: van ‘Rolling in the deep’ zijn nu zo’n 6 miljoen exemplaren omgezet, waarvan alleen in de Verenigde Staten van Amerika, 4 miljoen stuks. In Europa staat ‘Rolling in the deep’ slechts op de derde plaats, achter ‘Grenade’ van Bruno Mars op #2 en ‘On the floor’ van Jennifer Lopez feat. Pitbull op #1 (1,41 miljoen stuks).

Echter, als we alle hitsingles van Adele samenvoegen, dan is zij met 3,22 miljoen exemplaren de bestverkochte artiest in Europa over 2011. Die hitsingles zijn: ‘Rolling in the deep’ (1,26), ‘Someone like you’ (1,07) en ‘Set fire to the rain’ (0,89 miljoen). Rihanna volgt op #2 met 2,66 en Bruno Mars op #3 met 2,64 miljoen downloads.

Tot slot hebben we voor jou nog de eersteweeks noteringen:
#6 Joss Stone: LP1
#43 Big time rush: BTR
#87 Hûnekop: Wanklanken fan’e wurkflier
#93 Andreya Triana: Lost where I belong
#95 Amigos: Mein Himmel auf Erden

Op #72 Queen gaat ‘The platinum collection’ van Queen op herhaling in de 105de week, ondanks dat het ouder dan twee jaar is. Dit vanwege een campagne van Universal, dat valt onder de nieuwe (tijdelijke) regels voor de Backcatalog Top 50.

Vorige week viel ze net buiten de boot, maar deze week lukt het haar toch. De Franse zangeres Zaz (= Isabelle Geffroy, Tours, 1 mei 1980) komt op #82 binnen met ‘Zaz’, een album uit 2010. Dankzij Radio Tour de France (op Radio 1)én Radio 2, want die brachten het album weer onder de aandacht. Vorig jaar verscheen ‘Je veux’ op single, dit jaar is ‘Le long de la route’ de trekker, en met succes dus! Helaas zal het van korte duur zijn, want de Tour de France ligt al weer een week achter ons.

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman, waarin ondermeer aandacht voor de noteringen van Amy Winehouse én het einde van ‘I gotta feeling’.

4 opmerkingen:

 1. Thank you for a well-written piece about the posthumous success of Amy Winehouse.
  De combi-album top 100 is op nieuw de belangrijkste album lijstje. Jammer dat die niet de officiele top 100 album is!
  Rogueactuary

  BeantwoordenVerwijderen
 2. You're welcome Rogueactuary.
  The albums of Amy Winehouse in the Combi-album Top 100 are as follows:
  #3 Back to black
  #12 Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom mogen de albums van Amy winehouse gewoon in de albumlijst terwijl ze ouder zijn dan twee jaar en ze beide al in de backcataloguslijst stonden. Zo had Adèle met 19 ook wel in de albumlijst kunnen blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Leon: het antwoord staat min of meer in de Hitflits. Waar het op neer komt, is dat de regels voor de BC-lijst deze week zijn aangepast, maar dat geldt (nog) niet voor de bestaande albums. Ik hoop je hier binnenkort meer over te kunnen melden.

  BeantwoordenVerwijderen