zondag 24 juli 2011

Dubbele #1-hit voor Lucenzo

Lucenzo feat. Don Omar: Danza Kuduro / feat. Big Ali: Vem dançar kuduro (1) *** eerste week op #1 ***

Vorige week werden de verkopen van ‘Vem dançar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali en ‘Danza Kuduro’ van Lucenzo feat. Don Omar samengenomen, omdat platenmaatschappij Universal dat wenste. Maar de #1-positie waar ze opgehoopt hadden, bleef nog een weekje uit. Deze week pakt de dubbelhit van Lucenzo alsnog de eerste plaats, die het ook had behaald, als ‘Danza Kuduro’ van Lucenzo feat. Don Omar apart was geteld. Want sinds die versie uit is, is deze met afstand populairder dan de andere versie.

dubbele #1-hit

Doordat beide versies op de eerste plaats prijken van de Single Top 100, is er een unieke situatie ontstaan. Allereerst is er nog nooit een #1-hit geweest van een Franse dj (Lucenzo), een Amerikaanse MC (Big Ali) en een zanger uit Puerto Rico (Don Omar). Drie van zulke nationaliteiten bij elkaar hebben nog nooit #1 gestaan.

Het tweede unieke aan de dubbelhit van Lucenzo, is dat het hierbij gaat om twee verschillende nummers (want dat zijn ze) en uitgevoerd door twee verschillende acts. De vergelijking met ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru uit 2009, gaat niet op, omdat het toen ging om twee keer hetzelfde nummer, dat door de bijdrage van Jan Smit geen ander liedje werd. Ook toen werden beide versies tot één notering samengevoegd, wat ook niet juist was. Bij de dubbelhit van Lucenzo gaat het echter wel om twee verschillende nummers.

cover vs origineel

Tenslotte is er nog een bijzonder hitfeit en dat is dat zowel het origineel (‘Vem dançar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali) als de cover (‘Danza Kuduro’ van Lucenzo feat. Don Omar) op #1 staan. Dit was ook het geval in 2009 met de twee uitvoeringen van ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’, die ook bij elkaar geteld werden.

technische (on)mogelijkheden

In de jaren ’60 kwam dit fenomeen veelvuldig voor, alleen ging het toen niet om meerdere versies van hetzelfde nummer door dezelfde act, maar om meerdere versies van hetzelfde nummer door verschillende acts. Een voorbeeld is ‘Soerabaja’ dat in 1963 gelijktijdig #1 stond in de uitvoering van Imca Marina als Anneke Grönloh.

Je zou gezien de huidige technische mogelijkheden (downloads), verwachten dat zoiets anno 2011 niet meer voor hoeft te komen. Tenzij partijen voor een andere weergaven kiezen, zoals nu het geval is.

waakhond ipv schoothondje

De afgelopen week hebben we je gevraagd hoe jij tegen het samenvoegen van de nummers van Lucenzo aankijkt. Uit de reacties, die we zowel via de site als de mail mochten ontvangen, waarvoor hartelijk dank, komt duidelijk naar voren dat jullie het daar niet mee eens zijn. Enkele reacties:

‘Indien er sprake is van verschillende nummers en ook nog eens verschillende uitvoerende acts, is er geen enkele reden om beide nummers bij elkaar te tellen.’
‘Dat een hitparade instantie (GfK Dutch Charts), zich laat leiden door de wil van een platenmaatschappij (Universal), is uit den boze. GfK moet juist de waakhond zijn van de platenmaatschappijen, in plaats van het schoothondje wat het nu is. Platenmaatschappijen staan er om bekend er alles aan te doen om een nummer zo hoog mogelijk de hitparade in te krijgen. De taak van GfK is om te kijken of ze dit binnen de regels doen. En als dat niet zo is, ze daar op te wijzen en in het uiterste geval een notering weigeren.’

‘Als GfK DC hier gehoor aangeeft, wie zegt ons of platenmaatschappijen niet nog meer in de hitparademelk te brokkelen hebben? En wie controleert dat?’

Nogmaals dank voor jullie reacties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten