zondag 24 juli 2011

Kayaman met Tjerk vullen elkaar goed aan

Kayaman met Tjerk: Tot de laatste dag (73)

De naam Kayaman zal je niet zoveel zeggen, toch heeft hij al een #2-hit op zak. Niet als uitvoerende, maar als componist en producer van ‘Leipe mocro flavour’ van Ali B feat. Brace & Yes-R uit 2005.

Kubilay Kaya, is zijn volledige naam, 32 jaar geleden geboren in Bergen op Zoom, met een Turkse achtergrond; zijn vader kwam als gastarbeider naar Nederland. De Turkse muziek die hij thuis hoorde, vond hij veel te zwaar. Via zijn broer ontdekte Kayaman de hiphop en ging hij opzoek naar de originele nummers. Daarbij ontdekte hij diverse stijlen, waarna hij actief werd als beatboxer. Nadat hij in 1991 van zijn zus een computer had gekregen, begon hij zelf loops te maken van hiphop nummers, dat leidde tot freestylen.

Ali B

Tijdens een optreden in discotheek ‘Energy’ leerde hij Ali B kennen. Toen Kayaman een paar jaar later de studie ‘Compositie en Muziekproductie’ aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) ging volgen, huurde hij de zolderkamer van Ali B, die nog bij zijn moeder woonde in Almere. Samen werkten ze daar aan ‘Het leven van de straat’, het debuutalbum van Ali B.

Daarna werkt Kayaman mee aan ‘Mijn eerste pad’ van Yes-R en ‘Petje af’ van Ali B. Hij schrijft muziek voor commercials van onder anderen ‘Celebrations’ en ‘MacDonalds’ en de muziek voor de films ‘Nachtrit’ en ‘Afblijven’. Toch voelt hij het verlangen naar een eigen geluid en dat resulteert in mei van dit jaar in het album ‘Tulpenmanie’, waaraan Tjerk meewerkte.

Tjerk Schoonheim, afkomstig uit Rotterdam, speelt gitaar en zingt. Hij heeft diverse projecten gedaan met rappers en zat in reggae-achtige bands als Mystic band en Rootsriders. In 2005 werkte Tjerk mee aan twee nummers op het album ‘De hoogste tijd’ van Tim Beumers. Kayaman en Tjerk zijn elkaar in het circuit al diverse keren tegengekomen, maar het kwam niet tot een samenwerking.

Kayaman: “We vullen elkaar prima aan; hij speelt gitaar, ik ben toetsenman, hij zingt, ik rap. Het feit dat ik lang gewacht heb met het naar buiten komen met mijn album heeft goed uitgepakt. De opgedane ervaring van mijn producties voor anderen betaalt zich uit.” ‘Tot de laatste dag’ is daarvan, na ‘Koud’ begin dit jaar, de tweede single.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten