Jay Z & Kanye West feat. Otis Redding: Otis (99)
Dubbele pech voor Otis Redding in 1967: niet alleen liet hij het leven bij een vliegtuigongeluk op 10 december van dat jaar, maar bovendien gebeurde dat negen maanden te vroeg. Driekwart jaar later zou hij namelijk net z’n 27e verjaardag gehaald hebben, en dan had hij nu naast Amy Winehouse, Kurt Cobain, Jim Morrison, Janis Joplin, Jimi Hendrix en noem ze allemaal maar op in de club van 27 hebben gezeten.
Soulster
Otis was de belangrijkste en beste soulster van zijn tijd; in Nederland scoorde hij pas na zijn dood twee top 10-hits: in 1968 kwam hij tot #4 met ‘(Sittin’ on) The dock of the bay’ en tot #7 met ‘I’ve got dreams to remember’. Dat laatste nummer kwamen we trouwens ook in recentere tijden nog tegen, want in 1994 werd het nog gebruikt in een reclamecampagne voor bier kwam de single weer even tot #43.
Sample
Maar wat doet Otis in 2011? Welnu, deze keer wordt hij gesampled door het hiphopduo Jay-Z en Kanye West. Nou ja, gesampled, de eerste halve minuut lijkt het wel of Otis solo een nummer zingt, en wat Jay-Z en Kanye daarna komen doen klinkt eerder hinderlijk dan als een samenwerking. Dat wordt nog wat, want hun gezamenlijke album ‘The throne’ zit er al heel rap aan te komen; we zijn benieuwd wat daarop te horen is.
In januari brachten Jay-Z en Kanye West hun eerste gezamenlijke werkstukje al naar buiten, maar verder dan één weekje op #53 bracht het nummer ‘H*a*m’ het niet. Nee, voor echt grote successen van de twee hiphoppers moeten we wat verder terug. Jay-Z is met ‘Otis’ al toe aan zijn 22e notering; met ‘Umbrella’ in 2007 en ‘Empire state of mind’ schopte hij het twee keer tot een tweede plaats. Kanye West scoort met deze hit pas zijn 17e notering, en hij wist nog niet verder te komen dan een vijfde plaats voor ‘American boy’.
Try a little tenderness
Het nummer ‘Otis’ drijft op een sample van ‘Try a little tenderness’ . Dat was in 1966 een Britse (#46) en Amerikaanse (#25) hit voor Redding, maar het nummer is al veel ouder. Het werd al geschreven in 1932 en voor het eerst gezongen door Val Rosing, met begeleiding van het orkest van Ray Noble. Een jaar later werd het nummer pas écht bekend in een versie van Bing Crosby. Ondertussen hebben ook mensen als Frank Sinatra, Rod Stewart, Nina Simone, Tina Turner, John Miles en the Von Bondies het op de plaat gezet.
Het is niet voor het eerst trouwens dat artiesten een ode aan Otis Redding brengen. In 1993 scoorde de Britse zanger Paul Young een hit (zijn laatste) met ‘Otis Blue’ (#36), een verwijzing naar een album van Redding uit 1965.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten