maandag 20 april 2015

Na elf Surinaamse #1-hits nu ook een #1 in Nederland voor Kenny B

#1 Kenny B: Parijs   *** eerste week op #1 ***

“Ik ben zo blij voor mijn mensen. Ik hoop dat ik met dit liedje mijn bijdrage heb geleverd aan de liefde voor de Nederlandse taal.” Aldus de 53-jarige Kenneth Bron ofwel Kenny B afgelopen vrijdag, toen hij hoorde dat ‘Parijs’ doorgestegen was naar de eerste plaats van de Single Top 100.
Nog maar een half jaar geleden schakelde de Surinaamse zanger, met elf #1 hits in Suriname, over op het Nederlands. Het eerste nummer ‘Als Je Gaat’ flopte, maar met ‘Parijs’ scoort hij een vette #1-hit. Het nummer is veel gedownload en het eerste Nederlandstalige nummer dat meer dan 1 miljoen keer is gestreamd.

Na Damaru is Kenny B de tweede Surinaamse artiest met een #1 in Nederland. Damaru stond in 2009 vijf weken op de eerste plaats met het nummer ‘Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart)’, samen met Jan Smit.

meertalig

‘Parijs’ is een meertalig lied. Het nummer bevat zinnen in het Nederlands en het Frans. Het is echter niet de eerste meertalige #1 waarin Nederlands de boventoon voert. Hier volgen ze alle acht, met tussen haakjes de verschillende talen:
-          1983: the Shorts: Comment Ça Va (Frans/Nederlands)
-          1992: Paul de Leeuw: Vlieg Met Me Mee (live) (Nederlands, Frans, Italiaans, Duits)
-          2001: One Day Fly: I Wanna Be A One Day Fly (Engels/Nederlands)
-          2004: Counting Crows & Bløf: Holiday In Spain (Nederlands/Engels)
-          2009: Jordy van Loon: Verliefdheid (Nederlands/Italiaans)
-          2009: Damaru & Jan Smit: Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart) (Nederlands/Surinaams)
-          2014: Gerard Joling: Rio (Nederlands/Engels)
-          2015: Kenny B: Parijs (Nederlands/Frans)
Ook op zijn album Kenny B, dat op 15 mei uitkomt, zingt Kenny B niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Aucaans en Sranantongo, talen die in Suriname worden gesproken.

Hoofdstad

Parijs, de stad van de liefde en de hoofdstad van Frankrijk, is in diverse talen al bezongen (onder andere door Udo Jürgens), maar haalde nog nooit de eerste plaats. Dus keken we hoe het zit met de andere Europese hoofdsteden en dan blijkt dat die er ook bekaaid afkomen. Wij vonden er slechts één: Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk in 1980 bezongen door Ultravox in 'Vienna’.

Eventueel zou je ‘We Gaan Naar Rome Toe (Hi, Ha, Honderiem)’ van André van Duin nog mee kunnen tellen. Dat nummer was de b-kant van ‘Nederland,  Die Heeft De Bal’, dat in 1980 vier weken bovenaan stond.

De hoogste notering voor een nummer over onze hoofdstad, Amsterdam, is slechts een negende plaats: ‘Hee Amsterdam’ van Drukwerk in 1983. Amsterdamser kan bijna niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten