vrijdag 12 april 2013

Hitflits: musical Sister act levert #1-album; Nederland eerste land met #1 voor Blurred lines

Na negen jaar staat er weer een musical van een Nederlandse cast bovenaan de Album Top 100. In 2004 was het ‘Mamma Mia!’ dat tevens de allereerste Nederlandstalige musical was dat #1 kwam. Nu is het ‘Sister act’, naar de gelijknamige film uit 1992 met in de hoofdrol Whoopi Goldberg. In 2009 werd de film als basis genomen voor een musical en sinds 3 maart is er ook een Nederlandse versie, die te zien is in het AFAS Circustheater Den Haag.
De muziek op het album ‘Sister act’ is van de Amerikaanse componist Alan Menken (Disney films, maar ook muziek van onder andere ‘The little mermaid’). Martine Bijl vertaalde de teksten van de eveneens Amerikaanse Glenn Slater (ook ‘The little mermaid’). Bijl vertaalde al eerder musicals, waaronder The lion king’, ‘The Wiz’ en vrij recent ‘The little mermaid’. De liedjes op het castalbum van ‘Sister act’ zijn live opgenomen en worden gezongen door onder anderen Simone Kleinsma, Stanley Burleson en Caroline Dijkhuizen.

TOP 3

1 E.W. Het Nederlandse cast album: Sister act
2  (3)   Racoon: The singles collection
3  (76) André Rieu: Rieu Royale

‘Breaking the rules’ van Mainstreet, de #1 van vorige week, heeft een flinke duikeling gemaakt naar de tiende plaats. Zo’n val vanaf de eerste plaats is niet meer gemaakt sinds ‘Xandre in concert’ van Xander de Buisonjé, dat zelfs naar #17 zakte in de tweede week.

En wat gebeurt er verder in de Album Top 100? ‘Beyond hell above heaven’, het voorlaatste studioalbum van Volbeat, de Deense metalband, bereikte in 2010 al de achtste plaats. ‘Outlaw gentlemen & shady ladies’ doet het nog beter en komt binnen op de vierde plaats. Op het album speelt de Amerikaanse lead gitarist Rob Caggiano, voorheen van Anthrax, voor het eerst mee. Caggiano heeft het album samen met Jacob Hanssen geproduceerd.

Afgelopen maandag was hij bij Giel Beelen te gast, diezelfde avond in De Wereld Draait Door en later op de avond zond de NTR een documentaire over hem uit in ‘Het uur van de wolf’. We kunnen dus wel zeggen dat Charles Bradley, want over hem hebben we het, goed in de spotlights staat. Het gevolg is dat ‘Victim of love’, het tweede album van deze 64-jarige soulzanger, in de tweede week stijgt van 37 naar #9. In juli staat Bradley op North Sea Jazz.

Het restant eerste weeks noteringen is als volgt:
#7 John de Bever: Vaarwel alle zorgen NL, zevende album opgenomen in de studio van Laurens van Wessel, die ook samenwerkt met Frans Bauer. Hoogste notering tot nu toe was #44 voor ‘Geef je over aan de liefde’ uit 2009.

#18 Paramore: Paramore, vierde studioalbum van Amerikaanse rockband uit Franklin, Tennessee, opgenomen in het najaar van 2012 in drie studio’s in Los Angeles. Aanstaande zondag zal het album hun eerste #1 worden in de Britse albumlijst
#32 James Blake: Overgrown
#37 Torr Florim & Roos Rebergen: Tweede speeldoos NL, vervolg op ‘De speeldoos’ uit 2009 (#51)
#38 Soul sister dance revolution: Playground kids NL
#39 New kids on the block: 10, eerste notering sinds ‘No more games (the remix album)’ uit 1990 (#27 begin 1991)
#47 Stone sour: House of gold & bones
#52 Tessa Rose Jackson: Songs from the sandbox NL (nou ja half Brits)
#53 Kurt Vile: Wakin on a pretty daze, Amerikaanse singer-songwriter, ex-The war on drugs

Op #77 gaat ‘The last waltz’ van the Band uit 1978 op herhaling. Destijds stond de elpee (!) 13 weken genoteerd met als hoogste notering #13. Sinds deze week is er ‘Collected’, een verzameling van 3 cd’s, 2 met muziek van the Band zelf en eentje met solomateriaal van de leden. De box, inclusief een DVD, is samengesteld door Leo Blokhuis naar aanleiding van diens theatertournee ‘The Band: Music from Big Pink to The last waltz. ‘Collected’ komt binnen op #61

#63 Veils: Time stays we go, vierde album, na 4 jaar, van Britse rockband
#67 Knife: Shaking the habitual, Zweeds electronicaduo bestaande uit zus Karin Andersson en broer Olaf Dreijer
#83 Ibrahim Maalouf: Wind, vierde album van trompetspeler uit Beirut, Libanon
#87 Bombino: Nomad, tweede album van Omara Moctar, muzikant uit Niger

SINGLES

We hadden het al een beetje voorspeld: ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell is de nieuwe #1 in de Single Top 100. Het nummer stijgt van de vijfde naar de eerste plaats en betekent voor alle artiesten hun eerste #1-hit. Van de drie artiesten kwam Robin Thicke het verst: #5 in 2003 met ‘When I get you alone’ (als Thicke). Pharrell kwam in 2005 tot #7, toen hij meedeed op ‘Drop it like it’s hot’ van Snoop dogg. En voor T.I. is het helemaal feest, want ‘Blurred lines’ is zijn eerste top 10-notering! Zijn hoogste notering was #13 voor ‘Soldier’ van Destiny’s child and Lil Wayne in 2005, tevens zijn eerste hitsingle. Nederland is het eerste land waar ‘Blurred lines’ #1 komt.

TOP 3

1  (5)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred lines
2 E.W. Armin van Buuren feat. Trevor Guthrie: This is what it feels like
3  (2)   René Froger: Daar sta je dan 2013 (waar zijn al je vrienden)

Na twee weken bovenaan, zakt ‘Sonnentanz’ van Klangkarussel naar de vierde plaats. Nieuw bij de bovenste tien is ‘Langzaam wordt het zomer’ van het duo Monique Smit & Tim Douwsma dat in de derde week van 14 naar #10. Het scoort daarmee drie plaatsen beter als ‘Éen zomeravond met jou’ uit 2011.

Wat een hilarisch optreden tot gevolg kan hebben blijkt deze week uit de sprong die ‘It’s a beautiful day’ van Michael Bublé maakt. Het nummer zakte vorige week van 64 naar #70, maar nadat Bublé zich van zijn humoristische kant liet zien én horen in ‘Langs de Leeuw’, afgelopen zaterdag (maar drie dagen daarvoor opgenomen), stijgt het nummer naar de 29e  plaats. Het is zijn grootste hit sinds ‘Haven’t met you yet’ (#16 in 2009). Vandaag verschijnt ‘To be loved’, zijn achtste studioalbum, dat volgende week hoge ogen gaat gooien in de Album Top 100.

Het restant eerste weeks noteringen van deze week:
#13 Gebroeders Ko: Koning pils NL
#22 Jim Bakkum: Zo stil NL (uit ‘The passion’)
#25 Toppers: 1001 nacht NL, Nederlandse versie van ‘C’est la vie’ van Khaled (#92 in 2012)
#55 Jaman: Spoken bestaan niet NL
#63 Showtek: Slow down (Anthem Emporium 2013) NL
#83 Nicki Minaj feat. Lil Wayne: High school
#84 Anita Meijer: Laat me nu toch niet alleen NL (uit ‘The passion’)
#86 Phillip Phillips: Home
#91 DJ Antoine: Bella vita
#93 Avril Lavigne: Heres to never growing up
#97 Bridgit Mendler: Ready or not
#99 Krystl: Circles NL, komende week Megahit op 3FM

Nog meer achtergronden bij de albums staan iedere zaterdagmiddag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten