zondag 7 april 2013

André Rieu past Engelse wals aan voor onze koning

André Rieu: Kroningswals (59)

Toen André Rieu op verzoek van de Engelsen voor hun koningin, de ‘Coronation waltz’ had gecomponeerd, dacht hij direct ook aan onze toekomstige Koning Willem Alexander en Koningin Màxima Zorreguieta. Hij schreef daarop ook de ‘Kroningswals’, nog voordat bekend werd wanneer de twee zullen aantreden.

Voor de wals van de Engelsen had Rieu, samen met Frank Stijns, violist in zijn orkest, die ook piano speelt, ruim een week nodig. De ‘Kroningswals’ hadden de twee binnen een uur klaar. Het nummer is een medley van de volgende herkenbare oer hollandse melodieën:
(1) In naam van Oranje doe open de poort (ook wel bekend als ‘Een liedje van Koppestok, den veerman’, geschreven door Abraham Schooleman in 1872)

Het lied verhaalt de herinname van het stadje Den Briel (het huidige Brielle) in Zuid-Holland (Nederland) door de Watergeuzen onder leiding van Lumey op 1 april 1572. Schooleman schreef het voor de herdenking, 300 jaar later, in 1872.

(2) Oranje boven, leve de koningin. De oorsprong van het lied ligt aan het eind van de  negentiende eeuw, toen Emma koningin van Nederland werd. Eerder dit jaar heeft André van Duin, met het oog op de troonwisseling, een nieuwe versie gemaakt, getiteld ‘Oranje boven, leve de koning én Máxima’.

Het ‘Oranje boven’ verwijst naar de Nederlandse driekleur oranje-wit-blauw, ontstaan rond 1630 tijdens de Tachtigjarige oorlog met Spanje. ‘Oranje boven’ verwees zowel naar de vlag als naar Prins Willem van Oranje, de leider van de Watergeuzen. De Nederlandse driekleur werd een symbool van vrijheid en bleef dat ook toen de kleur oranje van de vlag later in rood veranderde

(3) De Zilvervloot (Piet Hein), lied uit 1844 geschreven door J.J. Viotta (muziek) en J.P. Heije (tekst).
Dit lied werd geschreven als eerbetoon aan Piet Hein, commandant van de West-Indische Compagnie, die in 1628 de Spaanse zilvervloot (een konvooi van schepen waarin kostbaarheden van de Spaanse koloniën in Amerika werden verscheept naar Spanje) veroverde.

(4) Wij houden van Oranje. De oorsprong hiervan is een traditioneel nieuwjaarslied uit 1788: ‘Auld lang syne’, van de Schotse dichter Robert Burns. Daarvoor werd een andere melodie gebruikt, van The Duke Of Bucclugh (1687).
De tekst ‘Wij houden van oranje’stamt uit 1988 en is van Hans van Hemert. Hij schreef het voor het EK voetbal 1988 en bood het Willeke Alberti aan. Zij weigerde omdat ze net getrouwd was met Søren Lerby, de Deense voetballer. Vervolgens nam André Hazes het nummer op, samen met het Nederlands Elftal. Toen het elftal kampioen werd stond het nummer drie weken op de eerste plaats. Kijken hoe hoog Rieu komt met de ‘Kroningswals’.

Koningsbal

Toen Rieu in De Wereld Draait Door bekend maakte dat hij de ‘Kroningswals’ had geschreven, werd hij een tijdje later door Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, benaderd om samen met zijn Johann Strauß Orchestra te komen spelen op het Koningsbal, 30 april op het Museumplein in Amsterdam, dat voor één keer het Oranjeplein is gedoopt.

3x André

Op 30 april zal Rieu niet de enige André zijn, want onder het motto ‘het koningsbal met de drie André’s’ (een idee van Joop van den Ende), staan er nog twee andere André’s op het plein. De ene is André van Duin die ‘Oranje boven’ zal zingen. De andere is acteur Marijn Fischer in de rol van André Hazes die hij speelt in de musical ‘Hij gelooft in mij’. Fischer/Hazes zal het nummer ‘Zij gelooft in mij’ zingen. Daarnaast zal Rieu het nummer ‘Time to say goodbye’ spelen, als eerbetoon aan de dan afgetreden koningin Beatrix en ‘Don’t cry for me Argentina’ voor Máxima. Het koningsbal eindigt met ‘You’l never walk alone’.

Album

Speciaal voor het kroningspaar heeft Rieu ook nog een album samengesteld met walsen, getiteld ‘Rieu royale’, dat deze week binnenkomt in de Album Top 100 op #76. Bescheiden, maar dat gaat de komende tijd wel veranderen als we dichter bij 30 april komen. Van het album zijn op voorhand al 25.000 exemplaren besteld, goed voor goud dus.

Koningslied

Naast het ‘Kroningslied’ komt er ook nog een nationaal Koningslied. De melodie is geschreven door John Ewbank en iedereen mag tekstbijdragen leveren. Radio 2 heeft daar de afgelopen week een speciale lijn voor geopend. Ewbank zegt het nummer al in 2005 te hebben geschreven. Hij had het nummer al die jaren liggen, maar het was ‘te groots’ voor Marco Borsato voor wie hij veel nummers schrijft. Afgelopen vrijdag hebben de twee een start gemaakt met het lied.

bedanklied

Tenslotte werkt Eric van Tijn samen met Jochem Fluitsma, waarmee hij in 1996 de #1-hit ’15 miljoen mensen’ scoorde, aan een nieuwe tekst. De nieuwe versie is een initiatief van RTL Boulevard, en wordt aanstaande dinsdag opgenomen met een keur van artiesten waaronder René Froger, Willeke Alberti, Frans Bauer, Josje Huisman, Ralf Mackenbach, Edwin Evers en Najib Amhali. De opbrengst gaat naar het Prinses Beatrix Fonds, waarvan Beatrix de beschermvrouwe is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten