dinsdag 2 juni 2015

Eurovisiefinale levert 5 hits op

Een record aantal van 27 landen deed dit jaar mee aan het Eurovisie Songfestival in Wenen, Oostenrijk. Vanaf het begin waren Rusland en Zweden de grote favorieten. Tijdens de eerste en tweede halve finale eindigden beiden dan ook op de eerste plaats. En uiteindelijk bepaalden zij wie er met de winst ging strijken tijdens de finale op zaterdag 23 mei 2015. Twee landen kregen helemaal geen punten: Duitsland en gastland Oostenrijk.
In 2014 haalden zeven Eurovisienummers de Single Top 100. Dit jaar zijn het er vijf, waaronder bijna de volledige top 5. Alleen ‘Grande Amore’ van il Volo, de Italiaanse inzending die derde eindigde, heeft de lijst net niet gehaald. Hier volgen ze alle vijf, waarvoor het tevens de hoogste plaats is.

Måns Zelmerlöw maakt favorietenstatus waar

#12 Måns Zelmerlöw: Heroes         *** hoogste eerste weeks ***

21 landen hadden gestemd en nog steeds was de Russische Polina Gagarina met ‘A Million Voices’ het populairste liedje van het Eurovisie Songfestival 2015. Vervolgens gaf het Verenigd Koninkrijk de punten en nam de Zweed Måns Zelmerlöw met zijn nummer ‘Heroes’, met slechts één punt verschil, de leiding over. Toen 36 landen hadden gestemd was zijn voorsprong zo groot (328 om 274), dat de overwinning hem niet meer kon ontgaan, waarop de organisatie hem alvast als winnaar uitriep. De vier landen die daarna nog volgden zorgen er voor dat het overwicht alleen maar groter werd: 365 om 303 punten.

Het verloop van de stemmen was dus spannend, ook al zijn we daarin natuurlijk gemanipuleerd. Immers bij de organisatie, waar alle stemmen van de landen binnenkomen, wisten ze al lang wie het festival ging winnen. Zij bepalen dan ook de volgorde waarin de stemmen worden gegeven om het nog een beetje spannend te houden. De echte kenners wisten het natuurlijk al lang dat Zweden, de grote favoriet dit jaar, zou winnen. Tijdens de tweede halve finale sleepte ‘Heroes’ de meeste punten in de wacht: 217.

drie keer is scheepsrecht

Voor Måns Zelmerlöw (Lund, 13 juni 1986) was het winnen van het Eurovisie Songfestival een droom die uitkwam. Twee keer eerder deed hij mee aan Melodifestivalen, de Zweedse voorronde. In 2007 eindigde hij als derde en in 2009 werd hij vierde. Dit jaar waagde hij het er weer op en met succes. Niet alleen werd hij dit keer wel voor Zweden uitgevaardigd, hij won het festival ook nog eens, waarmee Zweden de zesde overwinning binnenhaalt. De zevende zit er de komende jaren ook wel in en dan staat Zweden op gelijke hoogte met Ierland, dat zeven keer het Eurovisie Songfestival won.

pesten

‘Heroes’ is een sterk lied, maar het oog wil ook wat. En dus bracht Måns Zelmerlöw een knappe choreografie die synchroon liep met een animatie. Het poppetje is niet lukraak gekozen, maar is zijn alter ego toen hij tien jaar was. Måns: “Er was een pestkop die mijn vrienden tegen me opzette. Toen kwam er een nieuwe jongen die mij zag als het buitenbeentje en zich over mij ontfermde.” Måns heeft niets aan het toeval overgelaten, want niet minder dan drie maanden had hij op de choreografie geoefend! Deze week verschijnt zijn album
Perfectly Damaged.

België scoort hoogste plaats in 12 jaar

#26 Loïc Nottet: Rhythm Inside

De laatste vier jaar wist België niet echt te imponeren op het liedjesfestival. Met uitzondering van ‘Love Kills’ van Roberto Bellarosa (winnaar The Voice Belgique, de Waalse Voice en twaalfde in 2013), haalde geen inzending meer de finale. In 2010 imponeerde Tom Dice met het zelfgeschreven ‘Me And My Guitar’, waarmee hij zesde werd en bij ons tot #30 kwam. 
Op #26, vier plaatsen hoger, start Loïc Nottet met ‘Rhythm Inside’, dat op het festival op de vierde plaats eindigde. Loïc Edward Nottet (Courcelles, 10 april 1996) werd in 2014 tweede bij The Voice Belgique, achter Laurent Pagna. RTBF, de Franstalige omroep in België, vaardigde Nottet dit jaar af voor het festival, waar hij eindigde als vierde. De hoogste plaats in 12 jaar, sinds ‘Sanomi’ van Urban Tred dat in 2003 tweede eindigde.

‘Rhythm Inside’ schreef Nottet samen met de Amerikaanse Beverly Jo Scott. Zij belandde in 1982 in Brussel en sindsdien schrijft ze voor diverse Belgische artiesten, de laatste jaren voor Triggerfinger en Stan Van Samang.

Australië verrast op jubilerend festival

#71 Guy Sebastian: Tonight Again

Een Europees muziekfestival, maar met een Australische deelnemer. Hoe kan dat? Heel simpel: het was de 60e editie van het Eurovisie Songfestival en Australiërs zijn al jaren fan van het festival en volgen het ’s nachts (!). En dus mochten ze een keertje meedoen, met vooraf de mededeling dat mocht Australië winnen, het festival niet het jaar daarop naar dat continent zou verhuizen, maar gewoon in Europa wordt gehouden en door één of meerdere  landen wordt georganiseerd.

Lange tijd was ‘Together Again’ van Guy Sebastian één van de favorieten voor de overwinning. Uiteindelijk moet hij genoegen nemen met een vijfde plaats en is hij in Australië als een held ontvangen. Guy Theodore Sebastian (Klang, Maleisië, 26 oktober 1981), heeft een Maleisië vader en een Britse moeder. In 1988 migreerde de familie naar Australië. Guy leerde viool spelen en later ook gitaar, piano en drums. In 2003 won hij de allereerste editie van Australian Idol. Sindsdien scoort hij daar de ene na de andere hit. Zijn debuutsingle ‘Angles Brought Me Here’ was het bestverkochte nummer van de Zeroes. De totale verkoop van zijn singles staat daar op meer dan 3,7 miljoen stuks.

Elina Born durfde niet te reageren op Facebook-verzoek

#73 Elina Born & Stig Rästa: Goodbye To Yesterday

Met uitzondering van 1995, doet Estland sinds 1994 mee aan het Eurovisie Songfestival. In 2001 sleepten Tanel Padar & Dave Benton met ‘Everybody’ zelfs de overwinning in de wacht. Sindsdien haalde het land zeven keer de finale niet en zeven keer wel. Daaronder zaten vier top 10-noteringen, dus als het land de finale haalt, komt het ook ver. Zo ook ‘Goodbye To Yesterday’ van Elina Born & Stig Rästa, dat dit jaar als zevende eindigde.

Stig Rästa (Tallinn, 24 februari 1980) schreef ‘Goodbye To Yesterday’ al in 2013, maar nam het nummer nooit op. In 2014 zag hij op YouTube een filmpje van Elina Born, waarin ze ‘Cruz’ zong van Christina Aguilera. Daarop zette hij een berichtje op haar Facebook met het verzoek om het nummer met hem op te nemen. Het duurde een paar dagen eer ze daarop reageerde, want ze was helemaal van de kaart.
Elina Born (Lehtse, 29 juni 1994), deed in 2003 met ‘Enough’ mee aan de Letse voorronde en eindigde op de achtste plaats. Voor Stig was het de vijfde keer dat hij met een zelfgeschreven liedje meedeed aan de voorronden en nu dus met succes.

Polina Gagarina waande zich lange tijd winnares

#99 Polina Gagarina: A Million Voices

Bij ons net nog binnen op #99, maar tijdens het festival stond ‘A Million Voices’ van Polina Gagarina lange tijd bovenaan. Uiteindelijk liep Måns Zelmerlöw met ‘Heroes’ met de winst weg en won Zweden het festival. Polina Sergejevna Gagarina (Moskou, 27 maart 1987), bracht een groot deel van haar jeugd door in Griekenland, omdat haar moeder daar optrad als  balletdanseres. In 2003 won ze de Russische zangwedstrijd Fabrika Zvjozd. Ze is afgestudeerd in pop en jazzmuziek en theater. ‘A Million Voices’ is geschreven door een team bestaande uit twee Russen, twee Zweden en een Australiër, die woont in Berlijn.

‘Walk Along’ verdwenen

Trijntje Oosterhuis: Walk Along    *** uit de lijst gevallen ***

Vorige week ging ‘Walk Along’ van Trijntje Oosterhuis nog op herhaling op #56. Dat blijkt echter maar voor één week te zijn, want deze week is het nummer uit de Single Top 100 verdwenen. Niet vreemd, omdat het liedje de eerste halve finale niet had overleefd. Met een zevende plaats (in december 2014), is ‘Walk Along’ onze slechts presterende Eurovisie-inzending sinds ‘Young Heart Belongs To Me’ van Hind dat in 2008 een zestiende plaats  bereikte en ook niet de finale haalde. Na 2008 behaalden vijf acts de eerste plaats en eentje de tweede plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten