zondag 1 februari 2009

Album Top 100: Bruce Springsteen draagt album op aan overleden gitarist

Bruce Springsteen: Working on a dream (1) *** eerste week op #1 ***
Bruce Springsteen staat weer volop in de belangstelling. Hij gaf optredens ten bate van de presidentscampagne van Barack Obama. Hij trad op tijdens ‘We are one’, het concert voor het Lincoln monument op zondag 18 januari 2009, ter gelegenheid van de festiviteiten rond de inauguratie van Barack Obama, samen met Peter Seeger. Eind mei staat hij met zijn E-street band op Pinkpop. En nu is er dan ‘Working on a dream’, Bruce zijn zestiende studioalbum, dat meteen binnenknalt op de eerste plaats. Net als zijn voorgaande #1-album ‘Devils & dust’ uit 2005. ‘Working on a dream’, zijn vijfde #1-album, schreef Bruce vrij snel na de release van zijn vorige album ‘Magic’ in 2007. De opnamen vonden plaats in de ‘rust’ van de ‘Magic tour’. Het album is opgedragen aan keyboardspeler Dan Federice, die op 17 april 2008 overleed. Zijn zoon Jason speelt mee op het album. Behalve Nederland, staat het album nog in zes andere landen op de eerste plaats, waaronder de Britse en Amerikaanse albumhitparade.

Franz Ferdinand: Tonight: Franz Ferdinand (4)
‘Tonight: Franz Ferdinand’ is het derde album van de Britse band ‘Franz Ferdinand’ en gelijk hun bestscorende. Met een binnenkomst op de vierde plaats scoort het nu al beter dan ‘You could have it so much better’ uit 2005 dat tot een negende plaats kwam. Dat was op de datum van binnenkomst, dus de kans is groot dat hun derde album nu de hoogste plaats heeft bereikt. Van acht van de twaalf nummers op ‘Tonight: Franz Ferdinand’ ligt de basis al in 2005, toen ze tijdens de tournee zijn geschreven. Leadzanger Alex Kapranos herschreef de nummers, omdat hij een ander album voor ogen had. De opnames begonnen begin 2007 in de studio in Glasgow en werden in september 2008 afgerond.

Wouter Hamel: Nobody’s tune (34)
Op basis van slechts één verkoopdag, de donderdag, komt ‘Nobody’s tune’, het tweede album van Wouter Hamel binnen op de 34ste plaats van de Album Top 100. Dus dat belooft wat voor de komende, hele verkoopweek! Vreemd genoeg vindt de albumpresentatie pas op 21 februari plaats in Paradiso in Amsterdam. Van zijn vorige album ‘Hamel’ zijn meer dan 60.000 stuks verkocht, goed voor platina dus. Dat album maakte hij samen met producer Benny Sings, die ook weer aan ‘Nobody’s tune’ meewerkte, evenals Kyteman. De titel ‘Nobody’s tune’ verwijst naar het gelijknamige nummer op het album, dat het eerste was wat Wouter schreef toen hij aan dit album begon.

Wouter is net terug van zijn derde tour uit Japan, zijn leukste volgens eigen zeggen. In eigen land staat al weer een theatertournee gepland, gevolgd door enige festivals en een clubtour. En daarna, dan is het inmiddels najaar 2009, neemt hij drie maanden vakantie.

Mariah Carey: The ballads (45)
Later dit jaar komt ‘MC3’, een echt Mariah Carey album uit. Maar met het oog op de feestdagen (het album kwam eind 2008 uit in Amerika) is er het album ‘The ballads’, waarop zeventien nummers staan. Eigenlijk achttien, want opvallend genoeg staat ‘All I want for Christmas’ er ook op, als ‘bonusnummer’. Hoezo ‘The ballads’? Allemaal oude koek dus? Bijna, want ‘Hero’ werd opnieuw opgenomen, dit ter promotie van het album, dat er goed in zal gaan met het oog op Valentijnsdag, 14 februari.

John Frusciante: The empyrean (61)
Een nieuw album van de Red hot chili peppers laat nog even op zich wachten. De band heeft een (tijdelijke) stop ingelast van ongeveer twee jaar. In die tijd kunnen de afzonderlijke leden meer aandacht besteden aan hun dierbaren of zelf met een album komen. Gitarist John Anthony Frusciante (Astora, Queens, New York city, 5 maart 1970), is sinds 1998 weer terug bij de band, en komt met ‘The empyrean’, zijn tiende soloalbum. De opnames vonden plaats van december 2006 – maart 2008. Bassist Flea speelt mee op vier nummers. Dus toch een beetje Peppers!

Carpenters: The ultimate collection (67)
In 2001 verscheen ‘Yesterday once more – De Nederlandse singles collectie’. Dus je vraagt je af, wie zit er te wachten op weer een verzamelalbum van broer Richard & zus Karen Carpenter? Als je beide albums met elkaar vergelijkt wordt dat duidelijk. Het verzamelalbum uit 2001 besloeg ‘slechts’ één album met 20 nummers. ‘The ultimate collection’ bevat drie cd’s met in totaal 41 nummers. Carpenters was een duo dat vooral in de jaren ’70 zeer populair was. Karen overleed op 4 februari 1983, op 32-jarige leeftijd, aan de gevolgen van de eetstoornis anorexia nervosa. Wereldwijd verkocht het duo meer dan 100 miljoen albums.

Zwart licht: Bliksemschicht (68)
Zwart licht is niet de donkere versie van Marco Borsato’s ‘Wit licht’. Zwart licht is het samenwerkingsverband tussen producer Hayzee en MC Akwasi. De twee werken al langer samen en sinds november 2007 doen ze dat als Zwart licht. Aanvankelijk wilden ze het album ‘Bliksemschicht’ in eigen beheer uitbrengen. Maar Kees de Koning van platenlabel Top notch was genoeg onder de indruk van de nummers op MySpace en bood hen een platencontract aan.

2 opmerkingen:

  1. gitarist??? Danny Federici was zijn keyboardspeler...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. klopt Maria! dank voor je oplettendheid. Het is aangepast.

    BeantwoordenVerwijderen