vrijdag 30 januari 2009

Hitflits: Brazilianen winnen strijd om #1 met oud nummer

Niet eerder was een titel van een plaat zo treffend als deze week. ‘Vallende sterren’ van Nick & Simon valt namelijk van de eerste naar de negende plaats. Maar ze vallen nog niet zo diep als met hun eerste #1-hit ‘Pak maar m’n hand’ uit 2007, dat naar de elfde plaats zakte. Een keer diep zakken, oké, maar twee keer, dat geeft toch te denken.

Over naar de nieuwe #1 in de Single Top 100 van het Braziliaanse duo Cidinho e Doca. Met een verschil van 7% op ‘Alles min één’ van Jeroen van der Boom, nemen zij met ‘Rap das armas (Quintino remix)’, dat al 15 jaar oud is, de eerste plaats in. Naar #3 stijgt ‘Ayo technology’ van Milow, van 7 naar #4,
‘Day ’n nite’ van Kid Cudi vs Crookers en op een vijfde plek komt ‘Get on your boots’ van U2 binnen, waarvan alleen nog maar een download beschikbaar is.

Ze heeft er even op moeten wachten, maar eindelijk komt Nathalie Makoma, de verliezer van Idols-4, met haar plaatje. ‘I won’t forget’ heet het en komt net buiten de top 10 binnen op #16. Verderop wordt de eer van Volendam deels gered door de binnenkomst van ‘Kamers van mijn hart’ van 3j’s op #28 en staan Nick & Simon nog steeds genoteerd met ‘Rosanne’ op #71. Ook binnen bij de bovenste 50 zijn: Jason Mraz feat. Colby Caillat met ‘Lucky’ (op #41) en Daniel Munoz met ‘Tanto la querio’ (op #47).

In de onderste helft zien we onder andere de volgende binnenkomers: ‘Lieveling’ van Frans Duijts (op #62), ‘Working on a dream’, de echte single van Bruce Springsteen (op #65), , Franz Ferdinand met ‘Ulysses’ (op #74), Alesha Dixon met ‘The boy does nothing’ (op #80) en ‘Tattoo’ van Jordin Sparks (op #87). Daarnaast komen er deze week weer een hoop feesthits de lijst binnen.


Na drie weken moet Adele met ‘19’ haar eerste plaats opgeven in de Album Top 100. Helemaal nieuw op die plek is ‘Working on a dream’ van Bruce Springsteen, wat zijn vijfde #1-album is. Niet alleen in de Single Top 100 komt Franz Ferdinand binnen (‘Ulysses’ op #74). Ook vinden we de Britten terug in de Album Top 100. ‘Tonight: Franz Ferdinand’ knalt binnen op een vierde plaats, hun beste notering ooit.

De andere binnenkomers zijn: Wouter Hamel met ‘Nobody’s tune’ (op #34), Mariah Carey met ‘The ballads’ (op #45), John Frusciante, de gitarist van de Red hot chili peppers met ‘The empyrean’ (op #61), the Carpenters met ‘Ultimate collection’ (op #67) en Zwart licht, een samenwerkingsverband van producer Hayzee en MC Akwasi met ‘Bliksemschicht’ (op #68).

Alweer een nieuwe #1 in de Single Top 100. Maar nu eentje die het, hopen wij, langer volhoudt dan 1 week. Maar dat weten we pas over een week. Daarvoor, op maandag al, zijn wij er weer met een nieuwe Megaman. Daarin onder andere antwoord op de vraag: zijn Cidinho e Doca de eerste Brazilianen met een #1-hit in Nederland?

3 opmerkingen:

  1. Hoi Megaman, ik blijf het opvallend vinden, dat nummers van Berk het tot in de top 100 weten te redden. Ieder zijn smaak, maar volgens mij zit hier een smaakje aan -;). De GFK doet er zogenaamd alles aan om een objectieve lijst te krijgen, behalve als het om .... gaat. Als meneer Berk het tot in de jury van het nationale songfestival schopt...vul zelf maar in.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Robert,
    Tony Berk van de jury van het NSF is niet dezelfde als Adri van de Berk van Berk Music. Vroeger was het CNR dat met feestnummers scoorde. Nu is Berk de enige platenmaatschappij die veel van zulke nummers uitbrengt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Megaman, dank je voor je reactie. Ook weer helder!

    BeantwoordenVerwijderen