zondag 25 januari 2009

Album Top 100: Laatste week voor Adele

Adele: 19 (1) *** derde week op #1 ***
The Priests met ‘The Priests’ en twee keer the Cats met ‘The Cats Top 100’ weet ze van zich af te houden. Maar dat gaat haar volgende week niet lukken met ‘Working on a dream’ van Bruce Springsteen. En dus staat Adele voor de derde en laatste week op #1 met haar album ‘19’.



Antony & the Johnsons: The crying light (4) *** hoogste eersteweeks ***
De naam van de act klinkt als de titel van een film of een boek. Maar het gaat hier om de Amerikaanse zanger Antony Hegarty uit New York City. In 2000 verscheen zijn debuutalbum ‘Antony & the Johnsons’. Vijf jaar lager gevolgd door ‘I’m a bird now’ dat tot #58 kwam. Het ziet er naar uit het echte succes dit jaar komt, want ‘The crying light’ komt maar liefst binnen op een vierde plek. Het wordt dan ook door velen geroemd. Behalve Antony doen ook Julia Kent (cello), Parker Kindred (drums), Jeff Langston (bas), Doug Wieselman (trompet), Maxim Moston (viool) en Rob Moose (gitaar/viool) op mee.

White lies: To lose my life (65)
Uit Londen komt de band White lies, vernoemd naar de Engelse uitdrukking ‘a white lie’. Wij zouden zeggen: ‘het is een leugen, die niet erg is ,omdat noch de leugen, noch het uitkomen van de leugen, iemand schade zal berokkenen.’ In tegenstelling tot de naam van de band, dragen de drie leden, Harry McVeigh (zang), Charles Cave (gitaar) en Jack Lawrence-Brown, allen zwarte kleren. Hun mooto is dan ook ‘Het leven is geen feestje, het is okay om verdrietig te zijn’. Harry & Jack kennen elkaar van de basisschool, Charles kwam er op de middelbare school bij. Eerst noemden ze zich Fear of flying, maar eind 2007 gingen ze verder als White lies. De band wordt nu al één van de muzikale beloftes van 2009 genoemd. En dan te bedenken dat ze nog geen jaar geleden hun eerst optreden gaven. Dat was op 27 februari 2008. Wellicht heb je ze in augustus op Lowlands gezien of meer recent, op Eurosonic. En zoniet, dan kun je ze 10 maart nog zien in de Melkweg in Amsterdam.

Kreator: Hordes of chaos (66)
Kreator is een Duitse metalband die bestaat uit Miland ‘Mille’ Petrozza (gitaar/zang), Jürgen ‘Ventor’ Reil (drums), Christian 'Speesy' Giesler (bas) en Sami Yli-Sirniö (gitaar). Begin jaren ’80 noemden de groep zich nog Tormentor. ‘Hordes of chaos’ is het eerste album dat bij ons een notering krijgt, en hun veertiende album.

Julian Sas: Wandering between (79)
Het enige hitfeit dat bluesgitarist Julian Sas (Beneden-Leeuwen, 29 mei 1970) op zijn naam heeft staan, is het album ‘Twilight skies of life’ dat in 2005 tot #90 kwam. ‘Wandering between’ is echter niet zijn tweede album, maar inmiddels zijn elfde! Sinds halverwege jaren ’90 heeft Julian zijn eigen band, met tegenwoordig Tenny Tahamata op bas en Rob Heijne op drums. Natuurlijk is Jimi Hendrix één van zijn grote voorbeelden. Hij is echt overtroffen. En over Jeff Beck zegt Julian: “Als ik Jeff Beck hoor begint alles te kriebelen. Hij speelt met zo'n eenvoud en gelijktijdig met zo'n fanatisme. Ongelooflijke klasse.”

Charles Aznavour: Duos (82)
Zeven jaar geleden stond de Armeense Fransman Charles Aznavour (geboren als Shahnour Varenagh Aznavourian op 22 mei 1924 in Parijs), voor het laatst in de Album Top 100. Dat was met ‘Het beste van’ (#13), één van zijn vele verzamelalbums. Maar een duettenalbum was er nog niet. Naar een idee van Lévon Sayan, zijn artistiek adviseur en persoonlijk manager kwam Charles met ‘Duos’. Maar hij zal zeker ook geïnspireerd zijn door ‘Duets’ en ‘Duets II’ van Frank Sinatra in 1993.

‘Duos’ is een dubbelalbum met maar liefst 28 duetten. Van Céline Dion tot Elton John en van Plácido Domingo tot Josh Groban. Het ene album bevat Franstalige duetten, het andere anderstalige duetten. Zo zingt Charles met Herbert Grönemeyer ‘Mes emmerdes’ (in het Frans) en ‘Als es Mir beschissen ging’ (in het Duits). Charles schreef in zijn muziekleven meer dan 1000 nummers, zowel in het Engels, Italiaans, Spaans als in het Duits. Wereldwijd verkocht hij meer dan 100 miljoen albums. Ook op dit album is de moderne techniek toegepast. Charles zingt zowel met Frank Sinatra, Dean Martin als Edith Piaf, die niet meer onder ons zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten