zondag 25 januari 2009

Jan van Brusselband zingt een kinderliedje. Of niet?

Jan van Brusselband: Twee emmertjes (46)

Net als dat het gebruik van woordspelingen (zie onder #96) van alle tijden is, worden ook liedjes van vroeger gebruikt in (pop)liedjes. Zo nam Fungus in 1974 het nummer ‘Kaap’ren varen’ op. De Jan van Brusselband zag wel wat in het (kinder) liedje ‘Twee emmertjes water halen’, zoals het volledig heet. Ze maakten er een vrolijke versie van die je nog veel zult horen in deze ‘feesttijd’. Overigens nam de RK Veulpoepers BV al in 1978 hun versie van het nummer op, op hun lp ‘Diarree’.

De Jan van Brusselband bestaat sinds 1996. Ze spelen niet alleen covers, maar schrijven ook eigen nummers zoals ‘Theezakje’ (in 1998), ‘Ze is de mooiste’ (in 2000) en ‘Las Palmas’ (in 2006). Eigen nummers voeren ruim twaalf jaar na dato, dan ook nog steeds een belangrijk deel van de optredens. En al die tijd wordt de band gevormd door basgitarist/zanger Eric ‘Dumeriek’ Ansems, gitarist Richard ‘Ries’ Ansems (beide geboren op 26 oktober 1971) , drummer Hans ‘Haanske den drummert’ Leferink (16 februari 1974), accordeonist (trekzak) en pianist Robert ‘Ro’ Nijssen (13 juni 1974) en Michel ‘Mies’ van Ingen (20 juni 1974), op gitaar, tin-whistle, dwarsfluit, saxofoon en zang. Sinds 2007 brengt de band een muzikaal theaterprogramma in enkele Brabantse theaters. En eind 2008 tekenden ze een platencontract bij Berk Music, dat resulteerde in de single ‘Twee emmertjes’. Afgelopen zaterdag, 24 januari, ging het dak er af van café De Veerkes in Moergestel, waar ze hun jaarlijkse ‘optreden op zo weinig mogelijk vierkante meters’ gaven.

geen kinderliedje? Twee emmertjes water halen,
Twee emmertjes pompen,
De meisjes op hun klompen,
De jongens met hun houten been,
Rijd maar door mijn poortje heen.

Van je ras-ras-ras,
Rijdt de koning door de plas,
Van je voort-voort-voort,
Rijdt de koning door de poort,
Van je erk-erk-erk,
Rijdt de koning door de kerk,
Van je één, twee, drie!

Zo luidt de oorspronkelijke tekst van ‘Twee emmertjes’. Vóór 1870 bestonden versjes als deze alleen door overlevering, een boek met kinderversjes bestond niet. Na twintig jaar systematisch verzamelen, publiceerde wetenschapper Johannes van Vloten in 1871 zijn vondsten in twee bundeltjes ‘Nederlandsche baker- en kinderrijmen’. De oorspronkelijke betekenis van deze liedjes is echter niet meer te achterhalen. Door de overlevering verloren ze in de loop van de tijd hun oorspronkelijke betekenis.

Maar volgens de Vlaamse antropologe Marita de Sterck is er geen twijfel mogelijk dat ‘Twee emmertjes’ helemaal geen kinderliedje is, maar over sex gaat. Met slechts geringe fantasie is te begrijpen wat er wordt bedoeld met ‘rij maar door mijn straatje heen’ en ‘rijdt de koning door de poort’. We vragen ons af of de Jan van Brusselband daarvan op de hoogte was toen ze ‘Twee emmertjes’ inzongen. Overigens wordt door de meeste mensen het nummer nog steeds beschouwd als een onschuldig kinderliedje, wat blijkt uit deze opname.

4 opmerkingen:

 1. Hallo Megaman!

  Enige tijd geleden waren we erg verguld met de vermelding van onze single “Twee emmertjes” op jouw blogspot. Nu is er een nieuwe single, “Thuis”, en we hopen dat jij ook deze keer weer aandacht aan ons wilt besteden. We hebben namelijk een downloadactie op touw gezet, waarbij een heuse prijs te winnen is!

  Om het gemakkelijk te maken, hebben we hierover een kant en klare tekst gemaakt (zie onderaan de mail), waarvan we hopen dat je die plaatst. Alvast bedankt!

  Groet, namens de Jan van Brusselband,

  Eric Ansems

  Download de JVB naar nr.1 en win!
  Op naar nr. 1 in de hitlijsten!!!

  Jan van Brusselband heeft in 2009 één doel:
  de nummer 1 worden in de Top 100 met de single THUIS.

  Je kunt ons makkelijker helpen dan je denkt! Hoe? Download de single via http://www.zazell.nl/browse_bundle.aspx?bundle_id=335455 voor slechts € 1,09, of op http://www.targetmusic.nl/order?id=817145&rtlo=37194 of op http://muziek.downloaden.nl.msn.com/album/817145-Jan-van-Brusselband-Thuis.html voor €1,30 (klik om een van deze links te volgen). Binnenkort is de single ook te downloaden via Itunes.

  Elke download telt!!

  Hoe en wat kun je winnen?
  Als je de single hebt gedownload stuur je een e-mail naar info@janvanbrusselband.nl en vermeld je naam, adres, telefoon. Geef ook aan waar je hebt gedownload en wanneer.
  Je maakt dan kans op een I-pod shuffle!
  Op 27 juli wordt de winnaar bekend gemaakt via onze website www.janvanbrusselband.nl.

  Volg onze opmars in de Top 100 op www.dutchcharts.nl.

  De Jan van Brusselband is onderweg!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I should notify my pal about this.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Megaman,

  Het klopt dat Marita de Sterck 'Twee emmertjes water halen' in 2008 heeft opgenomen in een boekje met 69 liederen die volgens haar een dubbelzinnige betekenis hebben.
  In het geval van 'Twee emmertjes water halen' heeft zij daarin zeker geen gelijk.

  De echte betekenis van het liedje kan je vinden op: https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/08/20/twee-emmertjes-water-halen/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @anoniem: bedankt dat je ons dit laat weten. Leuk om te lezen wat de oorspronkelijke betekenis is van dit liedje. Dit neemt echter niet weg dat er later wel een andere, dubbelzinnige, betekenis aan het lied is gekoppeld, hetgeen Bert van Zanten ook aangeeft.

  BeantwoordenVerwijderen