zondag 25 januari 2009

Bruce Springsteen schrijft nummer voor soundtrack

Bruce Springsteen: The wrestler (56)

De afgelopen week stond het album ‘Working on a dream’ in de etalage bij Radio 2. Zij hadden de primeur, maar waarom 3FM dj Gerard Ekdom, de grootste Bruce Springsteen fan, niet? Maar het échte nieuws was natuurlijk de aankondiging van Jan Smeets, Mr. Pinkpop, dat Bruce Frederick Joseph Springsteen (Long branch, New Jersey, 23 september 1949), de veertigste editie van Pinkpop zal afsluiten. Niet een half uurtje, nee the Boss geeft een volwaardig concert in Landgraaf, dat naar verluidt € 1 miljoen kost, een vierde van het totale budget van dit festival.

Het laatste hitfeit van Bruce dateert al weer van 2003, toen ‘Waitin’ on a sunny day’ tot #46 kwam. Dat nummer was afkomstig van het album ‘The rising’ uit 2002. Daarna verscheen in 2003 het verzamelwerk ‘The essential’, waarna hij op ‘Devils & dust’ uit 2005 zich toelegde op folksongs. Dat zette hij in 2006 door op ‘We shall overcome: the Seeger sessions’, met uitsluitend nummers van folkzanger Pete Seeger. Tijdens ‘We are one’, het concert voor het Lincoln monument op zondag 18 januari 2009, ter gelegenheid van de festiviteiten rond de inauguratie van Barack Obama, zongen beide zangers het nummer ‘This land is your land’.

Het nummer ‘The wrestler’, de 25ste hit voor Bruce Springsteen, is gebaseerd op een verloren en opnieuw opgepakte vriendschap tussen Bruce en Mickey Rourke, hoofdacteur in ‘The wrestler’. Mickey was bezig met zijn comeback film en vroeg of Bruce daar een nummer voor wilde schrijven. Bruce ging daarop aan de gang, kwam met ‘The wrestler’, en speelde het voor aan Mickey en regisseur Darren Aronofsky. Zij vonden het een geschikt nummer en kregen het voor noppes. Het nummer was voor het eerst te horen in augustus 2008 tijdens het internationale filmfestival in Venetië. Vier maanden later, in december, werd het nummer genomineerd voor een Golden Globe voor het ‘beste originele nummer’. En op 11 januari 2009 won hij die award.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten