zondag 26 oktober 2008

Infinity: na 18 jaar op #1

The Guru Josh project: Infinity 2008 (1) *** eerste week op #1 ***

Twee keer verloor ‘Infinity 2008’ terrein. Op 27 september zakte het nummer van 4 naar #6 en vorige week van 3 naar #4. Deze week stijgt het naar de eerste plaats, waaruit blijkt dat de weg naar boven niet altijd een rechte hoeft te zijn. Uiteindelijk waren er tien weken voor nodig om de bestverkochte single & download te worden. 2008 is vooral een jaar van remixen, maar nog niet eerder heeft een remix dit jaar zo goed gescoord. De oorspronkelijke versie ‘Infinity 1990's... time for the guru’ uit 1990, had destijds zeven weken nodig om de hoogste plaats te bereiken: #3.


‘Infinity 2008’ is het tweede nummer waarvan de remix de eerste plaats bereikte. De eerste was ‘Macarena (bayside boys remix)’ uit 1996; de originele versie ‘Macarena’ kwam in 1993 niet verder dan een vijftiende plek. Bij beide versies waren de Spanjaarden Antonio Romero Monge en Rafael Ruiz Perdigonez betrokken, beter bekend als Los del Rio. Klik hier voor een volledig overzicht van alle #1-remixen dan wel een andere uitvoering van een nummer, waarbij de originele uitvoerenden actief zijn betrokken. Dus geen samples!

the Guru Josh project

Anno 2008 is het niet alleen meer de Brit Paul Walden (=Guru Josh) die verantwoordelijk is voor ‘Infinity 2008’. In 2007 vormde Paul samen met de Ier Darren Bailie (=DJ DazPerz) en de Zweed Anders Nyman (=SnakeByte) the Guru Josh project. Alledrie houden van elektronische muziek en rave musiek uit de jaren ’90. Met hun muziek willen ze de magie van de dance scène uit de jaren ’90 terugbrengen. ‘Infinity 2008’ is slechts een voorproefje van wat ons nog te wachten staat. Er bestaan plannen om ‘Who’s law (is it anyway?)’, zijn tweede en laatste hit (#30 in 1990), ook van een remix te gaan voorzien.


Darren Bailie is geboren in 1974 in Ierland. Hij is al z’n hele leven bezig met muziek en houdt er van te drummen. Dj-en interesseerde hem pas op zijn zestiende, nadat hij op een feestje een dj had zien scratchen. De week daarop schaft Darren een set platenspelers aan om zich in het dj-en en scratchen te bekwamen. In 1999 leerde hij Paul Walden (Guru Josh) kennen en sindsdien zijn het goede vrienden. Een paar jaar geleden begon Darren, inmiddels onder de naam DJ DazzPerz, met produceren, dat serieus werd met zijn eigen mix van ‘Infinity’, dat hem een platencontract opleverde.

Anders Nyman afkomstig uit Malmö in Zweden, begon in 1991 met het draaien van plaatjes. Na acht jaar werd het serieuzer en sindsdien kan hij er zelfs van leven. Als producer SnakeByte heeft hij in de Zweedse muziek scène al naam gemaakt.

mix van de remix

En dan is er nog iemand verantwoordelijk voor het succes van ‘Infinity 2008’. Dat is de Duitse dj Klaas Gerling, die een aantal mixen maakte van het nummer, dat dus op zichzelf al een remix is. Gerling, kortweg DJ Klaas is een veelgevraagd remixer. Drie van zijn remixen prijkten reeds in de Single Top 100: ‘Can't stop playing (Klaas & Micha Moor remix)’ van Dr. Gucho & Gregor Salto (#16 in 2005), ‘Everybody’s free’ van Global deejays feat. Rozalla (#70 in 2007) en pas geleden nog ‘Space’ van Micha Moor (#82). DJ Klaas komt uit Keulen en zit sinds 1998 in het dj-circuit. Samen met collega Micha Moor maakte hij ‘Slip & slide’. ‘Get twisted’ en ‘Confession’ werden grote hits in de Duitse dancelijst. Sindsdien is hij een veelgevraagd remixer en producer. En dat zal met een #1-hit voor ‘Infinity 2008’ alleen nog maar toenemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten