zondag 26 oktober 2008

Album Top 100: Frans & Marianne weer op #1

’t Is weer een gekkenhuis in de Album Top 100! Zes grote albumreleases zetten de top van de Nederlandse albumlijst op z’n kop. De Kaiser chiefs vallen door de mand en debuteren slechts op #16; inderdaad: ‘Off with their heads’. Vijf andere albums komen ineens in de top 10 binnen. In de top 2 zijn alleen de bovenste twee platen van vorige week nog terug te vinden (op #4 en #5), de rest is nieuw. Met als winnaar: wie anders dan Frans Bauer!

Frans Bauer & Marianne Weber: Frans & Marianne (1) *** eersteweeks op #1 ***
Het was al een gekkenhuis rondom Frans Bauer en Marianne Weber natuurlijk: hun single ‘Als ik met jou op wolken zweef’ bereikte een paar weken terug al de eerste plaats, hun concerten in Ahoy liepen in de voorverkoop al zo hard dat er twee nieuwe data zijn bijgekomen (begin december staat het duo vijf keer in een uitverkocht Ahoy) en ook bij de signeersessies die het tweetal de afgelopen week deed ter promotie van het album liep het storm. Een eerste plaats voor hun nieuwe album kón dus gewoon niet uitblijven. ‘Frans & Marianne’ is het vierde duettenalbum van Bauer en Weber. In 1997 kwamen ze ook bovenaan, in 2000 bleven ze steken op #2 en met een kerstalbum kwamen ze eind 2001 tot #6.


Ilse Delange: Incredible (2)
Helaas voor Ilse, zelfs een interview en een a cappella en electrisch optreden bij Pauw en Witteman heeft haar album ‘Incredible’ niet op de eerste plaats kunnen brengen. Het was aan het eind nog knap spannend, maar Ilse bleef op 15% van Frans & Marianne steken. Bij de grootste platenketen van het land is het album trouwens in een uitgebreide versie verkrijgbaar; Delange heeft een deal gesloten om exclusief voor die keten twee extra nummers aan het album toe te voegen: de single ‘Watch me go’ en een liveversie van ‘So incredible’.

AC/DC: Black ice (3)
Honderdvijftig miljoen platen verkocht de Australische hardrockgroep AC/DC in zijn carrière, maar getuige de binnenkomst op #3 zitten er nog genoeg mensen op nóg meer AC/DC te wachten. Gitaarbeest Angus Young (volgend jaar wordt hij vijftig) woont dan ook in Nederland. Zanger Brian Johnson (eerder deze maand 59 geworden) woont in de Verenigde Staten, Malcolm Young in Groot-Brittannië, drummer Phil Rudd in Nieuw-Zeeland en bassist Cliff Williams in de VS. Dat er dan toch nog een nieuw album gemaakt kan worden, mag eigenlijk niet meer dan een wonder heten. Het is hun eerste in acht jaar tijd en de opvolger van ‘Stiff upper lip’ uit 2000.

Danny de Munk: Hart en ziel (6)
Eerlijk gezegd hadden we ‘m niet gemist, maar de laatste albumnotering van Danny de Munk blijkt toch al weer uit 1995 te dateren! Hoog tijd dus voor een nieuwe plaat van deze 39-jarige Amsterdammer die als kindsterretje doorbrak en inmiddels een succesvolle musicalcarrière heeft. De Munk stort zich in ‘Hart en ziel’ op het onvervalste levenslied. “Er is nu meer een schlagerachtige sound”, vertelt hij. “Maar die stijl van vroeger, met die hoge lange uithalen, meer op zang gericht, die is er niet meer en dat vind ik pijnlijk.” Presentator Matthijs van Nieuwkerk spoorde hem anderhalf jaar geleden in zijn talkshow ‘De wereld draait door’ aan om zich op het levenslied te storten. “Ik vind het een enorme eer als je dat door een ander krijgt aangeboden, die daar ook in gelooft.”

John Legend: Evolver (7)
Een binnenkomst in de top 10 voor John Legend, dat zat er wel zo’n beetje in natuurlijk. Ook zijn beide vorige albums bereikten namelijk de bovenste tien. Sterker nog: beide voorgangers kwamen in de top 5 terecht. ‘Get lifted’, het debuutalbum van John Stephens (zoals hij eigenlijk heet) bereikte die vijfde plek pas na exact een half jaar (halverwege 2006), maar de opvolger, ‘Once again’, ging daar al meteen overheen met een binnenkomst op #4 (oktober 2006) en, twee weken later, een top op #2. ‘Evolver’ is een beetje meer van het zelfde, dus wellicht helpen zijn fans hem volgende week alsnog de top 5 in. Waarschijnlijk niet trouwens, want het overgrote deel van de hoge binnenkomers van tegenwoordig zakt simpelweg in de tweede week...

Kaiser chiefs: Off with their heads (16)
Aanvankelijk zou ‘Off with their heads’ van de Kaiser chiefs een week eerder verschenen. Maar doordat er problemen waren met de verpakking, werd het de afgelopen week. En daardoor lopen ze in de Britse albumlijst (voorlopig) hun tweede #1-album mis. Want de afgelopen week kwam AC/DC sinds acht jaar met een nieuw album: ‘Black ice’, en die gaat overal als warme broodjes over de toonbank; bij ons komt het binnen op een derde plek (zie ook daar). ‘Off with their heads’ van de Kaiser chiefs is bij ons hun laagst genoteerde album, na ‘Employment’ (#12 in 2005) en ‘Yours truly, angry mob’ (#1 in 2007). ‘Off with their heads’ is geproduceerd door Mick Ronson, die ook verantwoordelijk was voor ‘Back to black’ van Amy Winehouse, dus daar kan het niet aangelegen hebben. Aan het album werd ook nog meegewerkt door Lily Allen en David Arnold. Op 16 februari geven de Kaiser chiefs in de Heineken Music Hall in Amsterdam.


Ray Lamontagne: Gossip in the rain (48)
Uit Wilton in Maine, komt Raymond Charles ‘Ray’ LaMontagne, geboren op 18 juni 1973. Nadat Ray een nummer van Stephen Stills hoorde, stopte hij met het werken in een schoenenfabriek. Sindsdien heeft hij drie albums uitgebracht, waarvan ‘Gossip in the rain’, nieuw op #48, zijn eerste notering in Nederland is.

Mariza: Terra (55)
Sinds 2002 stond Marisa dos Reis Nunes (Mozambique, 16 december 1973), drie keer met een album genoteerd. ‘Transparente’ uit 2005 kwam het verst: #13. Mariza groeide op in Lissabon, waar ze kennismaakte met de fado, zeg maar het Portugese levenslied. Haar grote voorbeeld is Amália Rodrigues. ‘Terra’ is het vijfde studioalbum van Mariza.

Neal Morse: Lifeline (76)
Neal Morse (Van Nuys, California, 2 augustus 1960), leerde pianospelen op zijn vijfde en even later was de gitaar aan de beurt. Op zijn twintigste schreef hij de twee musicals ‘Hit man’ en ‘Homeland’. In de jaren ’80 verbleef hij enige jaren in Europa. Terug in Amerika begon hij met zijn broer Alan de groep Spock’s beard. In 2002 werd hij Christen en op het album ‘Lifeline’ geeft Neal weer waarom hij die stap heeft gezet. Aan het album werd onder andere meegewerkt door drummer Mike Portnoy van Dream theater. Er is een bonusdisc aan toegevoegd met uitsluitend covers, waaronder ‘Crazy horses’ (the Osmonds) en ‘The letter’ (in de versie van Joe Cocker).

Diego: Sinterklaas en het geheim van het grote boek (88)
Nog zes weken en dan is Sinterklaas jarig. Het is nog even afwachten of we dit jaar ook weer een stroom aan Sinterklaashits kunnen verwachten. Maar een cd is er al, ‘Sinterklaas en het geheim van het grote boek’, behorende bij de gelijknamige film, die op 9 oktober in 130 bioscopen in première ging. De nummers op het album zijn alle geschreven door Diego, oftewel Harold Verwoert. Vorig jaar noemde hij zich nog Coole Piet in de serie ‘De club van Sinterklaas’ op kinderzender Jetix. Maar vanwege een zakelijk conflict is Coole Piet niet meer, maar hebben we nu Piet Diego voor de stichting ‘Regionale Sinterklaas promotie’. Aan de film wordt naast Sinterklaas ook meegewerkt door onder anderen Wieteke van Dort, Tony Neef, Gerard Cox, Christian Nieuwenhuizen en Ben Cramer. Het titelnummer ‘Het geheim’ zingt Diego met Gerard Joling, en komt binnenkort op single uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten