zondag 12 mei 2013

het Goede doel zingt voor alle moeders

het Goede doel: Alle moeders heten mama (43)

Vorig jaar eerde Justin Bieber zijn moeder voor ‘Mother’s day’ (moederdag) met het nummer ‘Turn to you (Mother’s dedication)’. Het was voor het eerst dat een buitenlandse act bij ons scoorde met een moederdag liedje. Dit jaar komt het moederdagliedje weer gewoon uit Nederland maar is eigenlijk voor alle moeders.

Dat liedje heet ‘Alle moeders heten mama’ en wordt gezongen door het Goede doel, dat daarmee in totaal de 21e notering scoort. Niet dat Henk Temming en Henk Westbroek (met baard) het nummer speciaal voor moederdag hebben opgenomen. Ze zongen het al op 16 januari in een aflevering van het programma ‘Ali B. op volle toeren’, dat in 2012 werd opgenomen.

In het programma gaat Ali B. met een bevriende rapper op bezoek bij de iconen van de Nederlandse muziek. De rapper neemt een liedje van het icoon onder handen, het icoon krijgt een week de tijd voor het nummer van de rapper. Mr. Polska, de rapper, kwam met zijn nummer ‘Berghuis’ uit 2010.

iets terug doen

Daarin rapt hij:
“koop een wasmachine voor me moeder
laat me sparen voor een huis op een berg”
Mr. Polska (echte naam Dominik Włodzimierz Groot) kwam op zijn derde van Polen naar Nederland. Zijn moeder zorgde voor hem en zijn zusje. Hij wilde iets terug doen en schreef ‘Berghuis’.

moederliefde

Volgens Henk Westbroek is ‘Berghuis’ eigenlijk een liedje over moederliefde. Daarop schreef hij een liefdesliedje voor alle moeders, Temming na de muziek voor zijn rekening en  ‘Alle moeders heten mama’ was geboren. Polska reageerde daarop met: “Heel tof dat jullie iets van mijn nummer hebben genomen en dat dit er uit is gekomen”.

Ook de bijdrage van Polska met Ali B en Brownie Dutch, die het nummer ‘België’ van het Goede doel (#4 in 1982/1983) onder handen namen, kon op waardering rekenen van de beide Henken. Temming: “Wat leuk zeg” en Westbroek: “Echt te gek, ik ben flabbergasted, zoals dat in goed Nederlands heet.” ‘België 2013 is vooralsnog niet op single uitgebracht, maar zal ongetwijfeld het verzamelalbum halen, dat aan het eind van derde seizoen verschijnt.

favorieten

‘Alle moeders heten mama’ haalt sowieso een ander verzamelalbum: ‘Was alles maar precies zoals het was’ van het Goede doel zelf. Daarop staan de persoonlijke favorieten van Henk en Henk en daar valt ‘België’ niet onder! Gelukkig wel ‘Alles geprobeerd’, onze favoriet. Op 23 mei, de dag voor de release, is de première van het dubbelalbum in Stairway to heaven in Utrecht, het rockcafé van Henk Westbroek en partner Julia Harris.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten