vrijdag 17 september 2010

Hitflits: Ellen ten Damme helpt 3js aan #1-hit

Ze hebben er drie jaar overgedaan, maar uiteindelijk is het de 3js gelukt #1 te komen. ‘Wat is dromen’, de single die ze opnamen met Ellen ten Damme, knalt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Na twaalf hits, waaronder zeven top 10- noteringen, waarvan ‘Hou van mij’ het hoogste kwam (#4), stoten ze eindelijk door naar de eerste plaats. ‘Wat is dromen’ is na ‘Loop met me over zee’ (#7) en ‘Geloven in het leven’ (#9), beide eerder dit jaar, de derde single van het album ‘Dromers en dwazen’. Ellen ten Damme scoort na drie Engelstalige hitjes, waarvan ‘Vegas’ in 2003 het verst kwam (#31), haar eerste grote hit en helpt de 3js daarmee aan hun eerste #1-notering.

‘Nein, Mann!’ van Laserkraft is de enige nieuweling van buiten de top 10. Het nummer stijgt in de tweede week van 31 naar #6.

Vorig weekend vond de finale plaats van Hollands got talent, waarbij Martin Hurkens de derde editie won. Tijdens de finale presenteerde jurylid Gordon zijn nieuwste project: Los Angeles, the voices met het nummer ‘Blijf veilig bij mij’, dat binnenkomt op #16.

Het restant eersteweeks noteringen:
#18 Rihanna: ‘Only girl (in the world)’
#28 Monique Smit: ‘Maak je move’
#33 Ruben Hein: ‘Elephants’
#37 Kings of Leon: ‘Radioactive’
#42 Solomon Burke & de Dijk: ‘What a woman’
#63 Jelle B: ‘Vriendinnen’
#76 Xander de Buisonjé: ‘Een brief’
#83 Hurts: ‘Wonderful life’
#91Christina Aguilera: ‘You lost me’
#95 Max & Macy: ‘Steen voor steen’

In de Album Top 100 is Ilse DeLange al na twee weken haar eerste plaats kwijt. Haar album ‘Next to you’ maakt in de derde week een flinke duikeling, naar de vierde plaats. Niet dat er ineens zo weinig exemplaren van ‘Next to you’ worden verkocht, maar er zijn drie albums die het gewoon beter doen.

De eerste is ‘Mirage’ van Armin van Buuren, dat binnenkomt op de derde plaats. Het album, waar Armin twee jaar aan heeft gewerkt, kent twee gezichten: een trance en een popkant. Op de popkant krijgt hij hulp van Sophie Ellis-Bextor, Nadia Ali, Christian Burns (zanger BBMak) en Adam Young (= Owl city). ‘Mirage’ is na ‘Imagine’ (#1 in 2008), zijn tweede top 10-album.

Weer een stapje hoger, op #2, komt ‘Groots met een zachte G 2010 (jubileumeditie)’ van Guus Meeuwis binnen. De cd bevat vijftien liedjes opgenomen tijdens de optredens die Guus op 12 + 19 juni gaf in het Philips stadion in Eindhoven. Het was de vijfde keer dat hij zijn concertreeks ‘Groots met een zachte G’ deed, en dus waren er speciale gasten, waaronder Rowwen Hèze en Marco Borsato. Naast de cd-uitvoering, is er ook eentje met een dubbel DVD. ‘Groots met een zachte G 2010 (jubileumeditie)’ is van de serie ook direct de meest succesvolle. De andere afleveringen kwamen niet verder dan de vierde plaats. De DVD komt binnen op de tweede plaats van de DVD Muziek Top 30.

En dan blijft er nog maar één album over dat de voorgaande drie is voor gebleven. Dat is ‘Going back’ van Phil Collins dat binnenknalt op de eerste plaats. De eerste single ‘(love is like a) Heatwave’ stond in juli een weekje op #96 genoteerd, maar gaat dankzij de aandacht voor het album (vorige week de hele week op Radio 2), deze week op herhaling op #82. ‘Going back’, een coveralbum met Motown hits, is na ‘No jacket required’ (1x in 1985), ‘… But seriously’ (7x in 1990), ‘Seriously hits … live’ (2x in 1991), ‘Both sides’ (1x in 1993) en ‘… Hits’ (2x in 1998), de zesde #1-notering voor Collins.

einde record

Overigens betekent de #1 van Phil Collins wel, dat er nu een einde komt aan een periode van 32 weken onafgebroken #1-albums door Nederlandse acts. Een absoluut record, behaald door slechts vier acts:
8x: Caro Emerald: ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, van 6 februari t/m 27 maart
1x: Jan Smit: ‘Leef’, 3 april
8x: Caro Emerald: ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, van 10 april t/m 29 mei
1x: Alain Clarke: ‘Colourblind’ (1x), 5 juni
12x: Caro Emerald: ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, van 12 juni t/m 28 augustus
2x: Ilse DeLange: ‘Next to you’, van 4 t/m 11 september

niet eenmalig

Op een vijfde plaats, zo’n 8% onder ‘Next to you’ van Ilse DeLange, komt ‘Together again’ van Jan Keizer & Anny Schilder binnen. Het optreden van de twee op 31 december 2009, tijdens het programma ter ere van de 80ste verjaardag van Mies Bouwman was eenmalig bedoeld, maar de reacties waren zo lovend dat de twee verder zijn gegaan. Er werd een heel album opgenomen en de eerste single ‘Take me to Ibiza’, stond zes weken in de top 10 met een derde plaats als hoogste notering. Vorige week woensdag, 8 september, werd het eerste exemplaar van ‘Together again’ uitgereikt door … Mies Bouwman. Vervolgens verhoogde André van Duin de feestvreugde, door als zijn alter ego Meneer Wijdbeens, de twee een gouden plaat te overhandigen. De handel heeft vertrouwen in een goede verkoop en kocht bij voorbaat meer dan 25.000 exemplaren in.

het is (nog) niet alles goud wat er blinkt

Als Jan Keizer & Anny Schilder voor ‘Together again’ (binnen op #5) een gouden plak krijgen, dan moeten de noteringen daarboven op zijn minst ook goud gehaald hebben, toch? Nee, dat hoeft niet, want bij het bereiken van de goudstatus, gaat het niet om het aantal verkochte exemplaren, maar om het aantal uitgeleverde exemplaren. Het aantal verkochte exemplaren is bepalend voor een notering in de Album Top 100, en van ‘Together again’ is dat nog maar een tiende! Dus het duurt nog even voor die 25.000 daadwerkelijk zijn verkocht.

En dan denk je dat we er zijn met hoge eersteweeks noteringen? Nog niet, want naast de genoemde vier nieuwe noteringen in de top 5, komen er nog twee albums binnen bij de bovenste tien. Op #7 is dat ‘A thousand suns’ van Linkin park. Het is hun vijfde top 10-album, waarvan twee, ‘Meteora’ (in 2003) en ‘Minutes to midnight’ (in 2007) het beste deden: #2.

De andere hoge notering is ‘Beyond hell/ Above heaven’ van Volbeat dat binnenkomt op de negende plaats. Volbeat komt uit Denemarken en bestaat sinds 2001. De basis van de groep werd gelegd door zanger Michael Poulsen die eerst deel uitmaakte van Dominius, een death metal band. In 2000 was hij daar helemaal klaar mee en startte een nieuwe band, nu meer rock georiënteerd. Dat werd in 2001 Volbeat, vernoemd naar ‘Vol.beat’, een album van Dominius uit 1997. In 2005 verscheen het eerste album van Volbeat, ‘The strength / The sound / The songs’, maar de doorbraak kwam drie jaar later met ‘Guitar gangsters & cadillac blood’, dat bij ons de 29ste plaats haalde.

Besluiten we met de overige (12) nieuwe noteringen:
#16 Grinderman: ‘Grindermand 2’
#23 Skunk anansie: ‘Wonderlustre’
#26 Leonard Cohen: ‘Songs from the road’
#40 Robert Plant: ‘Band of joy’
#41 Röyksopp: ‘Senior’
#46 Finalisten van het Junior Song Festival 2010: ‘Junior Song Festival 2010’
#80 Lilian Hak: ‘Old powder, new guns’
#83 Tame Impala: ‘Innerspeaker’
#93 Black mountain: ‘Wilderness heart’
#96 Charlie Dée: ‘Husbands and wives’
#97 Mavis Staples: ‘You’re not alone’
#98 Weezer: ‘Hurley’ (zal Michiel Veenstra leuk vinden!)

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

2 opmerkingen:

  1. Wat stelt je nummer 1 hit voor als je in de download top 50 slechts op 42 binnenkomt? Zijn dit dan zo veel meer verkochte singles dan dat de 41 die boven 3Js en Ellen ten Damme staan aan downloads hebben. Wat een nep en oplichterij. Zelfde laken een pak als die gekochte nummer 1 van Nick en Simon, wat is er hier nog van over na een paar weken.
    Weerspiegelt dit Nederland als muziekkopend land?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoeveel weken al nederlandse #1 in de album top 100 nu?

    BeantwoordenVerwijderen