zondag 12 september 2010

Italianen danken #1-hit aan Spanjaarden

Ricky L. feat. M:ck: Born again (Balearic soul mix) (1) *** eerste week op #1 ***

De strijd om de #1 leek deze week te gaan tussen ‘F**k you’ van Cee-lo Green en ‘Loesje’ van Tony Junior & Nicolas Nox. Maar waar twee honden vechten … loopt de derde er mee heen en dat is Ricky L. feat. M:ck met ‘Born again (Balearic soul mix)’. Na een kleine terugval twee weken geleden van 5 naar #7, steeg het nummer vorige week door naar de derde plaats en pakt deze week de #1. Iets wat niet veel mensen twaalf weken geleden hadden verwacht, toen het nummer op #76 binnenkwam.

Ricky L en M:ck komen uit Italië en heten volgens de burgerlijke stand daar Riccardo Luchini en Michele Coletti. Michele is een man, geboren in Perugia in 1974. In 1997 presenteerde hij een site die informatie geeft over de muzikale roots en ontstaansgeschiedenis daarvan. Als M:ck werkt hij al zo’n tien jaar samen met Ricky L in de club Red Zone in Perugia, waar Ricky de vaste dj is.

met dank aan Spanjaarden

De twee schreven ‘Born again’ samen en namen het al in 2005 op, maar verder dan de clubs kwam het niet. Vervolgens gingen diverse dj’s/remixers er mee aan de gang. Elk jaar verschenen er wel één of meerdere versies van het nummer, maar nog steeds zat daar geen hitversie bij. Tot in 2009 het Spaanse duo Gonzalo Luis & Ramón López, beter bekend als Balearic soul, zich met het nummer gingen bemoeien. Dat bleek een schot in de roos, want deze versie werd al snel door de clubs omarmd. Een hitnotering lag in het bereik en toen de versie tijdens het dansfestijn Sensation, begin juli, veel werd gedraaid, was er geen houden meer aan.

--> prix Italia

Met de #1-positie voor Ricky L. feat. M:ck, is er sinds 2002 weer een Italiaanse act dat zo hoog komt. De voorlaatste was in 2002 ‘Tiziano Ferro’ met ‘Perdono’, dus de Italianen redden het niet vaak bij ons. Sterker, Ricky L feat. M:ck is pas de achtste Italiaanse act dat een #1 scoort in Nederland. Hier volgen ze alle acht:

1983: Ryan Paris: ‘Dolce vita’
1987: Tony Esposito: ‘Papa chico’
1992: Double you: ‘Please don’t go’
1994: Cappella: ‘Move on baby’
1999: Eiffel 65: ‘Blue (dab a dee)’
2001: Gigi d’Agostino: ‘L’amour toujours’
2002: Tiziano Ferro: ‘Perdono’
2010: Ricky L. feat. M:ck: ‘Born again (Balearic soul mix)’

Italiaanstalige #1-hits komen maar weinig voor, want met uitzondering van ‘Perdono’ van Tiziano Ferro, zijn de anderen allen gezongen in het Engels. Toch is er nog een Italiaanstalige #1-hit geweest: ‘Que sera’ van José Feliciano in 1971. Alleen Feliciano is geen Italiaan, maar is geboren in Puerto Rico en woont al jaren in de Verenigde Staten van Amerika.

2 opmerkingen:

  1. Laten we We no speak Americano! niet vergeten als Italiaanstalige nummer 1-hit door niet-Italianen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En deels in het Italiaans: Because we believe - Andrea Bocelli & Marco Borsato. Mafe

    BeantwoordenVerwijderen