zondag 27 januari 2008

Popcorn opnieuw gecoverd

Team x: Popcorn (67)

Precies twee jaar geleden liet Team x voor het eerst van zich horen met ‘Pump up’ dat tot #42 kwam. ‘Pump up’ was een cover van ‘Hung up’ van Madonna (waarin een sample zat van ‘Gimme! Gimme! Gimme! (a man after midnight)’ van Abba). Dit keer gaan de heren voor ‘Popcorn’, dat in 1972 in drie versies een hit werd:
- Hot butter (#12)
- Anarchic system (#10), met op de b-kant zelfs nog een ‘gezongen versie
- Popcorn makers (#1)
Daarna is het nummer nog twee keer gecoverd:
- 2004: Didier Friso (#61), als ‘Popcorn king (popcorn)’
- 2005: Crazy frog (#39)

Maar geen bovenstaande versies is origineel. ‘Popcorn’ werd geschreven door Gershon Kingsley. In 1969 nam hij de eerste versie op voor zijn lp ‘Music to moog by’. In het nummer gebruikt Gershon het instrument de moog-synthesizer, uitgevonden door de Amerikaanse muziekinstrumentenbouwer dr. Robert Moog. Met zijn minimoog maakt Robert Moog de synthesizer bereikbaar voor minder draagkrachtige muzikanten. De klassieke synthesizer was vooral een groot en duur instrument. De Amerikaan Stan Free die achter Hot butter zat, was de eerste die commercieel succes had met de moog.

Achter Team x zitten de producers John Dirne en Roy Poortmans, die al sinds 1998 samenwerken. Ze produceerden nummers voor onder anderen Dj Galaga, Level 2 feat. Dexx en Oliviya. Ook maken ze regelmatig zelf nummers. John Dirne als John Marks, terwijl Roy Poortmans zich Roy Gates laat noemen. ‘Clap your hands’ was het eerste nummer dat ze als Team x opnamen. Het nummer werd echter niet op single uitgebracht, maar belandde wel op verzamelalbums. Vervolgens kwamen ze in 2004 met ‘Your smile’, dat het niet redde. Het succes kwam in 2005 met het eerder genoemde ‘Pump up’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten