zondag 27 januari 2008

Album Top 100: Amy Winehouse vergroot voorsprong

In de Album Top 100 hoeft Amy Winehouse voorlopig niets vrezen, staan Nits sinds negentien jaar weer in de top 10 en beleeft Kayak hun vijfendertig jarig jubileum.

Amy Winehouse: Back to black (1)
Zonder enige moeite houdt Amy Winehouse met haar album ‘Back to black’ stand aan de kop van de Mega Album Top 100. Het verschil met de #2, ‘Who’s your momma’ van Anouk is bijna 50%. Wellicht dat de echte bedreiging komt van de #3, Alain Clarke met zijn album ‘Live it out’. Eerst maar een #1-single en dan zien we wel verder voor Alain!

Nits: Doing the dishes (8)
In de Single Top 100 komt ‘The flowers’ binnen op #88. Precies tachtig plaatsen hoger komt het album ‘Doing the dishes’ de Mega Album Top 100 binnen. Sinds ‘Urk’ uit 1989 heeft de groep van Henk Hofstede, Robert-Jan Stips en Rob Kloet niet meer in de top 10 gestaan. ‘Doing the dishes’ is hun vierentwintigste album. Delen van het proces hebben ze op YouTube gezet. Tijdens dit proces hadden ze genoeg nummers voor wel zes cd’s! Daar bleven zo’n dertig nummers van over, waarvan vijftien nummers op het album terecht kwamen. En die andere nummers? "Die blijven allemaal goed bewaard in de Nits-archieven"!, liet Henk Hofstede weten in ‘TROS Muziekcafé’.

JW Roy: JW Roy (56)
Net als Frits (Spits) Ritmeester is Jan-Willem Roy (12 augustus 1968) geboren in Eindhoven. En dus was Jan-Willem vorige week maandag 21 januari, ook op het feestje van Frits, die zijn 60ste verjaardag en 35-jarig jubileum als radioman vierde. Jan-Willem begon op veertienjarige leeftijd de rockgroep Sez You. In 1995 was hij finalist in de nationale singer/songwritercompetitie. In 1996 verscheen zijn eerste cd, waarop rootsmuziek in Amerikaanse stijl. Hij trad dan ook twee keer op tijdens het festival ‘South by south west’ in Austin, Texas. Na zijn Americana-periode is hij hits gaan schrijven voor Guus Meeuwis. ‘JW Roy’ is zijn eerste album waar hij volledig in het Nederlands zingt, en duetten aangaat met Guus Meeuwis en Ilse DeLange. Eerder had hij al wel een cd in het Brabants opgenomen.

Kayak: Coming up for air (57)
Een jaartje ouder dan Nits, is Kayak, een andere Nederlandse groep. De band werd in 1972 opgericht door Ton Scherpenzeel (toetsen), Pim Koopman (drums), Max Werner (zang), Jean Michel Marion (basgitaar) en Johan Slager (gitaar). De band heeft vele wisselingen ondergaan, en uiteindelijk zijn van de oorspronkelijke bezetting, Ton, Pim en Max over. Samen met Rob Vunderink en Joost Vergoossen (beide gitaar), Cindy Oudshoorn (zang)
en Jan van Olffen (basgitaar), namen ze het album ‘Coming up for air’ op. Ook Kayak heeft het internet ontdekt en dus plaatsen ze daar de promo van het album. Begin dit jaar zijn ze begonnen aan ‘The anniversary tour’. Volgende week zaterdag, 9 februari, staat de groep centraal in het Radio-2 programma ‘TROS Muziekcafé’.

Cat power: Jukebox (63)
‘Jukebox’ is al het achtste album van Cat power, maar pas de eerste dat succes bij ons heeft. Achter Cat power gaat de Amerikaanse singer-songwriter Charlyn Marie Marshall geboren op 21 januari 1972, schuil. Haar eerste album ‘Dear Sir’, verscheen in 1995. In 2000 bracht ze ‘The covers record’ uit, met – de titel zegt het al – alleen maar covers. ‘Jukebox’ had ook ‘The covers record 2’ kunnen heten, want ook nu zijn het allemaal covers die op het album staan. Nummers van onder anderen CCR (‘Fortunate son’), Bob Dylan (‘I believe in you’) en Frank Sinatra (‘Theme from New York New York’). ‘Song to Bobby’ is een eigen nummer en een eerbetoon aan Bob Dylan.

Eels: Useless trinkets b-sides (77)
De laatste hitsingle van Eels dateert al weer van acht jaar geleden. Maar op albumgebied komen we Marc Everett (E) bijna elke twee jaar tegen. ‘Useless trinkets b-sides’ is zijn elfde album en het achtste album dat bij ons een notering krijgt. Het betreft een dubbelcd plus dvd, en bijzondere opnames zoals b-kantjes, filmmuziek en nooit eerder uitgebrachte nummers. Op 3 maart geeft E een optreden in de Oosterpoort in Groningen. Naast bijzondere uitgave, verscheen deze maand het komplete overzicht: ‘Meet the Eels – vol. 1 1996-2006’.

Benny Neyman: Onverwacht (82)
Een al te ijverige journalist van de webredactie van het Brabants Dagblad plaatste op vrijdag 18 januari dat zanger Benny Neyman was overleden. Aanleiding tot de plaatsing was een interview van Benny met Jacques d’ Ancona in het Dagblad van het Noorden, dat klaar lag voor plaatsing. De betreffende redacteur maakte hier op uit dat Benny was overleden. Inmiddels weten we dat Wilhelmus Albertus Neyman (Maastricht, 9 juni 1951), oftewel Benny Neyman, leeft. Het gaat zelfs weer wat beter met hem. De tumoren die bij hem in de onderrug zijn ontdekt, blijken geen uitzaaiingen te hebben. Benny zal waarschijnlijk nog wel een nieuwe chemokuur moeten ondergaan. Het album ‘Onverwacht’ dat deze week op #82 binnenkomt, is al in november uitgebracht. Een geplande tour werd vanwege de kanker afgelast. Vijftien jaar geleden boekte Benny een top 10-album met ‘Dichter bij jou’.

Amy MacDonald: This is the life (84)
Vorige week was ‘This is the life’ van de Schotse zangeres/componiste Amy Macdonald (Bishopbriggs, East Dunbartonshire, Schotland, 25 augustus 1987) de Radio 2 cd. Radio 2 is dus al om, de Britten ook, daar stond het album op de eerste plaats, dus nu wij nog! Amy leerde zichzelf op twaalfjarige leeftijd gitaar spelen door te luisteren naar de liedjes van de eveneens Schotse band Travis. Maar ook the Libertines rekent ze tot haar invloeden.

British sea power: Do you like rock music? (97)
Uit Brighton komt de vierkoppige band British sea power. In februari komen ze twee keer naar ons land voor optredens. Op de zestiende staan ze in Rotown, Rotterdam en een dag later in Paradiso in Amsterdam, en dan kun je zelf horen of zanger/gitarist Yan (Scott Wilkinson), gitarist Noble (Martin Noble), bassist, zanger en gitarist Hamilton (Neil Wilkinson) en drummer Wood (Matthew Wood) zelf van rockmuziek houden. Want dat vragen ze op hun derde album ‘Do you like rock music?’ aan de fans. Het album is opgenomen in Canada en Tsjechië.

Drive by truckers: Brighter than creation’s dark (98)
Net als Cat power (zie onder #63), brengt Drive by truckers uit Athens, Georgia, hun achtste album uit, en is het de eerste die een notering in ons land krijgt. De groep werd in 1996 in Alabama opgericht door Patterson Hood en Mike Cooley. Vorig jaar verliet gitarist Jason Isbell de groep voor een solocarrière. Inmiddels heeft bassiste Shonna Tucker de groep versterkt en naar verluidt doet ze Jason heel snel vergeten. Ze speelt niet alleen bas, ze schreef ook nog drie nummers op het album ‘Brighter than creation’s dark’, dat binnenkomt op #98. De titel komt uit het nummer ‘Checkout time in Vegas’ van Mike Cooley.

Voicst: 11-11 (99)
Dankzij spetterende optredens (ondermeer op Noorderslag), een hitsingle (‘Everyday I work on the road’) en bijna een top 10-notering voor het album ‘ A tale of two devils’, behaalt ‘11-11’, hun debuutalbum uit 2004, alsnog een notering. Zij het net binnen op #99, maar binnen is binnen! Voicst kon 2008 niet beter beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten