vrijdag 3 juni 2016

Hitflits: Broederliefde wint hiphop battle van GlowInTheDark & SFB

De afgelopen week ging de strijd om de eerste plaats in de Album Top 100 tussen twee hiphopgroepen. SFB gesteund door het dj/producers duo GlowInTheDark, bestaande uit Albert Harvey & Kevin Ramos, bracht het album Lituatie uit. Daarnaast deed Broederliefde een aanval op de eerste plaats, die vorige week in handen was van Dangerous Woman van Ariana Grande.
Na een week waarin de spatten ervan afvlogen is de winnaar … Broederliefde! Nadat Beyoncé het hiphopgezelschap twee keer van de eerste plaats had verdrongen, zijn ze deze week weer sterker dan de rest. En daarmee staat Hard Work Pays Off 2 in totaal voor de derde week op de eerste plaats. Grande zakt naar de vierde plaats.

Overigens moet Broederliefde volgende week de eerste plaats alweer afstaan aan een andere Nederlandse artiest: Gerard Joling. Vandaag verscheen zijn nieuwe album Lieveling, waarvoor hij de komende week diverse instores doet. Het moet raar lopen wil hij zijn vijfde #1-notering mislopen.

TOP 5

1. (2)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (derde week)
2. EW  GlowInTheDark x SFB: Lituatie
3. (3)   Drake: Views
4. (1)   Ariana Grande: Dangerous Woman
5. (8)   Adele: 25

Adele is in het land. Afgelopen woensdag gaf ze het eerste van vier concerten in de Ziggo Dome, dat zeer goed is ontvangen. Het gevolg is dat haar albums weer in de lift zitten: 25 gaat van 8 naar #5, 21 stijgt van 31 naar #24. En in de Midprice Album Top 50, de lijst met goedkopere albums, stijgt 19 van 13 naar #10. Deze verschuivingen zijn naar aanleiding van het eerste concert, de drie resterende concerten zitten niet in deze lijsten verwerkt. Dus volgende week zit er vast nog wel meer in voor haar albums.

populairste album aller tijden

Vandaag verscheen een persbericht waarin gemeld werd dat 21 van Adele nu het meest succesvolle album in de Mega Album historie is. Basis hiervoor is het aantal punten dat het album heeft, 16 meer dan Brothers In Arms van Dire Straits, volgens de site van Dutch Charts. Daarin krijgt een album op #1 100 punten en de #100 1 punt.

Het aantal punten zegt echter niets over het aantal verkochte exemplaren, want de meeste verkopen vinden nog steeds plaats in het najaar, maar tellen bij een puntensysteem even zwaar mee. Daarom wordt voor de jaarlijsten sinds 1978 afgestapt van het puntensysteem en worden de echte verkopen gehanteerd. Lijsten die wij jaarlijks ook hanteren voor de Jaarflits en de Megajaarman.

maar (nog) niet meest verkocht

Volgens een artikel in dagblad Trouw van 14 juli 1995, was Strauss & Co van André Rieu met 700.000 exemplaren, het op zes na bestverkochte album in Nederland. In het puntenoverzicht staat het album op een 66e plaats. De soundtrack van Gréase, was destijds met bijna 1 miljoen exemplaren, het meest verkochte album. Dat aantal heeft 21 (nog) niet bereikt. Vermoedelijk zit 21 tussen de 500.000 – 600.000. Brothers In Arms zit daar onder. Overigens moet je die bestverkochte aantallen niet helemaal letterlijk nemen. Vaak ging het (in het nog digiloze tijdperk) om uitgeleverde exemplaren.

Terug  naar de Album Top 100, met nog de volgende eerste weeks noteringen:
#7 Fifth Harmony: 7/27
#15 Bökkers: Live & Knetterhard
#16 B-Brave: Los (De Eerste Date, #2 in 2014, stijgt door van 81 naar #67)
#17 Flume: Skin
#49 Daniel Romano: Mosey
#72 Tony Joe White: Rain Crow
#80 Frost: Falling Satellites
#85 Miles Davis & Robert Glasper: Evreything’s Beautiful
#94 Lacuna Coil: Delirium

SINGLE TOP 5

1. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (zevende week)
2. (2)   Justin Timberlake : Can’t Stop The Feeling
3. (3)   Calvin Harris feat. Rihanna: This Is What You Came For
4. (17) B-Brave feat. Sevn Alias: One Night Stand (voor beiden de eerste top 10-hit)
5. (4)   Cheat Codes x Kris Kross Amsterdam: Sex

Nieuw bij de bovenste tien is ‘This Girl’ van  Kungs vs. Cookin’ On 3 Burners, dat in de vijfde week van de 13e naar de 8e plaats stijgt.

GlowInTheDark & SFB mogen dan de eerste plaats gemist hebben in de Album Top 100, wel komen acht van de twaalf tracks van hun album Lituatie de Single Top 100 binnen, waarmee het totaal op tien uitkomt. In totaal zijn de tracks ruim 2 miljoen keer gestreamd. De tracks worden gezongen door Philly Moré, tenzij anders vermeld.
#42 (68) Dansen Op De Labanta (tevens topsprinter)
#51 Belazerd, met Lil’ Kleine
#55 Met Je Zijn, met Ronnie Flex
#57 Anders, met Emms
#77 Onderweg Naar Morgen
#79 Credo Santana, met Ronnie Flex
#81 Wekker, x SFB (stond twee weken geleden een weekje op #97)
#83 Wat Doe Jij
#95 Ik Kom Eraan
#96 Fine China, als GlowInTheDark & SFB
Ronnie Flex kan er weer twee hits bijschrijven, waarmee zijn totaal uitkomt op 14. Lil’ Kleine staat dankzijn zijn bijdrage aan ‘Belazerd’ op 13 nieuwe noteringen dit jaar.

‘Ow Shit’ en ‘Elleke Keer’ staan op #113 respectievelijk #103 in de Bubbling Under.

Rest nog de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#73 Side2side feat. René Froger: Forget My Name
#76 Walking On Cars: Speeding Cars
#87 Major Lazer feat. MOTi, TY Dolla $ign, Wizkid & Kranium: Boom

Grote afwezige in deze Single Top 100 is ‘Sing’ van O’G3NE. De drie zussen zongen het nummer vorige week zaterdag tijdens De Beste Zangers van Nederland en dat maakte opnieuw veel indruk. Ondanks dat het nummer veel is gedownload, krijgt het geen notering, maar treffen we het pas op de 156e  plaats aan in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100.

Dan doet ‘Clown’, dat O’G3NE twee weken geleden in het programma zong, het met een 64e plaats (gestegen vanaf #72), nog niet zo gek. Dat nummer werd ook veel gedownload, maar ook gestreamd. Morgen staat de muziek van Willeke Alberti centraal of toch niet?!

Niet alleen Adele is in Nederland, maar ook Beth Hart en Bonnie Raitt, die vandaag (Beth) dan wel morgen (Bonnie) optreden tijdens de eerste editie van het Holland International Blues Festival in Grolloo. Daar gaan we dus even langs. Mooi (muzikaal) weekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten