zondag 29 mei 2016

Albumflitsen bij week 22 – 28 mei 2016

#1 Ariana Grande: Dangerous Woman
Vrij snel na haar tweede album My Everything (#3 in 2014), begon de Amerikaanse Ariana Grande-Butera aan haar derde album, dat als werktitel Moonlight kreeg. Tijdens haar eerste wereldtournee, de ‘Honeymoon Tour’, die haar vorig jaar ook naar Nederland bracht voor twee concerten, en tijdens de nazomer van 2015, werkte Grande aan het album.

De definitieve titel werd begin dit jaar onthuld: Dangerous Woman, omdat deze beter weergeeft zoals ze nu is: een sterke vrouw. Grande: “voor mij is een gevaarlijke vrouw een vrouw die niet bang is om een standpunt in te nemen, die zichzelf is en die eerlijk is naar zichzelf en anderen.”

Die anderen, haar fans, dragen haar inmiddels op handen. Na twee Amerikaanse #1-albums, behaalde Dangerous Woman dit weekend niet alleen de eerste plaats in ons land, maar ook in de Britse en Australische albumlijst. Aan zeven van de elf nummers leverde Grande  tekstbijdragen, dat samen met haar is geproduceerd door Max Martin en Savan Kotecha. Daarnaast werkten Nicki Minaj, Lil’ Wayne, Future en Macy Gray mee.

#5 Eric Clapton: I Still Do
De oudjes doen het nog goed deze week. Straks de 75-jarige Bob Dylan, nu zijn 4-jaar jongere collega Eric Patrick Clapton. In tegenstelling tot het album van Dylan, dat alleen covers herbergt, brengt Clapton op I Still Do, voornamelijk eigen nummers. Onder de enkele covers zit ook een nummer van Bob Dylan: ‘I Dreamed I Saw St.  Augustine’ uit 1967.  I Still Do, zijn 23e studioalbum, is de 17e top 10-notering voor Eric Clapton.

#7 Bob Dylan: Fallen Angels
Vorige week dinsdag, 24 mei, was de 75e verjaardag van Robert Allen Zimmerman, ofwel Bob Dylan. Na Shadows In The Night (#2 in 2015), komt Dylan opnieuw met een coveralbum. Op Fallen Angels, zijn 37e studioalbum, brengt Dylan nummers waarvan de oorsprong ligt in de jaren 30, 40 en 50 van de vorige eeuw.

#24 Jungle By Night: Traveller
Op hun vierde album Traveller tapt de Amsterdamse band Jungle By Night uit een ander vaatje dan op hun vorige albums. Traveller is minder dansbaar, en grijpt meer terug op de psychedelische rock uit de jaren ’70. De titel, Traveller, slaat op de vele reizen dat het negenkoppige gezelschap de afgelopen jaren deed, langs zalen in onder andere de Verenigde Staten van Amerika en Canada.

#27 Murda: We Doen Ons Best
De single ‘Niet Zo’ feat. Ronnie Flex (deze week op #55, gestegen vanaf #80) ging het album We Doen Ons Best van Murda al voor. Naast Ronnie Flex werkten Jonna Fraser, Ali B, Adje, Hef, Mafe, Caza, SBMG, Jandro, Cartiez, Raynor Bruges, Hans Grants en Dabutes mee aan het album. Murda is het alter ego van Önder Doğan, geboren in Amsterdam-Noord. In 2010 nam hij als Önder met FS Green het album De Kassier: Een Monnie Album op, dat tot #55 kwam.

#42 Katatonia: The Fall Of Hearts
Tussen 1992 – 2001 bestonden er twee bands met dezelfde naam, alleen de spelling verschilde. De ene band heette Catatonia (met een C dus) , maakte alternatieve rockmuziek en opereerde vanuit Groot-Brittannië. De andere band heet Katatonia (met een K dus), komt uit Zweden en maakt sinds 1991 (met tussenpozen) metal. The Fall Of Hearts is inmiddels het tiende studioalbum, waarop voor het eerst Daniel Moilanen (sinds 2015) en Roger Öjersson (nieuw lid dit jaar), meespelen.

#92 Richard Ashcroft: These People
Zowel in onze albumlijst als die van de Britten, is Alone With Everybody nog steeds zijn best genoteerde album. Bij ons kwam het tot #41, in zijn thuisland reikte het tot de 1e plaats. Dat was allemaal in 2000, toen Richard Paul Ashcroft, voormalig zanger van the Verve, zijn eerste soloalbum uitbracht. Daarna volgden Human Conditions (in 2002) en Keys To The World (#49 in 2006). Exact tien jaar later komt Ashcroft met de opvolger, These People, dat  bij ons op #92 en in eigen land op #3 binnenkomt.

#98 Ziggy Marley: Ziggy Marley
Hits scoort Ziggy Marley, de oudste zoon van wijlen Bob Marley, al lang niet meer. De laatste, zijn vierde was in 1991: ‘Good Time’ and the Melody Makers (#78). Daarna scoorde Ziggy pas weer in 2014, 23 jaar later, met het album Fly Rasta dat een weekje op #64 stond. Veel langer dan één week zal zijn zesde studioalbum, Ziggy Marley, het ook niet volhouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten