maandag 11 juli 2016

Albumflitsen bij week 28 - 9 juli 2016

In de Hitflits hebben we al onthuld dat Coldplay de eerste plaats behoudt met A Head Full Of Dreams. Hier stippen we (kort) de acht nieuwe noteringen aan.

#21 Blink-182: California
De Amerikaanse punkband Blink 182 (nog zonder streepje) scoorde tussen 1999 – 2004 vier hits in ons land, waarvan ‘All The Small Things’ het verst kwam: #39 in 2000. In 2005 stapte  Tom DeLonge, zanger-gitarist en één van de oprichters, uit de band. In 2009 volgde een reünie, vervolgens namen ze in 2011 het album Neighborhoods op, dat bij ons tot #58 kwam.

Maar in januari 2015 maakte DeLonge, bekend nu definitief met de band te stoppen. Het boterde niet zo goed meer met de andere leden en bovendien was hij het niet eens met de muzikale koers die de anderen wilden varen. Hij schijnt de opmerking gemaakt te hebben ‘waarom Blink 182 nog bij elkaar was’.

beste notering

De overige leden gingen op zoek naar een andere gitarist en vonden die in Matthew Thomas ‘Matt’ Skiba, frontman van Alkaline Trio. Met hem doken Mark Hoppus (basgitaar, zang) en  Travis Barker (drums, percussie) de studio in en namen California op. Zowel in onze albumlijst (#21) als die van de Britten (#1), is het hun hoogst genoteerde album.

#32 Rico & Sticks: #OpgezwolleTotNu
Tot 2007 maakten Junte Uiterwijk (Sticks) en Ricardo McDougal (Rico) deel uit van het  Zwolse hiphop trio Opgezwolle. Er kwam een einde aan Opgezwolle, nadat Peter Blom alias DJ Delic een wereldreis wilde gaan maken. twee jaar daarna gingen Rico & Sticks samen met ART, James en Typhoon verder onder de naam Fakkelbrigade. Zowel Sticks als Rico brengen soloalbums uit.
In 2015 zetten ze samen de Alpha tent op Lowlands op z’n kop. Daarna stonden ze in een uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam en deden diverse andere festivals aan als #OpgezwolleTotNu. Daarop speelden ze oude nummers van Opgezwolle en nieuwe nummers. Het gevolg is vraag naar ouder werk. Dat is er nu met de box #OpgezwolleTotNu met vijftien cd’s met demo’s, b-kantjes en bonustracks. Deze box krijgt een notering op de 32e plaats.

#66 Opgezwolle: Vloeistof [2016] Limited LP
Naast de box worden een aantal elpees opnieuw uitgebracht. In mei leidde dat al tot een notering voor Spuugdingen Op De Mic (#37). Nu volgt Vloeistof, oorspronkelijk uit 2003 (toen #46), deze week binnen op #66. En op 18 november volgt Eigen Wereld uit 2006 (toen #4).

#33 Maxwell: BlackSUMMERS’ night
Al in 2012 zou de Amerikaanse zanger Maxwell komen met het vervolg op zijn vierde album  BLACKsummer’s Night (#31 in 2009). Maar een geplande tour, waarbij hij nummers van al zijn albums zou brengen, waaronder het geplande album, werd gecanceld vanwege stemproblemen. Vier jaar later is het album, BlackSUMMERS’ night (let op de spelling!) er alsnog. Beide albums maken deel uit van een trilogie. Dus we zijn benieuw hoe de spelling van het volgende album er uit zal zien!

#35 Roy Orbison: Collected
De 3cd-box Collected van Roy Orbison is de 30e in de serie Collected, uitgebracht door platenmaatschappij Universal, die een notering krijgt. Tot twee keer toe bereikte een album in deze serie de eerste plaats: van J.J. Cale (in 2006) en Creedence Clearwater Revival (in 2008).
Andere noteringen waren er onder andere voor Golden Earring, Joe Jackson en Trijntje Oosterhuis.

De samenstelling van de box is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Alex Orbison, zoon van wijlen Roy Kelton Orbison. De derde cd van Collected bevat bijzondere opnames, waaronder niet eerder uitgebrachte duetten met onder andere Johnny Cash, Bono en Emmylou Harris. Daarnaast bevat deze cd demo’s en nummers van het album One Of The Lonely Ones, dat in 2015 verscheen. Orbison scoorde in de jaren ’60 diverse hits zoals ‘Only The Lonely’ en ‘Oh, Pretty Woman’. In 1977 leek zijn carrière voorbij, toen hij werd getroffen door een hartaanval.
Het loopt echter anders. In 1987 gebruikt filmmaker David Lynch het nummer ‘Dreams’ in zijn film ‘Blue Velvet’, waarvan de soundtrack een hit wordt. Orbison besluit, ondanks waarschuwingen, weer op tournee te gaan. Met de door George Harrison opgerichte supergroep The Traveling Wilburys maakt hij zijn comeback. Samen met Jeff Lynne en leden van U2 neemt Orbison het album Mystery Girl op, waarvan ‘You Got It’ op single wordt uitgebracht. Het succes daarvan (#4 in 1989) en het album (#1), heeft hij niet meer mogen meemaken. Op 7 december 1988 krijgt ‘The Big O’ opnieuw een hartaanval, die hem fataal wordt. Hij werd slechts 52 jaar.

#39 Eric Clapton and Guests: Crossroads Revisited – Selections From The Crossroads Guitar Festivals
De fans van Eric Clapton worden op hun wenken bedient, want Mr. Slowhand komt na I Still Do, zijn 23e studioalbum, deze week op #29, alweer met een nieuw album. Dit keer geen nieuwe nummers, maar nummers die hij in de jaren speelde met gitaarlegenden als B.B. King en J.J. Cale.

Het zijn niet alleen opnamen met legenden, maar ook met nog in leven zijn gitaristen als John Mayer, Ronnie Wood, Carlos Santana, Jeff Beck, Derek Trucks, Buddy Guy en Steve Winwood. De 41 opnamen dateren van de Crossroads Guitar Festivals in 2004, 2007, 2012 en 2013. Clapton, zelf ex-verslaafde, organiseerde deze festivals om geld in te zamelen voor zijn in 1998 opgerichte Crossroads Centre in Antigua, een kliniek voor verslaafden.

#70 Fates Warning: Theories Of Flight
Drie jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de Amerikaanse metalband Fates Warning uit Connecticut. Toen scoorde de band, die al sinds 1983 bestaat, met het album
Darkness In A Different Light, dat een weekje op de 90e plaats doorbracht. Met Theories Of Flight, inmiddels het twaalfde album, loopt het nu al beter af, want het komt binnen op de 70e plaats. Door de jaren heen is de bezetting gewisseld, maar sinds 2013 is er volgens oprichter en zanger Ray Alder rust in de tent en heeft hij de beste mensen om zich heen verzameld.

#75 Anbu: Het Zonnige Zuiden
Het Zonnige Zuiden zou Venlo kunnen zijn, de standplaats van Anbu Nevlo (Nevlo is een anagram van Venlo). In 2014 richtte Jiri Taihuttu, samen met Menno Hinssen alias MennoBoomin en Dylan Johnson, het hiphopcollectief Anbo Nevlo op. Jiri, broer van Jim Taihuttu van Yellow Claw, is het creatieve brein van de groep. Na een aantal mixtapes is Het Zonnige Zuiden hun eerste album.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten