vrijdag 15 juli 2016

Hitflits: Broederliefde voor derde keer terug naar #1; ‘One Dance’ evenaart ‘Dromen Zijn Bedrog’ en veel North Sea Jazz

De concerten van Coldplay in de Amsterdam ArenA liggen inmiddels ruim drie weken achter ons. Het effect van die concerten op de verkoop van hun catalogus, waaronder het album A Head Full Of Dreams is dan ook grotendeels uitgewerkt, waardoor het album na twee weken bovenaan gestaan te hebben, naar de tweede plaats zakt.

En wie springen in het ontstane gat? Broederliefde! Hun album Hard Work Pays Off 2 stijgt in de elfde week terug naar de eerste plaats en staat in totaal voor de zesde week bovenaan.  Inmiddels is het de derde keer dat het album terug stijgt naar de eerste plaats en dat zal vast niet de laatste keer zijn.
Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde is pas het elfde album in de Mega-historie dat voor de derde keer terug stijgt naar de eerste plaats. Het meeste aantal keren heeft Adele op haar naam geschreven. Haar tweede album 21, steeg niet minder dan zeven keer terug naar de eerste plaats!

Zover is Hard Work Pays Off 2 nog lang niet, maar een vierde keer zit er zeker in. Volgende week zal Broederliefde hun eerste plaats even kwijtraken aan Dicht Bij Mij, het nieuwe album van volkszanger Henk Bernard en daarna vervolgen de hiphoppers uit Rockanje hun opmars gewoon weer!

ALBUM TOP 5

1. (2)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (zesde week op #1)
2. (1)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
3. (5)   Drake: Views
4. (4)   Adele: 25
5. EW  Josylvio: Ma3seb

Deze week zijn er twaalf eerste weeks noteringen, die we in twee groepen verdelen. Over de tweede groep zo dadelijk meer, hier volgt het restant uit de eerste groep van zes:
#13 Biffy Clyro: Ellipsis
#35 Schoolboy Q: Blank Face LP
#49 the Avalanches: Wildflower
#65 Róisín Murphy: Take Her Up To Monto
#82 Car Seat Headrest: Teens Of Denial

North Sea Jazz laat 19 sporen na

De tweede groep betreft albums van acts die een link hebben met de 41e editie van het North Sea Jazz festival, dat vorig weekend werd gehouden in Rotterdam en te volgen was op NPO Radio 2 + NPO 3. Die tweede groep van zes nieuwe albums, hebben we opgenomen in de totale groep van negentien albums van acts die optraden. Daarvan gaan er elf op herhaling en stonden er twee vorige week al genoteerd.
Hier volgen ze alle negentien met aan het einde tussen haakjes de hoogste stand tot deze week. Als er niets staat, betreft het een nieuw album of eentje van voor 2016. Staat er EW, dan is het een eerste weeks notering. Staat achter de titel niets, dan is het een album uit 2016. Anders is dat het jaar dat het album is uitgebracht:

#12 (65) Gregory Porter: Take Me To The Alley (5)
#20 Ibrahim Maalouf: Red & Black Light (41)
#22 (78) Anderson.Paak: Malibu (18)
#24 Snarky Puppy & Metropole Orkest: Sylvia (20)
#37 Kawasi Washington: The Epic (30)
#36 Ibrahim Maalouf: Kalthoum (21)
#40 Vintage Trouble: 1 Hopeful Rd. (44)

#53 EW Jacob Collier: In My Room
#54 Snarky Puppy: Culcha Vulcha (69)
#56 EW Level 42: Collected
#59 St. Germain: St. Germain (11)
#66 Jungle By Night: The Traveller (24)
#79 EW Allen Stone: Radius
#85 Ibrahim Maalouf: Illusions (27)
#87 EW Hiromi: Spark
#89 Joe Bonamassa: Blues Of Desperation (2)
#97 Simply Red: Big Love (2)
#98 Ibrahim Maalouf: Dia (Diagnostic + Diasporas + Diachronism) (69)
#99 EW Kandace Springs: Soul Eyes

De Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf was de zogenaamde ‘artist in resident’ oftewel de artiest die alle avonden optrad. De drie optredens bezorgen hem geen windeieren, want vier van zijn albums gaan op herhaling.

Met negentien noteringen, wordt er dit jaar geen record geboekt zoals vorig jaar met drieëndertig noteringen. Maar de negentien noteringen zorgen er wel voor dat de Album Top 100 flink is opgeschud, ook al is dat slechts voor één week.

goedkoop

Niet alleen de Album Top 100 wordt overstroomd met NSJ-acts, ook de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, krijgt tijdelijk wat NSJ-acts op bezoek. Dat zijn de volgende vijf, De notering rechts tussen haakjes is die uit de Album Top 100:
#1 (23) Gregory Porter: Liquid Spirit (1)
#4 (6)  Typhoon: Lobi Da Basi (1)
#20 Gregory Porter: Be Good (10)
#28 St. Germain: Tourist (3)
#42 Pharrell Williams: G I R L (2)

SINGLES

Wie had dat dertien weken geleden gedacht dat ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla het na dertien weken nog vol zou houden bovenaan de Single Top 100? Wij zeker niet. Inmiddels heeft ‘One Dance diverse nummers achter zich gelaten en stoomt op naar het nummer met het meeste aantal weken op de eerste plaats: ‘Que Si, Que No’ van Jody Bernal, vijftien weken in 2000. Maar eerst kruist ‘One Dance’ deze week de degens met ‘Dromen Zijn Bedrog’ van Marco Borsato, dat in 1994 ook dertien weken bovenaan stond. Nog twee weken te gaan om Jody Bernal te evenaren.

Katy Perry doet oproep om samen te komen in de wereld

Of dat gaat lukken, hangt af van de verrichtingen van ‘Rise’ van Katy Perry, een nummer dat nu zeer actueel is met de aanslag donderdag in Nice. Het nummer gaat over samenkomen in de wereld en is het thema voor de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Voor ‘Make Me’, de nieuwe single van Britney Spears feat. G-Eazy hoeft Drake c.s. niet te vrezen. Beide nummers zijn voorlopig alleen als download beschikbaar en kunnen via Apple Music worden gestreamd.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (dertiende week)
2. (2)   Justin Timberlake : Can’t Stop The Feeling
3. (4)   Deorro feat. Elvis Crespo: Bailar
4. (3)   Kungs vs. Cookin’ On 3 Burners: This Girl
5. (9)   Broederliefde: Jungle (vorige week hun eerste top 10 notering en deze week top 5)

Update 21.00 uur: ‘One Dance’ veertiende week aan kop in Britse hitparade.

Heeft ‘One Dance’ in ons land (nog) van geen dreiging te duchten, in de Britse hitparade is dat wel anders. Na vier weken  ‘Kungs’ van Kungs vs. Cookin’ On 3 Burners, deed deze week ‘Don’t Let Me Down’ van Chainsmokers feat. Daya een serieuze aanval op de eerste plaats. Uiteindelijk is het toch weer ‘One Dance’ dat de strijd wint, met een verkoopaantal van 54.726 (12.171 downloads/cd-singles, 42.555 streams). Het verschil tussen beide nummers is slechts 3.615 stuks, ofwel nog geen 7%. Ter vergelijking: het verschil tussen ‘One Dance’ en ‘Can’t Stop The Feeling’ bij ons is ruim 14%.

evenaring binnen bereik

Net als bij ons heeft ‘One Dance’ in Groot-Brittannië nog twee weken te gaan om het record van meeste aantal weken op de eerste plaats, te evenaren. Daar is de recordhouder ‘Everything I Do (I Do It For You)’ van Bryan Adams, dat in 1991 zestien weken bovenaan de Britse hitparade stond.

Terug naar onze hitparade voor de grootste stijger ofwel de topsprinter. Die wordt deze week geleverd door MØ met ‘Final Song’, dat in derde week flink doorstijgt naar de 50e plaats, een winst van 32 plaatsen!

Tot slot nog werpen we nog even een blik op de drie eerste weeks noteringen:
#84 Sak Noel & Salvi feat. Sean Paul: Trumpets
#89 Bastille: Good Grief
#99 Fifth Harmony feat. Fatty Wep: All In My Head (Flex)

Luister aanstaande zondagavond naar Hans Schiffers op NPO Radio 2 met een selectie uit de nieuwe albumlijst. Dit weekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten