zondag 17 juli 2016

Albumflitsen bij week 29 - 16 juli 2016

Broederliefde pakt opnieuw, nu voor de derde keer, de eerste plaats terug in de Album Top 100 (zie de Hitflits). Het is nu nog de grote vraag of ze die volgende week weten te prolongeren of dat een andere act de eerste plaats pakt.

Zowel Henk Bernard als Michael Kiwanuka brachten vrijdag een nieuw album uit, Beide bereikten met hun vorige album de eerste plaats, dus waarom nu niet weer? Of wordt het Beyoncé, die dit weekend in het land was voor twee optredens? Vrijdag weten we het! Nu over naar de nieuwe noteringen van deze week.

#5 Josylvio: Ma3seb
Zijn eerste drie voornamen, Joost Theo Sylvio, kreeg Josylvio van zijn Nederlandse moeder, de andere drie, Yussef Abdelgalil Dowib, van zijn Egyptische vader. Josylvio woont in Naarden, en maakt straatraps. Want ook in het Gooi worden drugs gebruikt.
Josylvio zat op een ZMOK-school, een school voor leerlingen met specifieke problemen. Uit die tijd kent hij ook zijn producer, Esko. Met hem nam hij het album Ma3seb op, dat in het Arabisch gestrest betekent. Aan het album werkten onder andere Lijpe, Hef, Cho en Sevn Alias mee.

tiende Nederlandse hiphopper dit jaar

Na Lil’ Kleine, Broederliefde, GlowInTheDark, Sevn Alias, SBMG, Boef, Jonna Fraser, Lijpe en Cho, is Josylvio al de tiende Nederlandse hiphop act dat dit jaar met een album scoort. Met uitzondering van Lijpe (#13) en Jonna Fraser (#11), haalden ze alle een top 10-notering.

#13 Biffy Clyro: Ellipsis
De Schotse band Biffy Clyro scoorde slechts één hit in ons land: ‘Many Of Horror’ (#66 in 2010). Uit de albumnoteringen blijkt dat deze band geen hits nodig heeft om te scoren.
Opposites bereikte in 2013 de 22e plaats en Ellipsis, hun zevende studioalbum, komt deze week binnen op de 13e plaats. ‘Animal Style’ is de single en werd door 3FM uitgeroepen tot Megahit, maar geflopt. Maar zoals gebleken, hits hebben deze jongens niet nodig.

#35 Schoolboy Q: Blank Face LP
Quincy Matthew Hanley, klinkt niet echt als je wilt rappen. En dus werd het ScHoolboy Q, geboren op een militaire basis in Wiesbaden, dat in 1986 nog bij West Duitsland hoorde, nu Duitsland. Met zijn moeder vertrok hij naar Texas. In Los Angeles groeide hij verder op, waar hij zich dan ook heeft gevestigd. Blank Face LP is zijn vierde studioalbum, waaraan onder andere Kanye West en Miguel meewerkten. Op 9 december staat Schoolboy Q in TivoliVredenburg in Utrecht.

#49 the Avalanches: Wildflower
Als je regelmatig naar Radio 2 luistert (volgens sommigen het nieuwe 3FM), dan heb je het nummer ‘Frank Sinatra’ van the Avalanches voorbij horen komen. Niet alleen ’s avonds (‘De Staat van Stasse’), maar ook overdag (‘Stenders Platenbonanza’).

Het nummer ‘Frank Sinatra’ (de ene helft zet de radio uit, de ander juist wat harder) is afkomstig van Wildflower, het tweede album van the Avalanches. Deze Australische groep werd in 1997 opgericht door Robbie Chater, Tony Di Blasi en Darren Seltmann. Vier jaar later scoorden ze hun enige hit, ‘Since I Left You’ (#97 in 2001), afkomstig van het gelijknamige album uit 2000.

Pas nu, in 2016, krijgt dat album met Wildflower, een vervolg, waaraan zestien jaar is gewerkt. Darren Seltmann, één van de drie oprichters, stapte in 2015 uit de groep, maar krijgt nog wel credits voor zijn bijdragen aan het album.

#65 Róisín Murphy: Take Her Up To Monto
Op 6 september krijgt de Ierse zangeres Róisín Marie Murphy in Londen de AIM 2016’s Outstanding Contribution to Music Award uitgereikt. In gewoon Nederlands krijgt ze een onderscheiding voor haar bijdrage aan muziek die gerekend wordt tot de independents, dus niet de grote platenmaatschappijen.
Murphy scoorde hits met Moloko (‘Sing It Back’) en bracht drie soloalbums uit. Met Eddie Stevens (die vroeger ook deel uitmaakte van Moloko), werkt ze nog steeds samen, al twintig jaar. Take Her Up To Monto, haar vierde album, gaat over het hedendaagse Londen waar Murphy woont. Een beetje architectuur, werken aan de toekomst, het komt allemaal langs.

#82 Car Seat Headrest: Teens Of Denial
Will Toledo vormt in zijn eentje Car Seat Headrest. De titel, ‘auto-zitting-hoofdsteun’, stamt uit de tijd dat hij de zang op zijn twaalf albums, , die hij gratis aanbood op internet, in zijn auto had opgenomen, dit vanwege privacy redenen. Teen Of Denials schreef Toledo voornamelijk in zijn laatste jaar op de universiteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten