vrijdag 22 juli 2016

Hitflits: Henk Bernard loopt tweede #1-album mis vanwege streams; ‘One Dance’ voorbij ‘Dromen Zijn Bedrog’

Precies een jaar geleden kwam het album Liefde Is Leven van volkszanger Henk Bernard binnen op de eerste plaats van de Album Top 100 en hield het daar nog een weekje vol. De grote vraag was dan ook of Bernard deze stunt nog een keer zou kunnen uithalen met Dicht Bij Mij, zijn zesde album.
Na twee albumpresentaties, vorig weekend en een signeersessie in Tilburg, pakte het album van Bernard maandag de eerste plaats met een voorsprong van 17% op Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde. Maar op woensdag was Bernard de eerste plaats al weer kwijt en uiteindelijk moet hij zelfs genoegen nemen met een vierde plaats.

geen streams

De drie albums die hem voorblijven, Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde, Gate 16 van Rotterdam Airlines en A Head Full Of Dreams van Coldplay worden (vooral) veel gestreamd. Het album van Bernard daarentegen moet het voornamelijk hebben van fysieke exemplaren.

Dat het Bernard vorig jaar wel lukte om #1 te komen, kwam mede doordat streams nog niet werden meegenomen voor de Album Top 100, waardoor fysieke albums zoals van Henk Bernard, nog vrij spel hadden. Maar sinds oktober 2015 streams meetellen, komen fysieke albums niet meer zo hoog, of je moet Adele heten. Tot voor kort wilde zij niet dat 25 kon worden gestreamd, waardoor de fans de cd wel moesten  aanschaffen!

ALBUM TOP 5

1. (1)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (zevende week op #1)
2. EW  Rotterdam Airlines: Gate 16
Na de labels TopNotch en Noahs Ark, is Rotterdam Airlines het derde label in Nederland met hiphop acts. Op dit album, met veertien tracks, presenteren deze acts zich. Daaronder Sevn Alias.
3. (2)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
4. EW Henk Bernard: Dicht Bij Mij
5. (3)   Drake: Views

Hoewel Broederliefde op de eerste plaats blijft staan, is het geen grote overwinning. In de Combi-AlbumTop 100, de lijst waarin alle verkochte albums worden meegenomen, staat het album van Broederliefde zelfs op de derde plaats. Het verschil met de #1, het verzamelalbum 538 Hitzone 78 is ruim 65%, ofwel twee derde! De #2, Dominator The Hardcore Festiival- Methods Of Multilation verkoopt ruim twee keer zoveel als Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde.

Van de negentien albums van acts die twee weken geleden optraden op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam, zijn er deze week nog twee (!) over: Take Me To The Alley van Gregory Porter (op #41 van #12) en Malibu van Anderson.Paak (op #45 van #22). Daar komt deze week nog één  nieuwe notering bij, die van Jeff Beck. Tijd dus voor een overzicht van de andere eerste weeks noteringen:

#8 Michael Kiwanuka: Love & Hate
Een optreden op het North Sea Jazz festival zorgde er in 2012 voor Home, het vorige album van Michael Kiwanuka alsnog naar de eerste plaats steeg. Dat was pas in de achttiende week. Het album sprong toen vanaf de 25e naar de 1e plaats.
Een #1-notering voor Love & Hate zit er dit jaar bij ons niet in, want geen optreden op NSJ. Daarentegen scoort Kiwanuka die nu wel in de Britse albumlijst met een verkoop van 11.639 stuks, waarvan slechts 585 streams.

60 jaar albums

Love & Hate van Michael Kiwanuka is het 1085e album dat de eerste plaats van de Britse albumlijst haalt. De eerste was Songs For Swingin’ Lovers van Frank Sinatra, op 22 juli 1956, deze week 60 jaar geleden. Zo’n jubileum laten ze daar niet geruisloos voorbij gaan. Zoals verwacht hebben de Britten dan ook een lijstje samengesteld met de bestverkochte albums aller tijden, waarvan we je hier de top 10 geven. Aantallen in miljoenen.
  1. Queen: Greatest Hits (1981) 6,1
  2. ABBA: Gold: Greatest Hits (1992) 5,2
  3. The Beatles: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) 5,1
  4. Adele: 21 (2011) 4,9
  5. Oasis: (What’s The Story) Morning Glory (1995) 4,7
  6. Michael Jackson: Thriller (1982) 4,4
  7. Pink Floyd: The Dark Side Of The Moon (1973) 4,3
  8. Dire Straits: Brothers In Arms (1985) 4,3
  9. Michael Jackson: Bad (1987) 4
  10. Queen: Greatest Hits II (1991) 4
Op #27 staat 25 van Adele dat sinds november 2015 al meer dan 3 miljoen keer is verkocht!
De volledige top 60 vind je hier.

Terug naar onze albumlijst met nog de volgende nieuwe noteringen:
#36 Alváro Soler: Eterno Agosto, album uit 2015 met de hit ‘El Mismo Sol’ (#20)
#42 Jeff Beck: Loud Hailer
#77 Good Charlotte: Youth Authority
#80 Hillsong: United – Of Dirt And Grace – Live From The Land
#90 Seffelinie: Van De Buurt
#92 Snoop Dogg: Coolaid
#100 Frank Zappa: The Crux Of The Biscuit

SINGLES

Aan de hegemonie van ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla lijkt geen einde te komen. Met vorige week dertien weken bovenaan de Single Top 100, evenaarde het nummer  ‘Dromen Zijn Bedrog’ van Marco Borsato. Deze week stoomt ‘One Dance’ op naar het ultieme record, vijftien weken, van Jody Bernal met ‘Que Si, Que No’. Met veertien weken is ‘One Dance’ daar nog maar één week van verwijderd.

concurrentie op komst

Het zal er echter omspannen volgende week, want vanochtend verscheen ‘Cold Water’ van Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ, dat direct is uitgeroepen tot zowel 538 Alarmschijf als 3FM Megahit.
Binnen no-time stond het nummer bovenaan de iTuneslijst. Leuk natuurlijk, maar wat veel meer telt voor een grote hit is een stream … en die is er ook. Met Bieber in de gelederen kan een #1-hit niet uitblijven. De vraag is alleen, hoe snel?!

In andere lijsten staat ‘Can’t Stop The Feeling’ van Justin Timberlake al weken bovenaan, ondanks dat ‘One Dance’ zo’n 10 miljoen keer meer is gestreamd. In die lijsten is het dan ook vooral de airplay die zorgt voor een (hoge) notering. Nu zowel de airplay als de streams van Timberlake aan het afnemen is, krijgt ‘One Dance’ in die lijsten weer kans om de hit zege voor te zetten. Alleen records zal dat niet meer opleveren, dit in tegenstelling tot de Single Top 100.
Het is nog niet officieel, want op dit moment wordt de Britse hitparade uitgezonden via BBC-Radio-1. Maar afgaande op de voorlopige lijsten, blijft  ‘One Dance’ ook daar de bovenste beste en dat voor de vijftiende week. Daarmee is het nummer ook daar nog maar één week verwijderd van de Britse recordhouder ‘Everything I Do (I Do It For You)’ van Bryan Adams, dat in 1991 zestien weken bovenaan de Britse hitparade stond.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (veertiende week)
2. (2)   Justin Timberlake: Can’t Stop The Feeling (tiende week op de 2e plaats!)
3. (3)   Deorro feat. Elvis Crespo: Bailar
4. (5)   Broederliefde: Jungle
5. (4)   Kungs vs. Cookin’ On 3 Burners: This Girl

De topsprinter, de snelste stijger van deze week, is ‘All In My Head (Flex)’ van Fifth Harmony feat. Fetty Wap dat in de tweede week sprint van de 99e naar de 67e plaats. Dat is een flinke stijging, maar er komt nog heel wat bij kijken willen de dames, hun vorige single,  ‘Work From Home’ feat. Ty Dolla $ign (#1 in april) evenaren!

Rest nog de vijf eerste weeks noteringen:
#37 Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho: Gass
#60 Cheat Codes & Dante Klein: Let Me Hold You (Turn Me On)
#81 5 Seconds of Summer: Girls Talk Boys
#93 GIO, Boef, Bolleboof and Justice Toch: Salute
#98 Kevin feat. Crooks: Wazig

Grote afwezige bij de nieuwe noteringen, is ‘Rise’ van Katy Perry, dat er vorige week ineens was en direct door Radio 538 tot Alarmschijf werd verkozen. Het nummer is echter alleen nog als download beschikbaar, dus een notering zal nog even op zich wachten. Voorlopig staat het nummer in de wachtkamer, de Bubbling Under, op een 150e plaats.

Luister ook aanstaande zondagavond weer naar Hans Schiffers op NPO Radio 2 met een selectie uit de nieuwe albumlijst. Wij melden ons dit weekend nog met de laatste standen uit het Verenigd Koninkrijk (inmiddels bijgewerkt in de Hitflits) en natuurlijk met een nieuwe Megaman. Mooi weekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten